Unsplash Pavol Tancibok

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΛΥΝΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΙΑΤΩΝ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΠΙΑΤΑ)

Από το σφουγγαράκι της κουζίνας μέχρι τις πλαστικές σου σαγιονάρες, το πλυντήριο πιάτων αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τη χρηστική αξία του.

Το πλυντήριο πιάτων είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις για την κουζίνα σου. Σε γλιτώνει από πολύ κόπο, αποτρέπει την κατασπατάληση νερού και προστατεύει το περιβάλλον, ενώ προφυλάσσει την επιδερμίδα των χεριών. Κι ακόμα, μέσα στο πλυντήριο πιάτων μπορείς να πλύνεις και ένα σωρό άλλα πράγματα που είμαι σίγουρη πως δεν είχες καν σκεφτεί μέχρι σήμερα.

Από σφουγγάρια μέχρι εργαλεία κήπου, πλαστικά χαλάκια και σαγιονάρες, ένα σωρό οικιακά αντικείμενα μπορούν να πλυθούν με ασφάλεια στο πλυντήριο πιάτων, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει σε άρθρο η CEO της εταιρείας καθαρισμού ακινήτων GoCleanCo, Sarah McAllister. Καλό είναι, βέβαια, έπειτα από κάποια πλύση με ένα πολύ βρώμικο αντικείμενο να φροντίσεις την πολύτιμη ηλεκτρική συσκευή σου με ένα πολύ καλό καθάρισμα, για να υποδεχθεί στη συνέχεια ξανά τα πιάτα.

Τι άλλο μπορείς να πλύνεις στο πλυντήριο πιάτων

Τι άλλο μπορείς να πλύνεις στο πλυντήριο πιάτων (που δεν είναι πιάτο)
Pexels Karolina Grabowska

– Το ποτηράκι για τις οδοντόβουρτσες

Το νερό που στάζει από την οδοντόβουρτσα, μαζί με λίγη οδοντόκρεμα, σχηματίζουν με τον καιρό ένα δυσάρεστο και δύσκολο να καθαριστεί στρώμα αλάτων και μούχλας στον πάτο του. Ο πιο εύκολος τρόπος να το καθαρίσεις είναι βάζοντας το ποτηράκι στο πλυντήριο πιάτων. Βεβαιώσου, ωστόσο, πως το υλικό του είναι αρκετά ανθεκτικό για τον σκοπό αυτό, ώστε να μη φθαρεί από την υψηλή θερμοκρασία που θα αναπτυχθεί.

– Τα σφουγγάρια της κουζίνας

Όπως έχουμε ξαναπεί, τα σφουγγάρια της κουζίνας είναι από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα στο σπίτι, αφού η υγρασία τους προσφέρεται ως εστία ανάπτυξης μικροοργανισμών. Καλό είναι σε εβδομαδιαία βάση να αλλάζεις σφουγγάρι , ωστόσο αν απλά έχει λερωθεί από κάποια τροφή μα παραμένει σε καλή κατάσταση, ο πιο εύκολος τρόπος να το καθαρίσεις είναι στο πλυντήριο των πιάτων.

Τι άλλο μπορείς να πλύνεις στο πλυντήριο πιάτων (που δεν είναι πιάτο)
Pexels Karolina Grabowska

– Τα βάζα (αν το υλικό τους είναι κατάλληλο για πλυντήριο πιάτων)

Εφόσον το υλικό τους είναι dishwasher safe, όπως θα πρέπει να αναγράφεται στον πάτο, τα βάζα είναι καλό να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων, όταν πλέον τα λουλούδια μαραθούν και πεταχτούν.

– Τη σαπουνοθήκη

Στη σαπουνοθήκη που φιλοξενεί τη μπάρα σαπουνιού συσσωρεύονται και κολλούν υπολείμματα που με τον καιρό μοιάζουν αδύνατον να απομακρυνθούν. Ξεφορτώσου τα εύκολα βάζοντας το μικρό αυτό πιατάκι στην κατάλληλη θήκη στο πλυντήριο των πιάτων.

Τι άλλο μπορείς να πλύνεις στο πλυντήριο πιάτων (που δεν είναι πιάτο)
iStock

– Τα ακροφύσια της ηλεκτρικής σκούπας

Κι όμως, τα πλαστικά αυτά μέρη είναι αρκετά ανθεκτικά ώστε μία στο τόσο να μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων, για να καθαρίσουν πολύ καλά.

– Τις φόρμες σιλικόνης για ψήσιμο

Πουθενά αλλού δεν μπορούν να πλυθούν καλύτερα και με περισσότερη ασφάλεια οι φόρμες και επιφάνειες από σιλικόνη για ψήσιμο, οι οποίες μπορεί να έχουν πάνω τους λιπαρά υπολείμματα από τροφές.

Τι άλλο μπορείς να πλύνεις στο πλυντήριο πιάτων (που δεν είναι πιάτο)
iStock

– Πλύνε πιπίλες και μασητικά παιχνίδια του μωρού στο πλυντήριο πιάτων

Όταν έχεις πλέον ξεπεράσει το στάδιο της αποστείρωσης και το μωρό σου αρχίζει να βάζει στο στόμα του ό,τι βρεθεί μπροστά του, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν προλαβαίνεις να πλένεις πιπίλες και μασητικά. Κάνε τη ζωή σου σου λίγο πιο εύκολη πλένοντας πολλά μαζί στο πλυντήριο πιάτων. Ως καθαριστικό, μάλιστα, μπορείς να προτιμήσεις οικολογικές ταμπλέτες ή υγρό, ώστε να αποφύγεις τα πολλά χημικά κατάλοιπα από τα κοινά απορρυπαντικά.

– Τα πλαστικά παιχνίδια (των παιδιών ή του σκύλου)

Το ίδιο ισχύει και για τα πλαστικά παιχνίδια των παιδιών ή του σκύλου. Βάλε τα στο πάνω ράφι του πλυντηρίου, μόνο φρόντισε να στεγνώσουν πολύ καλά πριν τα ξαναδώσεις στο παιδί ή το σκυλάκι σου, ώστε να μην έχουν αναπτυχθεί στις συλλογές νερού μικροοργανισμοί.

– Τα καπελάκια τύπου τζόκεϋ

Ναι, βεβαίως! Καθώς στο πλυντήριο ρούχων μπορεί να «στραπατσαριστούν», στις θήκες του πλυντηρίου ρούχων πλένονται ωραιότατα και αφού στεγνώσουν δείχνουν σαν καινούργια!

Τι άλλο μπορείς να πλύνεις στο πλυντήριο πιάτων (που δεν είναι πιάτο)
Pexels Ron Lach

– Βάλε τις πλαστικές σαγιονάρες στο πλυντήριο πιάτων

Σαν καινούργιες δείχνουν και οι πλαστικές σαγιονάρες ή τα πλαστικά παπουτσάκια της θάλασσας όταν πλυθούν στην αγαπημένη σου συσκευή. Τοποθέτησέ τα στο πάνω ράφι και πρόσεξε να μη χρησιμοποιήσεις απορρυπαντικό με λευκαντικό για να μη χαλάσει το χρώμα τους.

– Τα πλαστικά πατάκια του μπάνιου

Αν χρησιμοποιείς πλαστικά πατάκια στο μπάνιο και εφόσον αυτά χωρούν στο πλυντήριο πιάτων, μπορείς να τα πλύνεις άφοβα εκεί και να ξεφορτωθείς τυχόν μούχλα και υπολείμματα σαπουνιών.

– Τον δίσκο του φούρνου μικροκυμάτων

Βάλε το στο κάτω ράφι, όπως θα έβαζες οποιοδήποτε άλλο πιάτο, για να ξεφορτωθείς τα υπολείμματα φαγητών που εδώ και καιρό έχουν κολλήσει πάνω του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.