iStock

ΘΑ ΝΟΙΚΙΑΖΕΣ ΡΟΥΧΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΥΒΑΛΑΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ; ΜΑΘΕ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ!

Αντί να πασχίζεις να βρεις τρόπους για να μην κουβαλήσεις πολλά στο επόμενο ταξίδι σου, γιατί να μην ταξιδεύεις χωρίς καθόλου βαλίτσες;

Φαντάζεσαι να μπορούσες να ταξιδέψεις σε έναν προορισμό, χωρίς να πάρεις μαζί σου καθόλου βαλίτσες; Το travel light είναι μία επιλογή που όχι μόνο διευκολύνει τον ταξιδιώτη, αλλά και συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του αεροσκάφους. Η αεροπορική εταιρεία Japan Airlines βρήκε τρόπο να το πετύχει.

Από τις αρχές Ιουλίου και για τον επόμενο χρόνο, η Japan Airlines δίνει την ευκαιρία στους ταξιδιώτες που θα επισκεφθούν την Ιαπωνία να ταξιδέψουν πιο light από ποτέ, μεταφέροντας μόνο μια μικρή αποσκευή με τα πολύ προσωπικά τους είδη.

Όσο για τα ρούχα τους; Αυτά μπορούν να τα νοικιάσουν μέσω της υπηρεσίας «Any Wear, Anywhere», επιλέγοντας μάλιστα το κατάλληλο ένδυμα ανάλογα με τις διαστάσεις τους, την περίσταση και τους χρωματικούς συνδυασμούς που προτιμούν.

Any Wear, Anywhere

Μέσω της σχετικής εφαρμογής που δημιούργησε η αεροπορική, ο ταξιδιώτης μπορεί να «προ-κρατήσει» τα ρούχα που θα χρειαστεί ακόμα και έναν μήνα νωρίτερα, ενώ έχει περιθώριο δύο εβδομάδων για να τα χρησιμοποιήσει. Επισημαίνοντας τον σκοπό του ταξιδιού του, μάλιστα, η εφαρμογή θα εμφανίσει συγκεκριμένες ενδυματολογικές προτάσεις.

Ταξίδι χωρίς βαλίτσες για πιο βιώσιμο τουρισμό

Σύμφωνα με την Japan Airlines, σκοπός της υπηρεσίας –που θα λειτουργήσει για έναν χρόνο πειραματικά– είναι να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να κάνουν πιο «βιώσιμες επιλογές».

Τα ρούχα που θα νοικιάζουν μέσω της εφαρμογής, τα οποία προέρχονται είτε από stock προμηθευτών είτε από second-hand καταστήματα, θα αποστέλλονται στο ξενοδοχείο ή στο διαμέρισμα όπου θα μένει ο ταξιδιώτης πριν ακόμα αυτός φτάσει. Την τελευταία ημέρα του ταξιδιού του, τα ρούχα θα συλλέγονται πίσω, προκειμένου να πλυθούν και να ανακυκλωθούν.

Any Wear, Anywhere

Όσο για το κόστος της υπηρεσίας, η αεροπορική φέρνει το εξής παράδειγμα: σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία, μία γυναίκα που ταξιδεύει για επαγγελματικούς λόγους καλοκαίρι στην Κίνα θα πληρώσει περί τα ¥5,000 (32,50 ευρώ) για μία επιλογή από σύνολα που περιλαμβάνουν 5 μπλούζες και τρία παντελόνια ή φούστες.

Ένας άνδρας που θα ταξιδέψει τον χειμώνα και θα χρειαστεί πιο casual ντύσιμο αποτελούμενο από τζιν, φούτερ και τζάκετ θα πληρώσει περί τα ¥7,000 (45,50 ευρώ).

Ο στόχος της Japan Airlines

Κατά την διάρκεια των 13 μηνών που θα «τρέξει» το πρόγραμμα, η Japan Airlines θα συγκεντρώνει στοιχεία για να διαπιστώσει αν όντως θα υπάρξει μείωση στις βαλίτσες των ταξιδιωτών.

Η ιστοσελίδα που χειρίζεται το σύστημα ενοικίασης ισχυρίζεται ότι μείωση της τάξης των 10 κιλών στις αποσκευές ενός μόνο ταξιδιώτη επιφέρει περίπου 7,5 κιλά μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό, ενδεικτικά, αντιστοιχεί σε ένα σεσουάρ μαλλιών που λειτουργεί αδιάκοπα για 78 μέρες, όπως αναφέρουν οι FT περιγράφοντας την υπηρεσία.

Όλο αυτό λαμβάνει χώρα το φετινό καλοκαίρι που παρουσιάζεται σημαντική αύξηση στις αφίξεις ταξιδιωτών, έπειτα από περίπου 2,5 χρόνια που η Ιαπωνία είχε κλείσει τα σύνορά της λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού της χώρας, τον περασμένο Μάιο την Ιαπωνία επισκέφθηκαν περίπου 1,9 εκ. ταξιδιώτες, χωρίς όμως ο αριθμός να έχει ξεπεράσει τις αντίστοιχες αφίξεις του 2019, καθώς υπάρχει ακόμα περιορισμός στις άδειες εξόδου από την ενδοχώρα της Κίνας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.