iStock

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΧΑΚΕΡ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΕΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ

Λέγεται Lepht Anonym και προσπαθεί να παραμείνει υγιής κάνοντας αλλαγές στον τρόπο που ζει – συχνά παράτολμες. Είναι δηλαδή «βιοχάκερ» που πρόσφατα εμφύτευσε στο σώμα της διαφόρων ειδών αισθητήρες για να... επεκτείνει τις αισθήσεις της, αδιαφορώντας για τις πιθανές επιπλοκές.

Η Lepht Anonym είναι διανθρωπίστρια βιοχάκερ (συνεχίστε να διαβάζετε και θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται), που προσπαθεί από τα 19 της (τη δεκαετία του 2000) να επεκτείνει τις αισθήσεις της. Πώς; Τοποθετώντας μικροσκοπικούς μαγνήτες και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές κάτω από το δέρμα της. Έχεις πολλές άγνωστες λέξεις; Θα τις δούμε μία προς μία.

Οι υπέρμαχοι του βιοχάκινγκ (biohacking) υιοθετούν αλλαγές σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς τους με στόχο να «χακάρουν» τη βιολογία του σώματός τους και να βελτιώσουν την υγεία τους. Στην απλή τους μορφή, οι συνήθειες αυτές έχουν να κάνουν με τον ποιοτικό ύπνο, τη σωστή διατροφή, τη γιόγκα και τον διαλογισμό. Οι βιοχάκερς, στην προσπάθειά τους να αλλάξουν τη χημεία και τη φυσιολογία τους μέσω της επιστήμης και του αυτοπειραματισμού, καταφεύγουν μέχρι και στη χρήση εμφυτευμένων στο σώμα τους συσκευών.

Στο blog της, η Lepht Anonym περιγράφει τον εαυτό της ως «απρόσωπο, άφυλο βιοχάκερ από τη Βρετανία», που δεν ενδιαφέρεται για τους θεούς και τα χρήματα, ενώ της αρέσουν «οι άνθρωποι, η επιστήμη και ο πρακτικός διανθρωπισμός».

Τι είναι ο διανθρωπισμός;

Ο διανθρωπισμός (transhumanism) είναι φιλοσοφικό κίνημα που υπάρχει από τη δεκαετία του ’60 και υποστηρίζει ότι πρέπει να «ενισχύουμε» τον άνθρωπο μέσω γενετικής μηχανικής, κλωνοποίησης ή/και νανοτεχνολογίας, ώστε να γίνει «posthuman». Βασική προϋπόθεση είναι η πίστη στην επιστήμη, την τεχνολογία, τον ορθολογισμό και την αντικειμενικότητα.

Ο κορυφαίος διανθρωπιστής Nick Bostrom έχει πει πως το νέο πλάσμα θα έχει σωματικές και νοητικές ικανότητες «που θα υπερβαίνουν κατά πολύ το μέγιστο που μπορεί να επιτύχει κάθε σημερινός άνθρωπος».

Το μότο των μετανθρωπιστών είναι ότι πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της φύσης μας και να ξεπεράσουμε τα φυσικά μας όρια. Μόνο έτσι θα γίνουμε πιο υγιείς, έξυπνοι, όμορφοι και ευτυχισμένοι. Ναι, στο επίκεντρο τίθεται η προσπάθεια για τελειότητα και η αθανασία θεωρείται εύλογη πιθανότητα.

Στο Academia μπορείς να διαβάσεις και τι είχε να πει ο βιοφυσικός, Gregory Stock, σύμφωνα με τον οποίο «είναι άχρηστο να προσπαθεί κάποιος να σταματήσει τις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως είναι η γενετική μηχανική. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα: Η περαιτέρω ανάπτυξη είναι αναπόφευκτη. Αμφιβάλλω έντονα ότι θα απομακρυνθούμε, όταν συνειδητοποιήσουμε πως υπάρχουν κίνδυνοι, καθώς όταν φανταζόμαστε τον Προμηθέα να κλέβει φωτιά από τους θεούς, δεν νιώθουμε δυσπιστία ή σοκ με την πράξη του, αλλά τη βρίσκουμε ανθρώπινη».

Ο μύθος πίσω από τον διανθρωπισμό

Υπάρχουν μύθοι που περιλαμβάνουν ιδέες, πιστεύω και χαρακτηριστικά του διανθρωπισμού – και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται τακτικά.

Όπως αναφέρει το Academia, στον «Πρωταγόρα» (4ος αιώνας π.Χ.) ο Πλάτωνας περιγράφει πώς ο Προμηθέας συμμετείχε στη δημιουργία των ανθρώπων. Αφού οι Ολύμπιοι θεοί διαμόρφωσαν θνητά φύλα από γη και φωτιά, ανέθεσαν στον Προμηθέα και τον αδελφό του, Επιμηθέα, το καθήκον να τους εξοπλίσουν με δυνάμεις, ικανότητες και ιδιότητες. Ωστόσο, ο Επιμηθέας χρησιμοποίησε όλες τις δυνάμεις και τις ιδιότητες στα «ζώα που δεν συλλογίζονται», ώστε να μη μείνει κάτι για την ανθρωπότητα.

Για να λύσει το πρόβλημα που δημιούργησε ο αδερφός του, ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά, τη σοφία, τις πρακτικές τέχνες και τις τεχνολογίες, ώστε να μπορέσει και η ανθρωπότητα να επιβιώσει. Ο Πλάτωνας δεν αναφέρει την Πανδώρα ή οποιαδήποτε άλλη τιμωρία –είτε ανθρώπου είτε του Προμηθέα– εκτός από το ότι αργότερα ο Προμηθέας κατηγορήθηκε για κλοπή.

Ο Πλάτωνας αφηγείται πόσο ανίδεοι ήταν οι άνθρωποι, ότι δεν καταλάβαιναν τίποτα για τον κόσμο πριν τους δώσει τη φωτιά, τη σοφία και τους διδάξει όλα τα είδη τεχνών και τεχνικών (ανάγνωση, μαθηματικά, ιατρική, πώς να χτίζουν σπίτια, ναυσιπλοΐα και την τέχνη της προφητείας). Τα δώρα του προς την ανθρωπότητα δεν παρείχαν απλά ένα μέσο επιβίωσης, αλλά και ένα μέσο χειραγώγησης και ελέγχου του κόσμου, μέσω της γνώσης, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Βιοχάκερ και grinding

Η Anonym δηλώνει λιγότερο οραματίστρια και πιο ρεαλίστρια. Το κίνητρό της είναι η καταναλωτική περιέργεια και όχι η φιλοσοφική πίστη. Κάνει τα δικά της χειρουργεία και έχει δίπλα ένα βιβλίο ανατομίας, ώστε να αισθάνεται πιο σίγουρη πως δεν θα κόψει φλέβα ή νεύρο. Οι πρακτικές της αναφέρονται ως «grinding». Πρόκειται για υποκουλτούρα του βιοχάκινγκ, σύμφωνα με την οποία το σώμα μπορεί να χακαριστεί (με DIY χειρουργικές επεμβάσεις) με μια εμφυτεύσιμη συσκευή, επιτυγχάνοντας μια κατάσταση posthuman.

Η ίδια έχει πει πως όταν ζήτησε τη βοήθεια γιατρών για να επιτύχει αυτό που ήθελε, δεν δέχθηκε κάποιος να τη βοηθήσει, οπότε πειραματίζεται μόνη της. Οι παρεμβάσεις που κάνει στο σώμα της είναι –για ένα απλό μυαλό– ακραίες και θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική της ακεραιότητα, ωστόσο η Anonym υποστηρίζει ότι «η υγεία του σώματος περνάει σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στην περιέργεια».

Για παράδειγμα, το 2019 έβαλε στο πάνω μέρος του δεξιού χεριού «πειρατικό κουτί» (σκληρός δίσκος με router WiFi που δημιουργεί ένα τοπικό ασύρματο δίκτυο και υποβλήθηκε σε μετατροπές βιολογικής προστασίας πριν την τοποθέτηση), στο πλαίσιο του Grindfest, εκδήλωσης των υποστηρικτών του grinding, στην οποία παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από πειράματα βιοχάκινγκ.

Το 2020, αποκάλυψε πως το πείραμα με το «πειρατικό κουτί» είχε αποτύχει. Παρά τις παρατεινόμενες νευρικές βλάβες, το περιστατικό δεν μείωσε το ηθικό της. Όπως ανέφερε, πήρε μαθήματα, με πρώτο ότι γίνεται να μοιραστούμε το WiFi που έχουμε μέσα μας και αυτός θα μπορούσε να είναι εξαιρετικός τρόπος για λαθραία μεταφορά δεδομένων.

Τη σήμερον ημέρα, η Anonym έχει περισσότερα από 50 τσιπ, μαγνήτες και κεραίες εμφυτευμένες στο σώμα της. Προσπαθεί να δουλέψει με το North Paw, ένα βραχιόλι ποδιού που έχει δημιουργήσει η Sensebridge (ομάδα βιοχάκινγκ) και δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο περιβάλλον (με οκτώ επεξεργαστές κινητών τηλεφώνων).

«Μεγάλωσα την εποχή που η τεχνολογία γινόταν πιο παρούσα στη ζωή μας. Είχα πολλές δυνατότητες για να βοηθήσω τις ζωές των ανθρώπων. Αυτό είναι ο διανθρωπισμός: η χρήση της τεχνολογίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Προσπάθησα να το κάνω με κάποιο τρόπο και να διαδώσω τη γνώση».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν υπάρχουν κανονισμοί σχετικά με τα αυτο-εμφυτευμένα μικροτσίπ, καθώς δεν εμπίπτουν στην οπτική γωνία των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας. Όσον αφορά την ασφάλεια, οι ερευνητές έχουν σημειώσει ότι οι σύγχρονες τροποποιήσεις του σώματος μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές που δεν πρέπει να υποτιμηθούν.

Για την Anonym, η ηθική του βιοχάκινγκ έγκειται σε «μια αρχή που ονομάζεται σωματική αυτονομία. Αν δεν κάνω λάθος, ο καθένας πρέπει να έχει το δικαίωμα να αλλάζει το σώμα του, όπως νομίζει, εφόσον αυτό δεν αφορά κάποιον άλλο. Τι θα έβρισκα ανήθικο; Να αλλάξω το σώμα άλλου ή να πω σε κάποιον πως μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.