iStock

ΤΑ 5 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΚΛΑΣΙΚΟ ΤΥΛΙΧΤΟ

Τα σουβλατζίδικα στην Αθήνα είναι αμέτρητα, αλλά λίγοι είναι οι πραγματικοί «μάστορες». Αυτοί που φτιάχνουν τα καλύτερα για μένα old-school τυλιχτά σουβλάκια.

Το σουβλάκι είναι επιστήμη και καθένας έχει τα γούστα του! Οι επιλογές για σουβλάκι στο κέντρο της Αθήνας –όπως και παντού– είναι πάρα πολλές, ενώ με την αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια τα σουβλατζίδικα της χώρας έχουν τριπλασιαστεί!

Μπορεί βέβαια η προσφορά να αφθονεί, αλλά οι πραγματικοί «μάστορες» είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Η αδυναμία μου εμένα είναι το old-school τυλιχτό σουβλάκι, το παλιού τύπου. Που σημαίνει:

  • μικρό σε μέγεθος,
  • με νόστιμη πίτα σωστά ψημένη, ούτε νωπή από ζουμιά ντομάτας, ούτε λαδωμένη,
  • χωρίς πατάτες και άσχετες σάλτσες (άντε, το πολύ-πολύ λίγο σκέτο γιαούρτι),
  • με καλό κρέας (το κλασικό χοιρινό καλαμάκι συνήθως με κερδίζει) σωστά ψημένο,
  • καλή ντομάτα φρεσκοκομμένη,
  • κρεμμύδι λεπτοκομμένο (απαραιτήτως) και ιδανικά ανακατεμένο με μαϊντανό,
  • σωστή ρίγανη και κόκκινο πιπέρι, αν μας αρέσει πικάντικο.

Να νιώθεις τι τρως, να το ευχαριστιέσαι και να έχεις χώρο να φας και δεύτερο χωρίς να βαρύνεις, για να το ευχαριστηθείς ακόμα περισσότερο!

5 top επιλογές για old-school τυλιχτά σουβλάκια

Όλα αυτά, τα βρίσκω στα πέντε αγαπημένα μου σουβλατζίδικα, τα οποία συστήνω ανεπιφύλακτα (εκτός αν θες να φτιάξεις στο σπίτι τη δική μου κλασική συνταγή).

1. O Κώστας: Η ουρά για το σουβλάκι του αξίζει τον κόπο

Κλασική αξία στο σουβλάκι του κέντρου είναι ο Κώστας στην οδό Πεντέλης, στο Σύνταγμα. Μαζί με την γυναίκα του, την Πόπη, συνεχίζουν το έργο του παππού του, επίσης Κώστα – θρυλικού σουβλατζή στην Πλάκα από το 1950 (παλαιότερα το μαγαζί του παππού ήταν στην Ανδριανού). Πλησιάζοντας θα δεις από μακριά την ουρά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι τουρίστες αυξάνονται και στήνονται υπομονετικά απ’ έξω, να δοκιμάσουν το ξακουστό σουβλάκι του Κώστα.

σουβλατζίδικα

Εδώ, ο Κώστας ψήνει και η Πόπη χαμογελαστή, με το κόκκινο κραγιόν της, τυλίγει! Πολύ καλή αλάδωτη πίτα, καθαρό κρέας χωρίς λίπος ψημένο στην μικρούλα ψησταριά του, ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανός και πράσινη πιπεριά φρεσκοκομμένα από την Πόπη, αλάτι, ρίγανη και, αν το θες πικάντικο, θα σου βάλει και πιπέρι καγιέν. Όποιος δεν θέλει χοιρινό έχει την δυνατότητα να επιλέξει το μοσχαρίσιο μπιφτέκι, επίσης άπαχο.

σουβλατζίδικο

Συμβουλή: Πήγαινε νωρίς, γιατί τελειώνουν. Εναλλακτικά, πάρε τηλέφωνο από το πρωί να τα παραγγείλεις ώστε να είναι έτοιμα την ώρα που μπορείς να περάσεις να τα πάρεις, χωρίς αναμονές.

Πεντέλης 5, Σύνταγμα – Τηλ.: 2103228502. Ανοιχτό από 10:00 ως 15:45 (ή ανάλογα πότε ξεπουλήσουν). Κυριακή κλειστά.

2. Η Βόλβη: Χειροποίητο χοιρινό καλαμάκι ή σουτζουκάκια;

Εξαίρεση ανάμεσα στα υπόλοιπα σουβλατζίδικα της λίστας μου, που κρατάνε ιστορία από τα παλιά, είναι η Βόλβη, η οποία άνοιξε στην πλαϊνή είσοδο της Βαρβακείου από τη Ευριπίδου πριν δυο χρόνια και άλλαξε τη ζωή της Αγοράς! Χειροποίητο χοιρινό καλαμάκι ή σουτζουκάκια ως δεύτερη επιλογή, όλα από τα χεράκια του Τάσου, που είναι βορειοελλαδίτης και κατάγεται από οικογένεια χασάπηδων, οπότε ξέρει τι κάνει.

Βόλβη

Το ατού εδώ, πέρα από τα καλά υλικά, είναι το κάρβουνο. Κάρβουνα από πουρνάρια Αγίου Όρους, που ψήνονται από τον περίφημο Αντώνη Καρπούζη στη περιοχή της Βόλβης (εξού και το όνομα). Το δίδυμο Άρης – Τάσος (οι δύο ιδιοκτήτες) είναι πολύ δυνατό, με κέφι, χιούμορ και μεγάλοι φαν της ταινίας «Ας περιμένουν οι γυναίκες», που εκτυλίσσεται στη Βόλβη (άλλος ένα λόγος που ονόμασαν το μαγαζί τους έτσι). Ατάκες από την ταινία, γραμμένες ή κολλημένες με αυτοκόλλητα στους τοίχους, σε διασκεδάζουν ενώ γεύεσαι ένα από τα γευστικότερα και πιο απολαυστικά σουβλάκια της ζωής σου, με ιδιαίτερο άρωμα κάρβουνου που μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια.

Σημείωση: Εδώ έχω αδυναμία στο χοιρινό, αλλά το τρώω χωρίς τη μουστάρδα, που είναι το βορειοελλαδίτικο touch. Γιαούρτι ή πατάτες ανύπαρκτα, ενώ ως δεύτερη μερακλήδικη επιλογή προσφέρουν μοσχαρίσιο σουτζουκάκι με χειροποίητη σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης.

Ευριπίδου 24, Βαρβάκειος Αγορά – Τηλ.: 211 1180587. Δευτ.-Παρ. 12:00-22.00 | Σαβ. 12:00-18:00

3. Γιώργος-Μάνος: Απίθανο κοντοσούβλι στα Εξάρχεια

Κλασικό στέκι στα Εξάρχεια από τη δεκαετία του ’80, με λίγα τραπεζάκια στον πεζόδρομο της Κωλέττη και πολλές νόστιμες επιλογές, από καλαμάκι μέχρι λουκάνικο. Εδώ έρχομαι πιστά για τον γύρο και το φανταστικό κοντοσούβλι. Πάρε τυλιχτό σουβλάκι με χοιρινό κοντοσούβλι και θα με θυμηθείς!

σουβλάκι

Οι πελάτες του πιστοί και οι ουρές συχνές. Μην πας αργά αν θες να βρεις κοντοσούβλι ή γύρο, γιατί εξαφανίζονται. Και εδώ παίζει κάρβουνο, εκτός από τον γύρο, που ψήνεται σε ηλεκτρική ψησταριά. Πατάτες κάνουν, αλλά δεν βάζω μέσα στο τυλιχτό. Εδώ όμως καμιά φορά βάζω τζατζίκι που πάει ωραία με το αγαπημένο κοντοσούβλι και τον γύρο! Τις καθημερινές κλείνουν νωρίς και δεν ανοίγουν τα Σαββατοκύριακα. Μην προσπαθήσεις να πας Αύγουστο ή κοντά σε γιορτές, όπως Πάσχα, γιατί δεν ανοίγουν.

Θεμιστοκλέους 39, Εξάρχεια – Τηλ.: 2103815442. Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-17:30

4. Λευτέρης ο Πολίτης: Παραδοσιακή συνταγή για σουβλάκι στην Ομόνοια

Από το 1951, είναι λόγος να κατέβεις στην Ομόνοια για να φας σουβλάκι. Ο Τάσος Σαββόγλου, εγγονός του Σταύρου Σαββόγλου που πρωτάνοιξε το μαγαζί, συνεχίζει το έργο του παππού του τηρώντας πιστά την παράδοση και τις συνταγές του. Αγαπημένο στέκι του Καζαντζίδη (θα δεις και τις φωτό του στο παλιό μαγαζί της Σατωβριάνδου) και άλλων παλιών αστέρων, που πήγαιναν τις μικρές πρωινές ώρες μετά τη δουλειά και πριν κατευθυνθούν στο σπίτι.

Δύο σταθερές επιλογές εδώ, καθαρό μοσχαρίσιο μπιφτέκι και πικάντικο σουτζούκι. Γιαούρτι, πατάτες και σάλτσες δεν υπάρχουν. Στο τυλιχτό μπαίνει αυστηρά μόνο ντομάτα και λεπτοκομμένο κρεμμύδι με μαϊντανό και κόκκινο πιπέρι. Πικάντικο και σούπερ αρωματικό. Ενώ τα ψήνει, πιέζει από πάνω τους την πίτα, η οποία παίρνει άρωμα και υγρασία από το κρέας και γίνεται ανεπανάληπτη.

Χαρτοπετσέτες παραδοσιακά δεν είχε, είχε λαδόκολλα αντί αυτών. Στεκόσουν να φας και σου έφερναν κομμένες λαδόκολλες να σκουπιστείς. Στο νέο τους κατάστημα που άνοιξαν στη Ρόμβης στο Σύνταγμα, το 2021, έβαλαν χαρτοπετσέτα αλλά η cult λαδόκολλα στην Ομόνοια με κερδίζει. Το σουβλάκι εξίσου καλό και στα δύο και αν δεν πας συχνά Ομόνοια σίγουρα αξίζει να πας μέχρι τη Ρόμβης να το γευτείς.

Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια (Δευτέρα-Παρασκευή: 11:00-19:00, Σαβ.11:00-5:30) – Ρόμβης 18, Αθήνα (Δευτέρα-Παρασκευή: 12:00-23:00, Σάββατο 12:00-19:00) – Τηλ.: 2103310030, 2105225676

5. Οι γυναίκες: Απίθανο σουβλάκι από γυναίκες μαστόρισσες

Και από τα νοστιμότερα της πόλης και γυναίκες μαστόρισσες. Στο πλέον πολυσύχναστο Κουκάκι, που έχει γεμίσει φαγάδικα και ποτάδικα, το μικρό μαγαζάκι χωρίς ταμπέλα και όνομα στέκει αγέρωχο στον πεζόδρομο της Δράκου από το 1977. Το μαγαζί το άνοιξε η οικογένεια Τασιούλη, με καταγωγή από τα Τρίκαλα και εμπειρία στο κρέας. Ξεκίνησαν από μια καντίνα στη Βεΐκου και μετά από γρήγορη επιτυχία μεταφέρθηκαν σε μαγαζί στη Δράκου. Το μαγαζί βαφτίστηκε από τη γειτονιά «Οι Γυναίκες» ή «Τα Κορίτσια», επειδή ο κόσμος έβλεπε την Ελένη και η αδερφή της Κατερίνα να ετοιμάζουν τα πάντα. Ασυνήθιστο ακόμα και τη σήμερον ημέρα να δεις γυναίκες σουβλατζούδες!

Σήμερα το μαγαζί το τρέχει η Ελένη με το γιο της, τον Γιάννη, αλλά το όνομα έχει μείνει χωρίς να φαίνεται πουθενά γραμμένο. Το μαγαζί ανοίγει μόνο απόγευμα, με περιορισμένο ωράριο, ενώ Κυριακή μένει κλειστό. Χειροποίητος γύρος από τους πιο ωραίους της πόλης, με φανατικούς οπαδούς, καλαμάκια κλασικά από λαιμό χοιρινό, γιαούρτι, ντομάτα, κρεμμύδι και πιπέρι. Τη δεκαετία του 1990 και μετά από ζήτηση των πελατών πρόσθεσαν τζατζίκι στο μενού, για όποιον το προτιμά, και ξεκίνησαν τις πατάτες. Αλλά προαιρετικά, φυσικά! Όλα ψήνονται στα κάρβουνα. Το κλασικό τους τυλιχτό γίνεται με σωστή πίτα, αλάδωτη, ντομάτα, κρεμμύδι, σκέτο γιαούρτι και το κρέας που επιλέγεις. Φτιάχνει και μπιφτέκια πολύ νόστιμα, ενώ το χειροποίητο τζατζίκι δεν έχει σκόρδο για να μην καλύπτει τις υπόλοιπες γεύσεις.

Δράκου 16, Κουκάκι – Τηλ.: 2109225648. Δευτέρα-Σάββατο: 18:00-1:30

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.