iStock

5 ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΑΠΩΝΕΣ

Αυτά είναι τα μαθήματα που πήρα από τους Ιάπωνες και κατάφεραν να μου βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή. Ίσως βοηθήσουν κι εσένα να δεις τα πράγματα αλλιώς.

Οι Ιάπωνες έχουν μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα από εμάς, που όμως φαίνεται ότι τους βοηθάει να παραμένουν υγιείς για περισσότερα χρόνια. Συχνά έχουμε επικαλεστεί τα μυστικά της μακροζωίας τους, την ευεργετική τους συνήθεια να εκφράζουν την ευγνομωσύνη τους, καθώς και απλές πρακτικές για καλύτερη ζωή.

Στο ίδιο πλαίσιο, θέλω σήμερα να μοιραστώ όσα έμαθα προσωπικά από εκείνους, γνωρίζοντας πώς ζουν. Πέντε μαθήματα που με έκαναν να δω τη ζωή αλλιώς. Θα τολμούσα να πω ότι βελτίωσαν και την υγεία μου.

1. Βρες τη συνήθεια που σου κάνει κακό

Όταν πρόκειται για την υγεία μας και ειδικά όταν βρισκόμαστε σε μια δύσκολη ή επώδυνη κατάσταση, συχνά ακούμε ότι πρέπει να κάνουμε μια πλήρη αναθεώρηση της ζωής μας. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα προβλήματά μας ξεκινούν από μία ή δύο επιβλαβείς συνήθειες που οδηγούν σε άλλες κακές συνήθειες και αυτές με τη σειρά τους δημιουργούν ένα φαινομενικά αδιέξοδο πρόβλημα υγείας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να ακούς για παράδειγμα ότι κάποιος που έγινε vegan, άλλαξε ζωή και δεν παίρνει κανένα φάρμακο. Ή κάποιος άλλος ότι αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας κάνοντας ποδήλατο.

Οι δικές μου κακές συνήθειες ήταν η καθιστική ζωή και ο άστατος ύπνος. Αυτά πυροδοτούσαν μια σειρά προβλημάτων, όπως μυϊκούς πόνους, στρες, κούραση, εκνευρισμό, πτώση της άμυνας του οργανισμού, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνω και να πονάω πολύ συχνά. Ποια είναι η δική σου κακή συνήθεια; Βρες την και δοκίμασε να την αλλάξεις.

5 μαθήματα ζωής από τους Ιάπωνες
iStock

2. Περπάτα όσο πιο συχνά μπορείς

Στον δυτικό κόσμο θα δεις πολλές διαφημίσεις για γυμναστήρια και είδη άσκησης. Στην Ιαπωνία, τη χώρα που διεκδικεί πρωτιά στη μακροζωία και έχει πολύ χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας, δεν υπάρχει μεγάλη κουλτούρα «προπόνησης». Οι περισσότεροι δεν έχουν καν συνδρομή σε γυμναστήριο. Τι κάνουν; Περπατούν. Οι Ιάπωνες ενήλικες κατά μέσο όρο 6.500 βήματα την ημέρα, με τους άνδρες ενήλικες στα 20 έως 50 τους να περπατούν σχεδόν 8000 βήματα την ημέρα κατά μέσο όρο και τις γυναίκες στα 20 έως 50 τους περίπου 7000 βήματα.

Δεν είμαι εναντίον του γυμναστηρίου, αλλά η επίτευξη και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους δεν έχει να κάνει ούτε με τα βάρη ούτε με το τρέξιμο. Το περπάτημα κάνει περισσότερο καλό απ' όσο φαντάζεσαι, ενώ είναι προσιτό σε όλους!

3. Στην άσκηση, αναζήτησε τη χαρά και όχι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα

Όταν μιλάμε για άσκηση, συχνά εστιάζουμε στο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της – τόνωση, μυϊκή ενδυνάμωση, απώλεια βάρους κ.λπ. Αλλά έχουμε ένα άμεσο κέρδος; Μας κάνει να νιώθουμε καλά;

5 μαθήματα ζωής από τους Ιάπωνες
iStock

Στην Ιαπωνία, η Ημέρα Αθλητισμού ή undoukai, είναι μια μέρα όπου μαθητές και φοιτητές συμμετέχουν σε διάφορα παιχνίδια, άλλοτε για τη διάκριση, μα πιο πολύ για τη διασκέδαση. Η γυμναστική γιορτάζεται απλά για αυτό που είναι και γίνεται ένας παιχνιδιάρικος τρόπος άσκησης και συμμετοχής σε μια κοινότητα. Κανείς δεν μιλάει για τις θερμίδες που καίγονται ή για τη μυϊκή δύναμη. Αλήθεια, πόσο διασκεδάζεις με την άσκηση που έχεις επιλέξει;

4. Βγες στη φύση

Στην Ιαπωνία η βόλτα στο δάσος μπορεί να συνταγογραφηθεί από γιατρούς, όπως μπορεί θα σου συνταγογραφηθεί ένα αντικαταθλιπτικό, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επίπεδα στρες, άγχους ή κατάθλιψης. Ο χρόνος που περνάμε στη φύση έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία: ενισχύει το ανοσοποιητικό, μειώνει το στρες, αυξάνει την καλή διάθεση και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ασθενειών. Μάλιστα, το τραγούδι των πουλιών από μόνο του έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος.

Μια βόλτα στο πάρκο ή στο πιο κοντινό βουνό της πόλης, μια πεζοπορία το Σαββατοκύριακο, ένα πικνίκ ή απλώς μια βουτιά στη θάλασσα όταν έχει καλό καιρό μπορούν να κάνουν θαύματα. Πότε ήταν η τελευταία φορά που βρέθηκες στη φύση;

5. Μέτρο εναντίον τελειότητας

Στον δυτικό πολιτισμό όλα στρέφονται γύρω από την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων, των υψηλότερων στόχων. Το εκπαιδευτικό σύστημα από νωρίς βάζει τα παιδιά στη διαδικασία της τελειοθηρίας και του ανταγωνισμού. Επιτυχημένος είναι ο άριστος. Και μέσα σε αυτό το κυνήγι της τελειότητας, ψάχνουμε να βρούμε τη χαμένη μας ισορροπία. Ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική ζωή, ανάμεσα στα παιδιά και τον εαυτό μας, ανάμεσα στο σώμα και την ψυχή, ανάμεσα στη διασκέδαση και την ξεκούραση...

Είμαστε άνθρωποι όμως. Και ως άνθρωποι ατελείς και... «ανισόρροποι». Προσπαθώντας να γίνουμε τέλειοι σε όλα, χάνουμε το ταξίδι, τη χαρά της ζωής και μοιάζει να αρνιόμαστε την ίδια μας την υπόσταση. Η πίεση μάλιστα που ασυνείδητα ασκούμε στον εαυτό μας, μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος προβλημάτων. Άφησε πίσω σου την τελειομανία και αγκάλιασε την ανθρώπινη φύση σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.