iStock

ΤΟ RISE CLUB ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΗΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η επιστροφή στον επαγγελματικό βίο δεν είναι εύκολη υπόθεση για μια μητέρα, ιδιαίτερα όταν μεγαλώνει μόνη το παιδί της. Το δίκτυο Rise Club έρχεται να στηρίξει τις μητέρες που θέλουν να εργαστούν και μας καλεί στην πρώτη του ημερίδα.

Πόσο εύκολο είναι για μια μητέρα να επιστρέψει στον επαγγελματικό στίβο; Τι χρειάζεται για να ενταχθεί ξανά και με επιτυχία σε ένα εργασιακό πλαίσιο; Η ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής στην Ελλάδα μοιάζει ευσεβής πόθος, αλλά μια οργάνωση έρχεται να στηρίξει έμπρακτα τις μητέρες στην διεκδίκηση του αυτονόητου, της οικονομικής τους ανεξαρτησίας και της προσφοράς στην κοινωνία, και να τονίσει ότι η μητρότητα δεν είναι αδυναμία στον χώρο εργασίας.

«Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία είναι πολυδιάστατη και εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις και αδιέξοδα. Οι πολλαπλοί ρόλοι που καλείται δυνητικά να εξισορροπήσει μια γυναίκα –μητέρα, σύζυγος, νοικοκυρά και εργαζόμενη– αρκετές φορές συγκρούονται. Κατά περιόδους, πρέπει ορισμένοι από αυτούς να μπουν σε δεύτερη μοίρα», έχει πει σε συνέντευξή της στο OW η Ιφιγένεια Καρανάσιου, ιδρύτρια και πρόεδρος της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Rise Club.

Με απλά λόγια, το Rise Club είναι ένα δίκτυο που σκοπό έχει να υποστηρίξει και να επανεντάξει τις άνεργες μητέρες στην αγορά εργασίας, παρέχοντάς τους τα εφόδια που χρειάζονται. Έτσι, εξασφαλίζεται η οικονομική ανεξαρτησία τους και καλύπτονται οι βασικές ανάγκες της οικογένειας.

Ωστόσο, το πλαίσιο που δημιουργεί το Rise Club δεν περιλαμβάνει μόνο την ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματα και τις παροχές που προσφέρει η πολιτεία, τη διάθεση θέσεων ευέλικτης εργασίας και δράσεις βελτίωσης και απόκτησης δεξιοτήτων. Η δημιουργία ενός κοινωνικού υποστηρικτικού δικτύου, η παροχή συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης είναι εξίσου σημαντικά.

Rise Club, μια κοινότητα σύνδεσης και υποστήριξης μητέρων
iStock

Η μητρότητα στον χώρο εργασίας

Η μητρότητα δεν θα έπρεπε να στέκεται εμπόδιο στις επιλογές μας. Κι όμως, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, «τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι γυναίκες σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό από ότι οι άνδρες δεν αναζητούν εργασία προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και για άλλες οικογενειακές υποχρεώσεις».

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη παραδείγματα γυναικών που αναγκάζονται να απέχουν από την αγορά εργασίας, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα κάποιος άλλος να φυλάξει τα παιδιά τους. Ταυτόχρονα, όσο περνάει ο καιρός, οι πιθανότητες να τις επιλέξει κάποιος εργοδότης μειώνονται δραματικά. Στην περίπτωση των μονογονεϊκών οικογενειών, μάλιστα, οι μητέρες δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να ξεπεράσουν την κατάσταση της ανεργίας και να διαχειριστούν το βάρος των ευθυνών της οικογένειας.

Η απασχόληση δεν αποτελεί μόνο ανθρώπινο δικαίωμα και διέξοδο από την φτώχεια. Η οικονομική ανεξαρτησία συνδέεται επίσης με την αυτοεκτίμηση, την ψυχική υγεία και την κοινωνική ευεξία. Δεν θα έπρεπε, λοιπόν, η μητρότητα να αντιμετωπίζεται από θεσμούς και επιχειρήσεις ως εμπόδιο στην εργασία. Η ανεργία συχνά οδηγεί σε οικονομικές δυσχέρειες, φτώχεια και εξάρτηση από τρίτους, και αυτό αποτελεί μια σιωπηλή μορφή βίας, έχει δηλώσει η κ. Καρανάσιου.

Rise Club, μια κοινότητα σύνδεσης και υποστήριξης μητέρων
iStock

Μια ανοιχτή εκδήλωση του Rise Club

Το Rise Club διοργανώνει την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, 17:30 με 21:00, εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Γυναίκες και Απασχόληση: Οικοδομώντας μία βιώσιμη και συμπεριληπτική κοινωνία», στην αίθουσα των Public στο Σύνταγμα.

Ομιλητές και ομιλήτριες με ειδίκευση σε ζητήματα ισότητας των φύλων θα αναλύσουν τις τάσεις σχετικά με τις έμφυλες διακρίσεις στην αγορά εργασίας, τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, μητρότητας και εργασίας και το πώς αυτή σχετίζεται με την οικοδόμηση μιας βιώσιμης και συμπεριληπτικής κοινωνίας και οικονομίας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες-μητέρες στην εργασία και προοπτικές βελτίωσης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες:

Α. Συμφιλίωση επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής ζωής: Τάσεις και Προκλήσεις

Β. Δημογραφικές εξελίξεις και πολιτικές ενίσχυσης μητέρων και οικογενειών

Γ. Ενδυνάμωση των γυναικών μετά τη μητρότητα. Καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση μιας ισότιμης κουλτούρας στην απασχόληση

Rise Club

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.