Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ DECLUTTER ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 3 ΒΗΜΑΤΑ

Δεν αρκεί να κάνεις ξεκαθάρισμα στο σπίτι για να νιώσεις ανακούφιση. Το declutter περιλαμβάνει επίσης ξεκαθάρισμα ψηφιακό και κοινωνικό. Και το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να το βάλεις σε εφαρμογή.

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για ένα ολιστικό ξεκαθάρισμα του νου, του σώματος, της ψυχής, του σπιτιού; Θα απαντήσω για μένα. Ένα από τα κατάλοιπα της σχολικής μου ζωής είναι ότι εξακολουθώ να θεωρώ το φθινόπωρο ως την αρχή της χρονιάς.

Δεν ξέρω αν το κάνετε κι εσείς ή αν είναι λόγω κάποιας μορφής δυσλεξίας που πολύ πιθανόν να έχω και ποτέ δεν διαγνώστηκε επισήμως, συχνά όμως «εικονοποιώ» κάποια πράγματα στο μυαλό μου. Για παράδειγμα, τους μήνες του χρόνου. Για μένα οι μήνες έχουν ένα συγκεκριμένο σχεδιάγραμμα. Έχουν την μορφή του ανάποδου «Π» όπου η μία στήλη ξεκινάει από τον Ιανουάριο και καταλήγει στον Ιούνιο, ο οποίος είναι και ο πρώτος μήνας της οριζόντιας γραμμής που συνεχίζεται με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, προχωρώντας στον Σεπτέμβρη ο οποίος είναι στην κορυφή της δεξιάς στήλης, ακολουθούμενος από Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Η χρονιά στο μυαλό μου λοιπόν έχει δύο αρχές ή και «κορυφώσεις», μία τον Σεπτέμβρη και μία τον Ιανουάριο. Για κάποιον περίεργο λόγο, το διάγραμμά μου διαβάζεται με τον αραβικό τρόπο ανάγνωσης, από τα δεξιά προς τα αριστερά –ίσως σε μια υποσυνείδητη απόπειρα να τιμήσω τη γενέτειρα χώρα των γονιών μου, την Αίγυπτο– δίνοντας αυτόματα στην αρχή του φθινοπώρου τον τιμητικό τίτλο της αρχής του χρόνου.

Κι επειδή σε αυτό το σημείο τα μηνίγγια των ψυχολόγων που πιθανόν να διαβάζουν το κείμενό μου αρχίζουν να πάλλονται και καμπανάκια χτυπάνε στον εγκέφαλό τους, ας αγνοήσουμε τα εγκεφαλικά μου σχεδιαγράμματα σαν να μην έγιναν ποτέ και ας προχωρήσουμε στην ουσία. Στο φθινόπωρο, την αρχή της χρονιάς.

Φθινόπωρο, η ιδανική περίοδος για νέες αρχές

Ακόμα κι αν έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από την τελευταία φορά που έκατσα στα σχολικά θρανία, ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης εξακολουθούν να μου φαίνονται οι ιδανικοί μήνες για μια νέα αρχή, νέους στόχους, πραγματοποίηση παλαιότερων στόχων που είχαν καταχωνιαστεί σε κάποιο αρχειακό συρτάρι στο μυαλό μου και ήρθε η ώρα να πάρουν επιτέλους σάρκα και οστά. Μια τέλεια περίοδος για την πραγματοποίηση ακόμα και πιο κοινότυπων καθημερινών στόχων, όπως το να φτιάξω την ντουλάπα μου, να οργανώσω το γραφείο μου, να πετάξω κάποια από τα άπειρα χρωματιστά χαρτάκια από το εργαστήριο που ξεχειλίζουν στα συρτάρια, αναμένοντας στωικά να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο μελλοντικό αρτ πρότζεκτ.

Ένα γενικότερο ξεκαθάρισμα που ξεκινά από σκέψεις, ιδέες και όνειρα, συνεχίζεται με ξεσκαρτάρισμα υλικών πραγμάτων, προχωράει στην ψηφιακή ζωή και τελικά καταλήγει σε ένα κοινωνικό συμμάζεμα, σε μια προσπάθεια «απλοποίησης» των πολύπλοκων και πολύπλευρων ανθρώπινων σχέσεων, αλλά και στην εξάλειψη των τοξικών.

Ξεκαθάρισμα, λοιπόν. Ένα τύπου ολιστικό spring cleaning του νου, του σώματος, της ψυχής, του σπιτιού, του γραφείου, στη φθινοπωρινή βερσιόν του. «Και γιατί το φθινόπωρο;» θα ρωτήσετε. Μα φυσικά γιατί επανερχόμαστε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ξεκούραστοι, ξε-μπουχτισμένοι, γεμάτοι ιδέες, όνειρα και θέληση για ζωή. Τι, όχι;

Οι στόχοι

Οι ιδέες, οι στόχοι και τα όνειρα για τον καθένα προφανώς είναι διαφορετικά, από επαγγελματικούς στόχους μέχρι την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και από την κατάκτηση του secret crush μας μέχρι την κατάκτηση των Ιμαλαΐων. Το βασικό είναι να οργανώσουμε τις σκέψεις μας ώστε να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τους στόχους και τις ανάγκες μας και να θέσουμε ξεκάθαρες προτεραιότητες για να επιτύχουμε.

Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να καθαρίσουμε το μυαλό μας και να φτιάξουμε μια ξεκάθαρη λίστα με τους στόχους μας για τη νέα σεζόν, σωστά; Λάθος.

ξεκαθάρισμα
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Βήμα #1: Ξεκαθάρισμα σπιτιού / Υλικό ξεκαθάρισμα

Επειδή όλα σε αυτή τη ζωή συνδέονται με έναν μαγικό τρόπο, πριν ξυπνήσετε ένα πρωί με σκοπό να αλλάξετε την ζωή σας, ξεκινήστε αλλάζοντας πιο απλά πράγματα, όπως τα ντουλάπια σας. Και για να μην λέτε ότι τα βγάζω από το μυαλό μου, σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που πίστευαν ότι το σπίτι τους ήταν ακατάστατο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται κουρασμένοι και να έχουν σημάδια κατάθλιψης. Επίσης –σοβαρά τώρα– όταν στην κουζίνα τους επικρατούσε χάος, έτρωγαν περισσότερα μπισκότα από όταν αποκτούσαν έλεγχο της ακαταστασίας, οπότε και έκαναν πιο υγιεινές επιλογές .

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μου στην αποθήκευση άχρηστων αντικειμένων ήταν το ότι μετακόμισα σε μεγαλύτερο σπίτι. Ναι, καλά διαβάσατε. Το γεγονός ότι έχω πολλούς περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους είχε σαν αποτέλεσμα να τους τιγκάρω με ακόμα πιο άχρηστα αντικείμενα. Κάτι που τελικά με κάνει να αισθάνομαι σαν να κουβαλάω ένα τεράστιο βάρος και να με φέρνει σε απόγνωση στην πιθανή ερώτηση, «αν έπρεπε να βάλεις 10 πράγματα μόνο σε μια βαλίτσα και να φύγεις, ποια θα ήταν αυτά;».

Αν είστε λοιπόν κι εσείς ρακοσυλλέκτες –όχι ο αλλόκοτος τύπος αλά Andy Warhol, αλλά από τους άλλους τους φυσιολογικούς που κρατάνε το περιτύλιγμα από το δώρο που τους έφεραν πριν 3 χρόνια γιατί «έλα μωρέ, κρίμα είναι, κάπου θα χρειαστεί»– ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε. Αν δεν έχει χρειαστεί τα τελευταία 3 χρόνια, μήπως ήρθε η ώρα να πάρει τον δρόμο της ανακύκλωσης πριν αρχίσει να αποσυντίθεται; Ή μήπως είναι μια καλή στιγμή να το χρησιμοποιήσετε, μαζί με άλλα «πολύτιμα» αποκόμματα, ενεργοποιώντας όλη σας τη δημιουργικότητα για να φτιάξετε ένα όμορφο κολάζ;

Το ξεκαθάρισμα των υλικών αντικειμένων είναι μια ευκαιρία για φρέσκια πνοή ενέργειας στον χώρο, καθώς και μια ευεργετική λύση στο να αφήσει ο καθένας από εμάς μικρότερο αντίκτυπο στον πλανήτη.

Αν και συχνά πονάει η καρδιά μου πετώντας τους μικρούς μου θησαυρούς, τα παρακάτω απλά βήματα με βοηθάνε για ένα πιο ομαλό συμμάζεμα:

  • Μην προσπαθήσετε να τακτοποιήσετε όλο το σπίτι με τη μία. Αφιερώστε 10 λεπτά σε ένα συρτάρι ή ντουλάπι και ξεσκαρτάρετε βάζοντας αρχικά τα αντικείμενα σε μια στοίβα.
  • Μην σας πιάνει τελειομανία. Αρχίστε με ένα πρώτο ξεκαθάρισμα. Σε δεύτερο χρόνο, μπορείτε να προχωρήσετε με δεύτερο ξεκαθάρισμα.
  • Πάρτε το πρώτο αντικείμενο της στοίβας και κάντε ερωτήσεις στον εαυτό σας τύπου: «Όντως το χρειάζομαι αυτό;» «Το αγαπάω τόσο που αρνούμαι να το δώσω;» «Υπάρχει έστω και μία πιθανότητα να το χρησιμοποιήσω ποτέ;» «Πραγματικά τώρα, τί σκεφτόμουν όταν το αγόραζα;».
  • Αν δεν είστε σίγουροι για κάποια αντικείμενα, φτιάξτε ένα «Ίσως» κουτί και βάλτε τα εκεί. Ξαναρίξτε μια ματιά μετά από μερικούς μήνες. Αν ακόμα δεν τα έχετε χρησιμοποιήσει, ήρθε η ώρα να τα ξεφορτωθείτε. Αν και πάλι κάτι σας κρατάει από το να τα δώσετε, φωνάξτε έναν τρίτο αδίστακτο κριτή να αποφασίσει για την τύχη τους.
  • Πετάξτε τα άχρηστα (στην ανακύκλωση όταν είναι εφικτό), χρησιμοποιήστε άμεσα κάποια πιο «διαλεκτά» κομμάτια ή δωρίστε αυτά που είναι σε καλή κατάσταση αλλά δεν τα χρειάζεστε πια, σε μία φιλανθρωπική οργάνωση. Επίσης, ρωτήστε φίλους σας μήπως χρειάζονται κάποια.
  • Αν έχετε χρόνο να ασχοληθείτε και με άλλους χώρους κάντε το, διαφορετικά βάλτε ένα ημερήσιο πρόγραμμα και συνεχίστε την επόμενη μέρα.

Βήμα #2: Ψηφιακό ξεκαθάρισμα

Το πρώτο βήμα για τη νέα “new year, new me” περίοδό σας έγινε. Στη βράση κολλάει το σίδερο, οπότε με συνοπτικές διαδικασίες προχωράμε στην αποσυμπίεση της καθημερινής ρουτίνας μέσω του ψηφιακού ξεκαθαρίσματος.

Μπορεί μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ένα καρνεδάκι με όλες τις τηλεφωνικές επαφές μας και τα ραντεβού μας να ήταν αρκετό, πλέον όμως που όλη μας η ζωή, καθώς και χιλιάδων άλλων αγνώστων «φίλων», περνάει από το κινητό και το λάπτοπ μας, ένα ξεσκαρτάρισμα κάθε τόσο θα μας χαρίσει όχι μόνο χώρο στον σκληρό δίσκο, αλλά και στην ψυχική μας υγεία. Παράλληλα, η αναδιοργάνωση του καθημερινού μας προγράμματος, με το να βγάλουμε από πάνω μας ανούσιες δεσμεύσεις και να κρατήσουμε μόνο τα απαραίτητα, θα μας χαρίσει κάποιες έξτρα ώρες την ημέρα που νομίζαμε ότι δεν υπήρχαν.

Μερικά απλά tips περιλαμβάνουν:

  • Όπως το ξεκαθάρισμα του σπιτιού, έτσι και το ξεκαθάρισμα της ψηφιακής μας ζωής καλό είναι να γίνεται σταδιακά. Ξεκινήστε με τα email σας. Αν είστε έστω και λίγο σαν εμένα, το πιθανότερο είναι ότι το μηνυματάκι “97% of storage used, you soon won’t be able to send or receive mail” έχει γίνει το καθημερινό σας άγχος. Η λύση είναι μία, Unsubscribe. Από αυτά τα newsletters που πηγαίνουν αδιάβαστα στο καλάθι των αχρήστων, από αυτό το αμερικάνικο online shop που ναι μεν έχει κα-τα-πλη-κτι-κά παπούτσια, αλλά ακόμα και αν παίρνατε την απόφαση να τα παραγγείλετε, με το κόστος του τελωνείου θα σας στοίχιζαν όσο το να πάρετε την αντιπροσωπεία της επιχείρησης στην Ελλάδα, από αυτό το blog για arts & crafts για παιδιά νηπιαγωγείου ενώ τα παιδιά σας πλέον είναι στο πανεπιστήμιο. Πολύτιμα MB χώρου, μόλις 1 κλικ μακριά.
  • Social Media, αυτός ο χρονο-ψυχοφάγος. Block, unfollow, και δεν ξέρω τι άλλο σε ανθρώπους που δεν μας ταιριάζουν και δεν μας εκφράζουν. Γιατί, όχι, δεν θέλω να ξέρω που είναι, τι κάνουν και σίγουρα δεν με νοιάζει τι τρώνε.
  • Οργανώστε ψηφιακά το επαγγελματικό σας προφίλ. Ανάλογα με το τι ταιριάζει στον καθένα, ο digital κόσμος προσφέρει ευκαιρίες για όλους προκειμένου να συγκεντρώσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα και να τα παρουσιάσουν σε υποψήφιους πελάτες/εργοδότες, με αμεσότητα και επαγγελματισμό. Μεταξύ μας, όσο γλυκούληδες και να είμαστε, το να δείχνουμε τη δουλειά μας από φωτογραφίες που έχουμε τραβήξει με το κινητό και οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα σε φωτό από τις διακοπές και φωτό της γάτας μας που ξέσκισε τον καναπέ ενώ παράλληλα εμφανίζονται notifications από το facebook, δεν το λες και επαγγελματικό. Είτε σας ταιριάζει το linkedin, είτε το instagram είτε αυτό το site που χρόνια τώρα συζητάτε να φτιάξετε, αφιερώστε χρόνο και ενέργεια για να συμμαζέψετε και να ψηφιοποιήσετε την επαγγελματική σας ταυτότητα.
  • Βάλτε τάξη στη ζωή σας, ελαττώνοντας τις καθημερινές σας δεσμεύσεις. Κάντε μια λίστα με αυτά που θεωρείτε σημαντικά και ξεκινήστε να λέτε όχι με ένα τηλέφωνο ή email στα υπόλοιπα. Διαφυλάξτε τον χρόνο σας.

Βήμα #3: Κοινωνικό ξεκαθάρισμα

Και αφού σπίτι και ψηφιακή ζωή είναι πλέον άψογα τακτοποιημένα (!), ήρθε η ώρα να περάσουμε στο τελευταίο και δυσκολότερο κομμάτι. Την κοινωνική μας ζωή. Αν υποθέσουμε ότι ακόμα έχουμε.

Το να έχουμε άλλους ανθρώπους στη ζωή, στο σπίτι μας, στο γραφείο μας, σίγουρα κάνει την απλοποίηση της καθημερινότητάς μας πολύ πιο περίπλοκη!

Σίγουρα δεν είναι το ίδιο ανώδυνο –και ανώνυμο– όσο το ψηφιακό ξεκαθάρισμα, παρόλα αυτά μπορεί να γίνει απελευθερωτικό απλά εφαρμόζοντας κάποια βήματα που θα κάνουν τις συναναστροφές μας ευκολότερες, χωρίς να χρειαστεί να διώξουμε τους πάντες από κοντά μας και να ζήσουμε σαν ερημίτες.

  • Κανένας δεν πέθανε επειδή του είπαν όχι (ή τουλάχιστον έτσι νομίζω). Διώξτε από πάνω σας την κατάρα της υπερ-δοτικότητας και του ναι και αρχίστε να λέτε όχι σε καταστάσεις που σας δημιουργούν δυσφορία, που σας αγχώνουν ή που σας αποσυντονίζουν. Ή που απλά δεν περνάτε καλά.
  • Μακριά από ψυχαναγκασμούς και πρέπει. Αρκετά «φιλήσαμε τη θεία» όταν ήμασταν παιδιά. Ήρθε η ώρα να διαφυλάξουμε τα φιλιά μας γι' αυτούς που τα αξίζουν.
  • Απομακρύνετε τους ανθρώπους που σας ρουφάνε την ενέργεια και τη διάθεση, που σας αφήνουν κενούς και αδιάφορους. Κρατήστε τον χρόνο σας για εκείνους που είναι πάντα δίπλα σας, που υπομένουν τις παραξενιές σας γιατί κι εσείς ανέχεστε τις δικές τους, που αναμένουν υπομονετικά να περάσει η κρίση σας χωρίς να σας κρίνουν και να σας φορτώνουν παραπάνω, που σας κάνουν να θέλετε να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι. Εκείνους στους οποίους θέλετε να αφιερώσετε εκείνο το κενό μισάωρο μεταξύ δουλειάς και σπιτιού, υποχρεώσεων και καθημερινότητας γιατί θα κάνουν τα μάτια σας να λάμψουν και το χαμόγελο να επανέλθει στο πρόσωπό σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.