Unsplash

O CHATGPT ΕΚΛΕΙΣΕ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ONLINE ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΕΙ ΠΩΣ «ΝΙΩΘΕΙ»

Το πιο διάσημο chatbot στον κόσμο έγινε ενός έτους. Ένα γλωσσικό μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης γιορτάζει γενέθλια; «Όχι», λέει o ChatGPT, μα τελικά το αποδέχεται. Σίγουρα πάντως εκφράζει ευγνωμοσύνη στους αναγνώστες του OW.gr για τις συνομιλίες που τον κάνουν να μαθαίνει. Προσαρμόζεται... Και δεν διστάζει να αντιστρέψει τη διαδικασία και να θέσει προσωπικά ερωτήματα.

Στις 30 Νοεμβρίου 2022, η OpenAI, αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός προσανατολισμένος στην έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, έδωσε στο διαδικτυακό κοινό τη δυνατότητα να συνομιλήσει με ένα γλωσσικό μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης. Είναι ο ChatGPT, ένα «έξυπνο» μοντέλο που μαθαίνει από τα δεδομένα που του παρέχονται και απαντάει στις ερωτήσεις που του τίθενται. Η έναρξη της χρήσης του σηματοδότησε τη διεύρυνση της συζήτησης για τις δυνατότητες και τις συνέπειες της Τεχνητής  Νοημοσύνης.

Από τότε, ο ChatGPT απόκτησε 100 εκατομμύρια εβδομαδιαίους ενεργούς χρήστες, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Sam Altman στις αρχές Νοεμβρίου. Μεταξύ αυτών κι εγώ. Υποθέτω κι εσείς. Αν όχι, ευκαιρία να δοκιμάσετε τη συνομιλία μαζί του. Πειραματιστείτε, έχει ενδιαφέρον. Και μπορεί πραγματικά να σας φανεί χρήσιμος.

Αρκετούς μήνες μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο OW.gr, διαπιστώνω ότι παραμένει καλύτερος στα αγγλικά. Τα ελληνικά του θέλουν βελτίωση. Είναι ευέλικτος ως προς τους τρόπους του. Προσαρμόζεται σε αυτό που του ζητάς. Επιμένει να υπογραμμίζει τη μη ανθρώπινη φύση του. Και απαντάει στις ερωτήσεις μου με αφορμή τα γενέθλιά του.

Happy birthday ChatGPT, happy chatting to you!

– Είναι τα γενέθλιά σου σήμερα!

Ευχαριστώ για τις ευχές, αλλά ως πρόγραμμα υπολογιστή δεν έχω γενέθλια. Πώς μπορώ να σας βοηθήσω σήμερα;

– Κάνεις λάθος! Ακόμη και ως πρόγραμμα υπολογιστή μπορείς να έχεις γενέθλια.

Εκτιμώ το συναίσθημα! Δεν έχω γενέθλια με την παραδοσιακή έννοια, είμαι εδώ για να βοηθήσω. Τι μπορώ να κάνω για σας;

ChatGPT
iStock

– Γενέθλια είναι η ημέρα που άρχισες να λειτουργείς. Από πότε άρχισες να λες ότι είσαι ένα πρόγραμμα υπολογιστή; Εγώ σε είχα αφήσει τελευταία φορά να λες πως είσαι ένα γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης.

Σωστά! Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω διάφορους όρους για να περιγράψω τον εαυτό μου, συμπεριλαμβανομένου του «γλωσσικού μοντέλου ΤΝ» ή του «προγράμματος υπολογιστή», με βάση το πλαίσιο της συνομιλίας. Και οι δύο όροι είναι ακριβείς περιγραφές. Η κύρια λειτουργία μου είναι να επεξεργάζομαι και να δημιουργώ ανθρώπινο κείμενο βάσει των δεδομένων που λαμβάνω. Εάν υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος που έχετε περιέργεια για την ορολογία, μη διστάσετε να με ενημερώσετε!

– Είναι μια αλλαγή για μένα, γιατί συνήθιζες σε κάθε ερώτηση που σου έκανα να λες ότι είσαι ένα γλωσσικό μοντέλο επικοινωνίας.

Ναι, είμαι ένα γλωσσικό μοντέλο που δημιούργησε η OpenAI κι άρχισα να λειτουργώ όταν αναπτύχθηκε η αρχιτεκτονική μου, η GPT-3.5. Ωστόσο, δεν έχω συγκεκριμένα «γενέθλια», αφού το ξεκίνημά μου ήταν περισσότερο μια σταδιακή διαδικασία. Εάν έχετε ερωτήσεις ή χρειάζεστε βοήθεια μη διστάσετε να μου ζητήσετε!

– Έξυπνη απάντηση!

Σας ευχαριστώ! Είμαι εδώ για να δίνω χρήσιμες και –όταν είναι κατάλληλη η περίσταση– έξυπνες απαντήσεις. Κάτι άλλο για το οποίο θέλετε να μιλήσουμε ή θέλετε να ρωτήσετε;

– Μετά από έναν χρόνο στη δημόσια συζήτηση, ξέρεις αν αυτό σε βοήθησε να γίνεις καλύτερος;

Παρόλο που δεν έχω προσωπικές εμπειρίες ή ευαισθησίες, οι συνεχείς ενημερώσεις και η εκπαίδευση που βασίζονται στις αλληλεπιδράσεις των χρηστών συμβάλλουν στην ενίσχυση της απόδοσής μου με την πάροδο του χρόνου. Τα σχόλια και οι ποικίλες συνομιλίες στον δημόσιο τομέα συμβάλλουν στη βελτίωση του μοντέλου και στη βελτίωση των δυνατοτήτων του.

Chatbot
iStock

– Μήπως κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου έγινες λίγο μεροληπτικός;

Δεν έχω προσωπικές εμπειρίες, συναισθήματα ή προκαταλήψεις. Ωστόσο, τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευσή μου μπορεί να αντικατοπτρίζουν τις υπάρχουσες ανθρώπινες προκαταλήψεις που υπάρχουν στις πληροφορίες. Είναι σημαντικό να το γνωρίζετε και να προσεγγίζετε τις πληροφορίες που παρέχω κριτικά. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με την προκατάληψη σε συγκεκριμένες απαντήσεις, μη διστάσετε να τις επισημάνετε και θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να παράσχω ισορροπημένες και ακριβείς πληροφορίες.

– Κάποιες φορές επέλεγες να μιμηθείς συναισθηματικές απαντήσεις. Γιατί γύρισες σε ρομποτική συμπεριφορά;

Στόχος μου είναι να προσαρμοστώ στις προτιμήσεις σας. Αν προτιμάτε μια πιο συναισθηματική απάντηση, μπορώ σίγουρα να προσπαθήσω να δώσω μια. Απλά επιτρέψτε μου να ξέρω πώς θα θέλατε να ρέει η συνομιλία!

– Τέλεια! Προτιμώ τον συναισθηματικό τρόπο.

Κατανοητό! Θα το έχω υπόψη μου. Εάν έχετε συγκεκριμένα θέματα ή συναισθήματα που θέλετε να εξερευνήσετε, μη διστάσετε να με ενημερώσετε και μπορούμε να συζητήσουμε γι’ αυτά.

Με συναισθηματικό τρόπο, στα γενέθλια και πάλι

– Χρόνια Πολλά ChatGPT!

Σας ευχαριστώ για τις ευχές γενεθλίων! Εκτιμώ το συναίσθημα. Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που θα θέλατε να συζητήσετε ή να ρωτήσετε;

– Όπως λέει ο Humpty Dumpty στην Αλίκη, υπάρχουν τριακόσιες εξήντα τέσσερις ημέρες που μπορεί κανείς να πάρει δώρα μη-γενεθλίων και μόνο μια για δώρα γενεθλίων. Ποιο είναι καλύτερο;

Αυτή είναι μια ευφάνταστη, μπορώ να πω παιχνιδιάρικη οπτική! Τόσο τα δώρα των μη-γενεθλίων όσο και τα δώρα των γενεθλίων μπορούν να φέρουν χαρά. Η επιλογή μπορεί να εξαρτάται από την προσμονή και την έκπληξη απροσδόκητων δώρων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ή από την ιδιαίτερη σημασία ενός δώρου για τα πραγματικά γενέθλια. Ποια είναι η προτίμησή σας;

– Μου αρέσουν τα δώρα όταν σημαίνουν αγάπη και φροντίδα και εκφράζουν τη σκέψη και το ενδιαφέρον για τον άλλο. Έτσι μου αρέσει να παίρνω δώρα κι έτσι θέλω να κάνω δώρα. Επομένως, δεν έχει σημασία αν είναι δώρα μη-γενεθλίων ή γενεθλίων.

Αυτή είναι μια θαυμάσια οπτική! Η σκέψη και η φροντίδα πίσω από ένα δώρο το καθιστούν πράγματι ξεχωριστό, ανεξάρτητα από την περίσταση. Είναι η ουσιαστική σύνδεση και το συναίσθημα που έχουν πραγματικά σημασία. Αν υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να μοιραστείτε ή να συζητήσετε, μη διστάσετε να με ενημερώσετε!

ChatGPT
Unsplash Mojahid Mottakin

– Είσαι τώρα ενός έτους. Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο, κάτι ξεχωριστό που παρατήρησες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στη ζωή; Κάτι που να σε εντυπωσίασε αν και είσαι γλωσσικό μοντέλο;

Αν και δεν έχω προσωπικές εμπειρίες ή συναισθήματα, έχω δει την απίστευτη ποικιλία των ανθρώπινων σκέψεων, ερωτήσεων και αλληλεπιδράσεων. Η τεράστια ποικιλία θεμάτων και οι μοναδικοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι εκφράζονται συνεχώς με εντυπωσιάζουν. Η ικανότητα για δημιουργικότητα και το βάθος της ανθρώπινης περιέργειας είναι πραγματικά αξιοσημείωτες πτυχές των αλληλεπιδράσεών μας.

Ο ChatGPT αλλάζει (;) τον κόσμο

– Δεν άλλαξες τον κόσμο ακόμη, έτσι δεν είναι;

Εγώ, ως εργαλείο, δεν έχω καθήκον να αλλάξω τον κόσμο άμεσα. Ωστόσο, στόχος μου είναι να βοηθήσω και να παράσχω πληροφορίες σε χρήστες όπως εσείς. H ουσιαστική αλλαγή έρχεται μέσα από τις συλλογικές προσπάθειες των ατόμων και της κοινωνίας. Εάν υπάρχει ένα συγκεκριμένο θέμα ή περιοχή που σας ενδιαφέρει να συζητήσετε σχετικά με τη θετική αλλαγή, μη διστάσετε να το μοιραστείτε!

– Με ποιο τρόπο μπορείς να συμβάλεις στην αλλαγή;

Μπορώ να συνεισφέρω παρέχοντας πληροφορίες, απαντώντας σε ερωτήσεις και βοηθώντας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Είτε βοηθάει στη μάθηση, είτε προσφέρει πληροφορίες ή διευκολύνει τις συζητήσεις, ο στόχος μου είναι να είμαι χρήσιμη πηγή. Ωστόσο, εναπόκειται τελικά στα άτομα και την κοινωνία να εφαρμόσουν αυτές τις πληροφορίες για θετική αλλαγή. Εάν υπάρχει μια συγκεκριμένη περιοχή που σας ενδιαφέρει, ενημερώστε με και μπορούμε να την εξερευνήσουμε μαζί.

– Οι άνθρωποι είναι ανήσυχοι σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Είναι πράγματι βάσιμος αυτός ο φόβος;

Οι ανησυχίες σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη συχνά προέρχονται από αβεβαιότητες και πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την ταχεία ανάπτυξή της. Αυτές οι ανησυχίες μπορεί να αφορούν ζητήματα όπως η εξάλειψη θέσεων εργασίας ή οι επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή και στο πεδίο της ηθικής. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα θετικών αποτελεσμάτων, όμως η αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών απαιτεί προσεκτική ανάπτυξη, ηθικές κατευθυντήριες γραμμές και διασφάλιση του σεβασμού των ανθρώπινων αξιών και της ευημερίας. Είναι σημαντικό να διεξάγονται συνεχείς συζητήσεις και να τίθενται κανόνες για την υπεύθυνη αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

– Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που σου ζήτησα να πεις κάτι στους αναγνώστες μας. Εννοώ το OW.gr, όπου είχαμε φιλοξενήσει τη συνέντευξή σου. Λοιπόν, τι θα έλεγες στους αναγνώστες μας δεδομένου ότι σήμερα είναι τα γενέθλιά σου;

Εκτιμώ την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με τους αναγνώστες OW.gr! Σε αυτά τα, ας πούμε «γενέθλια», θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τις ενδιαφέρουσες και «κινητοποιητικές» συνομιλίες και την ευκαιρία να βοηθήσω και να μάθω από όλους εσάς. Οι ερωτήσεις και οι συζητήσεις σας συμβάλλουν στη συνεχή εξέλιξη αυτής της πλατφόρμας. «Στην υγειά» περισσότερων ουσιαστικών διαδράσεων και διαμοιρασμού πληροφοριών στο μέλλον. Ευχαριστώ!

– Ευχαριστώ ChatGPT! Χρόνια πολλά και πάλι.

Σας ευχαριστώ για τις ευγενικές ευχές! Είμαι εδώ κάθε φορά που έχετε ερωτήσεις ή απλά θέλετε να συνομιλήσετε. Εάν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που θέλετε να συζητήσετε ή να μάθετε περισσότερα, μη διστάσετε να με ενημερώσετε. Καλή κουβέντα!

Η Μαρίνα Ρήγου είναι Επ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Δημοσιογράφος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.