Christin Hume / Unsplash

RISE CLUB: ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ

Καμιά γυναίκα που μεγαλώνει τα παιδιά της δεν πρέπει να χρειάζεται να επιλέξει ανάμεσα στην οικογένεια και την καριέρα. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Rise Club, ενός ελληνικού δικτύου που προσφέρει στήριξη σε άνεργες μητέρες, ώστε να επανέλθουν στον επαγγελματικό στίβο.

Υποστήριξη, εκπαίδευση, ενδυνάμωση και εργαλεία. Αυτά φιλοδοξεί να προσφέρει το Rise Club στα μέλη του, άνεργες μητέρες που προσπαθούν να βρουν δουλειά συμβατή με τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

«Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία είναι πολυδιάστατη και εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ουσιαστικές αντιφάσεις και αδιέξοδα», λέει η Ιφιγένεια Καρανάσιου, ιδρύτρια και πρόεδρος αυτής της Mη Kερδοσκοπικής Oργάνωσης. «Οι πολλαπλοί ρόλοι που καλείται δυνητικά να εξισορροπήσει μια γυναίκα –μητέρα, συζύγος, νοικοκυρά και εργαζόμενη– αρκετές φορές συγκρούονται. Kατά περιόδους, πρέπει ορισμένοι από αυτούς να μπουν σε δεύτερη μοίρα».

Η ίδια το βίωσε στην πράξη. Και αποφάσισε να αναλάβει δράση για να ενισχύσει με τον δικό της τρόπο αυτό που πρεσβεύει. Ότι καμιά γυναίκα που μεγαλώνει τα παιδιά της δεν πρέπει να χρειάζεται να επιλέξει ανάμεσα σε οικογένεια ή καριέρα.

Ιφιγένεια Καρανάσιου Ιδρύτρια Rise Club
Η Ιφιγένεια Καρανάσιου, ιδρύτρια του Rise Club.

Η δημιουργία του Rise Club

– Πώς προέκυψε η ιδέα του Rise Club;

Το όραμα για τη δημιουργία του Rise Club γεννήθηκε στη Γενεύη, το 2017. Είχα σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Παρίσι, με μετέπειτα εξειδικεύσεις σε Sustainable Energy - Buildings και Real Εstate. Πριν φτάσω στην Ελβετία, είχα ζήσει και εργαστεί σε άλλες δύο ευρωπαϊκές πόλεις, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Έχοντας πια δημιουργήσει οικογένεια, όταν εγκατασταθήκαμε στη Γενεύη αποφάσισα να σταματήσω να δουλεύω. Θέλησα να μείνω σπίτι και να αφοσιωθώ στα παιδιά μου, που ήταν σε μια κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξής τους.

Επτά χρόνια αργότερα, χώρισα. Μετά την πολυετή αποχή μου από την αγορά εργασίας στον τομέα της αρχιτεκτονικής, ήταν σχεδόν αδύνατο να βρω δουλειά που θα μπορούσα να συνδυάσω με τη φροντίδα των παιδιών. Κατάλαβα ότι πολλές μητέρες αντιμετωπίζουν ανάλογες δυσκολίες.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΚΑΛΑ.

Προσωπικά, νιώθω πολύ τυχερή που είχα την οικογένειά μου να με στηρίζει, αλλά κι ένα μεγάλο δίκτυο από φίλες και φίλους. Ήταν δίπλα μου όποτε είχα ανάγκη, κάθε στιγμή και με κάθε τρόπο. Συνειδητοποίησα πόσο σημαντική ήταν αυτή η στήριξη και σκέφτηκα ότι πολλές μητέρες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ίδρυση μιας κοινότητας που θα τις υποστηρίζει και θα τις ενδυναμώνει, με στόχο την ψυχική τους ευεξία. Παράλληλα, θα τους προσφέρει την ευκαιρία να επικαιροποιήσουν και να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους, ώστε να επιστρέψουν στην εργασία. Πιστεύω ακράδαντα ότι για να μπορέσει μια γυναίκα να ανταποκριθεί στον δύσκολο ρόλο της μητρότητας πρέπει να είναι η ίδια καλά.

– Πόση προετοιμασία χρειάστηκε;

Μετά από εμένα, έτυχε να χωρίσουν και κάποιες φίλες μου, οπότε είχα σκοπό να ξεκινήσω το Rise Club στη Γενεύη. Παίρνοντας όμως την απόφαση να επιστρέψουμε στην Ελλάδα, άρχισα να σκέφτομαι πώς θα μπορούσα να υλοποιήσω την ιδέα εδώ, συνδυάζοντάς την και με τα προγράμματα των παιδιών μου και με την προσπάθειά μου να ξαναεργαστώ ως αρχιτέκτονας.

Το 2020, είχε ολοκληρωθεί η έρευνα και ήταν όλα έτοιμα για την ίδρυση της οργάνωσης. Εντωμεταξύ, είχα γνωρίσει πολλές άλλες μητέρες που πίστεψαν την ιδέα και την υποστήριξαν με ενθουσιασμό. Σήμερα, πλέον, καθεμιά συνεισφέρει εθελοντικά, με τη δική της εξειδίκευση, τα δικά της ταλέντα, και αποτελούμε μια πολύ ισχυρή ομάδα.

Μητέρες και ανεργία στην Ελλάδα και διεθνώς

– Υπάρχουν στο εξωτερικό πρωτοβουλίες ανάλογες με το Rise Club;

Στο εξωτερικό, κυρίως στην Αμερική αλλά και στην Αγγλία, υπάρχουν διάφορα προγράμματα και ιδιωτικές ή κρατικές πρωτοβουλίες που στηρίζουν την επιστροφή των μητέρων στην εργασία και προσφέρουν προγράμματα για την ψυχική τους υγεία.

Η μεγάλη διαφορά με τη χώρα μας είναι ότι στο εξωτερικό οι επιχειρήσεις έχουν εντάξει στην πολιτική τους ευέλικτες πρακτικές όσον αφορά το ωράριο και τον τόπο παροχής εργασίας, ώστε μια μητέρα να μπορεί πιο εύκολα να συνδυάσει το επάγγελμα με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της.

ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάρχει ένα τεράστιο κενό πολιτικών και στρατηγικών όσον αφορά τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, το οποίο εμείς φιλοδοξούμε να βοηθήσουμε να καλυφθεί. Η συνεργασία των φορέων με την πολιτεία είναι απαραίτητη για να πάμε μπροστά.

– Πώς είναι η κατάσταση όσον αφορά την ανεργία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια μητέρα στην ελληνική αγορά εργασίας;

Στην εποχή μας, ο ρόλος της μητέρας γίνεται ολοένα πιο δύσκολος και απαιτητικός. Υπάρχουν γυναίκες που αναγκάζονται να απέχουν από την αγορά εργασίας, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα φύλαξης και απασχόλησης των παιδιών τους. Με τη πάροδο του χρόνου, οι πιθανότητες επιλογής τους από κάποιον εργοδότη μειώνονται δραματικά.

Όταν δεν βρίσκουν τρόπο να επιστρέψουν στην εργασία, πολλές γυναίκες μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο, που οδηγεί σε οικονομικά προβλήματα και επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας. Η σύγχρονη οικονομική κρίση και η πανδημία αυξάνουν ακόμα περισσότερο αυτή την ανασφάλεια.

Μια ομάδα μητέρων που πλήττεται ακόμα περισσότερο αφορά τις μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες που καλούνται συχνά να διαχειριστούν μόνες το βάρος των ευθυνών της οικογένειας. Το σημαντικότερο θέμα που συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι εκείνο της διαβίωσης.

Μολονότι ο αριθμός μονογονεϊκών οικογενειών αυξάνεται συνεχώς, η συγκεκριμένη δομή οικογένειας στην Ελλάδα μοιάζει παραμελημένη από την πολιτεία. Η ενίσχυση της γυναίκας-μητέρας αξίζει και πρέπει να είναι συνεχής και ουσιαστική. Καμιά γυναίκα που μεγαλώνει τα παιδιά της δεν πρέπει να χρειάζεται να επιλέξει ανάμεσα στην οικογένεια και την καριέρα.

Vitolda Klein / Unsplash

  • Έρευνα του ΣΕΓΕ (Σύνδεσμος επιχειρηματιών Ελλάδος) έδειξε τον μεγάλο αντίκτυπο της πανδημίας στην αύξηση της ανεργίας των γυναικών.
  • Τον Μάιο του 2020, η έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καταγράφει ότι η αύξηση της ανεργίας πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, με ποσοστό ανεργίας 21,8%, έναντι των αντρών, που είναι στο 13,3%.
  • Από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Φεβρουάριο 2021, προκύπτει πως οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 63,10% τoυ συνόλου των ανέργων που αναζητούν εργασία, έναντι 36,90% για τους άντρες.

Οι πυλώνες δράσης του Rise Club

– Η δράση του Rise Club οργανώνεται σε τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες: επιστροφή στην εργασία, academy, ψυχική υγεία και κοινωνικό δίκτυο. Φιλόδοξο και απαιτητικό παζλ, θα έλεγα. Σε ποιο βαθμό έχει ενεργοποιηθεί καθένας από αυτούς;

Ναι, είναι αλήθεια ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο και απαιτητικό παζλ. Στοχεύουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας με μικρά και μελετημένα βήματα.

Αυτή τη στιγμή, πραγματοποιούνται online webinars κάθε Τετάρτη, με μεγάλη συμμετοχή. Επίσης, έχουν ξεκινήσει οι προσωπικές και ομαδικές συνεδρίες σύνταξης βιογραφικού και ενδυνάμωσης.

Τον Ιούνιο πραγματοποιήσαμε το πρώτο Rise Club Summer Camp, ένα πρόγραμμα επανεκπαίδευσης στο Microsoft Office. Τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε το πρώτο Rise Club Academy, που διαρκεί ένα τρίμηνο και περιλαμβάνει την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, την επικαιροποίηση γνώσεων και τη συμμετοχή σε ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΥΧΝΑ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΕΣ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΣΙΩΠΗΛΗ ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ.

Όσον αφορά το πρόγραμμα κοινωνικής δικτύωσης, πιστεύουμε ότι θα ενεργοποιηθεί πλήρως το 2022. Προς το παρόν, στο online forum στην πλατφόρμα του Rise Club, οι μητέρες μπορούν να συζητούν μεταξύ τους σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης, να ανταλλάσουν απόψεις και να παίρνουν απαντήσεις σε απορίες τους από εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες μας.

Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με αρκετούς Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινά ιδανικά και στόχους, όπως με τη HOPEgenesis, που μας παρέχει τα γραφεία της για τις δράσεις μας. Θαυμάζουμε το έργο που επιτελεί όσον αφορά το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και έχουμε έναν κοινό στόχο: να βοηθήσουμε κάθε μητέρα να αποκτήσει σταθερό εισόδημα και αυτονομία στηρίζοντας κάθε οικογένεια. Συμβάλλοντας στη βελτίωση του γενικότερου βιοτικού επιπέδου, έχουμε απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος, ώστε να μειωθεί η ανασφάλεια που ενδεχομένως εμποδίζει τις γυναίκες να κάνουν μεγαλύτερη οικογένεια.

– Ζούμε σε μια περίοδο που έχει συζητηθεί έντονα το ζήτημα της παρενόχλησης, και το θίγω γιατί ένα κομμάτι του αφορά το εργασιακό περιβάλλον. Είναι κάτι που σας απασχολεί ως οργάνωση;

Είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει αρκετά, και μάλιστα πολύ πριν πάρει το θέμα δημοσιότητα. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται η βία.

Στο Rise Club, έχουμε επιλέξει να επικεντρωθούμε στην ανεργία, που συχνά οδηγεί σε οικονομικές δυσχέρειες, φτώχεια και εξάρτηση από τρίτους. Αυτό αποτελεί μια σιωπηλή μορφή βίας. Πρωταρχικός σκοπός μας είναι να μπορούν όλες οι γυναίκες να έχουν την δύναμη και τα ψυχικά εφόδια να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις.

– Με τα σημερινά δεδομένα, πόσες γυναίκες θα μπορούσατε να υποστηρίξετε;

Στοχεύουμε να υπάρχουν τρία προγράμματα ενδυνάμωσης ανά έτος, διάρκειας 3 μηνών το καθένα. Προσφέρονται δωρεάν σε άνεργες μητέρες, με στόχο να υποστηρίζουμε συνολικά 50 γυναίκες το τρίμηνο.

Όσον αφορά τα online προγράμματα, δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Θα είναι χαρά μας να υποδεχτούμε στην κοινότητα του Rise Club κάθε μητέρα που νιώθει ότι χρειάζεται υποστήριξη.

– Πώς καλύπτονται οι οικονομικές ανάγκες του Rise Club;

Καθώς είμαστε Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, το όλο εγχείρημα βασίζεται στον εθελοντισμό. Οι οικονομικές ανάγκες καλύπτονται από δωρεές και χορηγίες των μελών μας, καθώς και από χρηματοδοτήσεις από οργανισμούς και ιδρύματα που μοιράζονται το όραμά μας και το στηρίζουν.

Στο μέλλον, ευελπιστούμε να ενταχθούμε και σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Για να είναι το Rise Club βιώσιμο μακροχρόνια, έχουμε αναπτύξει προγράμματα και σεμινάρια για εταιρείες, τα οποία είναι επί πληρωμή. Στόχος είναι πάντα η συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Η δουλειά και τα πρότυπα

– Με την αρχιτεκτονική ασχολείστε παράλληλα;

Αναλαμβάνω επιλεκτικά κάποια projects, που μου προσφέρουν την ικανοποίηση της δημιουργίας, διατηρώντας ζωντανή την αγάπη μου για την αρχιτεκτονική. Προς το παρόν, με τα τρία μικρά παιδιά μου, ο χρόνος που μπορώ να διαθέσω είναι περιορισμένος.

– Υπάρχουν γυναίκες –ή και άντρες– που υπήρξαν πρότυπα για σας;

Ένας από τους ανθρώπους που με εμπνέουν είναι ο Martin Luther King. Η ζωή και το έργο του διδάσκουν μια διαρκή αναζήτηση για ισότητα και κατάργηση των διακρίσεων, ως ένα παγκόσμιο όνειρο.

Όπως είχε πει: «Η αδικία, οπουδήποτε κι αν συμβαίνει, απειλεί τη δικαιοσύνη παντού. Είμαστε παγιδευμένοι σε έναν ιστό αναπόφευκτης αμοιβαιότητας, δεμένοι με ένα νήμα κοινού πεπρωμένου. Οτιδήποτε επηρεάζει κάποιον άμεσα, επηρεάζει όλους μας έμμεσα».

Είναι ευθύνη όλων μας να διερωτόμαστε πώς μπορούμε να εργαστούμε για το κοινό καλό. Μόνο έτσι ο κόσμος που ζούμε θα μπορέσει να γίνει καλύτερος.

ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΧΕΣΑΙ ΑΓΑΠΗ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.

Κυρίαρχα γυναικεία πρότυπα στη ζωή μου είναι η μητέρα μου, που παρά τις σπουδές της επέλεξε να αφοσιωθεί στην οικογένεια. Επίσης, οι γιαγιάδες μου. Εγώ και τα αδέρφια μου μεγαλώσαμε σε ένα σπίτι γεμάτο αγάπη.

Έχοντας μεγάλες οικογένειες από την πλευρά κάθε γιαγιάς και παππού, με 10 ως 13 αδέρφια, μεγαλώσαμε σε ένα περιβάλλον όπου καθένας πρόσφερε στον άλλο. Σε κάθε γιορτή μαζευόμασταν το λιγότερο 60 άτομα. Οι κοινές διακοπές ήταν για εμάς τα παιδιά από τις καλύτερες στιγμές και θα τις αναπολώ πάντα με νοσταλγία. Όλα αυτά μου έμαθαν ότι το να προσφέρεις και να δέχεσαι αγάπη ανιδιοτελώς είναι το πιο σημαντικό.

Για εμένα, ο σπουδαιότερος και πιο όμορφος ρόλος στη ζωή κάθε μητέρας είναι η ανατροφή των παιδιών της. Πιστεύω ότι οφείλουμε όλοι, κοινωνία και κράτος, να βοηθούμε κάθε μητέρα να είναι ευτυχισμένη, χωρίς άγχος, ώστε να μεγαλώνουν τα παιδιά σωστά. Αυτά θα είναι οι μελλοντικοί πολίτες της χώρας μας, το μέλλον της κοινωνίας.

Ευελπιστούμε ότι μέσα από την κοινότητα του Rise Club θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε με όσες δυνάμεις έχουμε κι εμείς στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος για κάθε μητέρα.

– Μια που μιλάμε για μητρότητα, ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που θέλετε να εμφυσήσετε στα παιδιά σας;

Μεγαλώνοντας, άκουγα καθημερινά Πλάτωνα και Αριστοτέλη, και μελετούσα αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Αυτό είναι το αιώνιο πάθος του πατέρα μου, που το ενέπνευσε και σε μένα. Με τη σειρά μου, θα ήθελα να εμπνεύσω τα παιδιά μου να ζουν με αρχές την ειλικρίνεια, την ακεραιότητα και την προσφορά στο κοινό καλό.

Όπως είπε ο Ηράκλειτος, η διαμόρφωση του χαρακτήρα μας γίνεται μέσα από τις επιλογές μας σε όλους τους τομείς, μέρα με τη μέρα!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.