iStock

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΑΥΡΑ (ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ)

Σύμφωνα με τη θεώρηση ότι τα πάντα αποτελούνται από ύλη η οποία έχει ενέργεια και ότι υπάρχει ταλάντωση σε μοριακό επίπεδο, μας περιβάλλει μια αύρα. Ποιο από τα χρώματα του ουράνιου τόξου κυριαρχεί στη δική σου;

Μια αναζήτηση στο λεξικό για το τι σημαίνει «αύρα» μπορεί να σε οδηγήσει σε διάφορες πιθανές ερμηνείες:

 • το ελαφρύ αεράκι,
 • το υποθετικό υλικό που περιβάλλει ζωντανά και νεκρά αντικείμενα,
 • η αίσθηση που προκαλεί ένας άνθρωπος στο περιβάλλον του (με την ενέργεια που εκπέμπει),
 • τροχοφόρο όχημα της αστυνομίας που εκτοξεύει νερό και χρησιμοποιείται για την καταστολή διαδηλώσεων (βλ. AVRE, από το Armoured Vehicles of Royal Engineers),
 • οπτικές και φυσικές διαταραχές αισθήσεων που συνδέονται με την ημικρανία.

Η πρώτη ερμηνεία που είχε ποτέ ο όρος στα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά ήταν άνεμος, αεράκι ή πνοή. Τον 19ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε και σε πνευματικούς κύκλους, για την περιγραφή της εκροής ενέργειας (σε μορφή ακτινοβολίας) από το σώμα. Οι ισχυρισμοί για αυτή την εκδοχή της αύρας δεν έχουν υποστηριχτεί από επιστημονικά στοιχεία, οπότε έχουν τοποθετηθεί στον τομέα της ψευδοεπιστήμης.

Σύμφωνα με πνευματικές προσεγγίσεις, τα πάντα αποτελούνται από ύλη που έχει ενέργεια και υπάρχει ταλάντωση σε μοριακό επίπεδο. Κατά συνέπεια, μια αύρα ή ένα αυρικό πεδίο «βγαίνει» από την ενέργεια που μας περιβάλλει. Σύμφωνα με τους ινδικούς πολιτισμούς και τις ανατολικές φιλοσοφίες, αυτή είναι η ζωτική δύναμη ενός ατόμου.

Όλοι έχουμε συναντήσει στη ζωή μας ανθρώπους με τους οποίους νιώθουμε πως δεν «κολλάμε». Έχουμε συναντήσει άλλους που μας προκαλούν νευρικότητα και κάποιους που μας χαλαρώνουν. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αντίδραση στην ενέργεια που τους περιβάλλει, δεδομένης και της δικής μας.

αύρα
iStock

Τα ανθρώπινα όντα εκπέμπουν ένα πολύ χαμηλό επίπεδο ηλεκτρισμού, που είναι αλλιώς γνωστό ως ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Κατά την ινδική φιλοσοφία, αυτή η ενέργεια μπαίνει στο σώμα μας μέσω της κορόνας (το τσάκρα του στέμματος), που είναι στην κορυφή του κεφαλιού μας. Από εκεί «ταξιδεύει» κατά μήκους των «καναλιών» που λέγονται nadis. Αυτά συναντιούνται στα ενεργειακά μας κέντρα που λέγονται τσάκρα (chakras).

Υπάρχουν επτά κύρια τσάκρα στο σώμα (από κάτω προς τα πάνω):

 1. Βάση, στο περίνεο, στη λεκάνη. Δίνει ζωτική ενέργεια που μας συνδέει με τη Γη και είναι χρώματος κόκκινου.
 2. Ιερό πλέγμα, κοντά στα γεννητικά όργανα, στο κέντρο της κοιλιάς. Είναι πορτοκαλί.
 3. Ηλιακό πλέγμα, στο κέντρο του κορμού. Σχετίζεται με την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη, και είναι κίτρινο.
 4. Καρδιακό πλέγμα, στο κέντρο του στήθους. Αφορά τη σύνδεση με άλλους και την άνθησή μας. Είναι πράσινο ή ματζέντα.
 5. Λαιμός, είναι το κέντρο της έκφρασης και είναι μπλε.
 6. Τρίτο μάτι, στο κέντρο του μετώπου, είναι λουλακί.
 7. Κορόνα/Στέμμα, είναι το κέντρο της πνευματικότητας. Είναι λιλά ή άσπρο.

Όταν νιώθετε πως θέλετε να ενισχύσετε κάποιο, βοηθά να φοράτε το σχετικό χρώμα στα ρούχα σας ή να το έχετε στο χώρο σας.

Τα τσάκρα είναι μέρος της αύρας μας, που κατά την πνευματική εναλλακτική ιατρική, αντανακλά την κατάσταση της ύπαρξης και της υγείας μας. Δεν υπάρχουν στο φυσικό σώμα, αλλά στα ενεργειακά στρώματα του αυρικού μας συστήματος.

Κάθε στρώμα έχει το ίδιο χρώμα με το αντίστοιχο τσάκρα. Έχουν την ίδια σειρά με το ουράνιο τόξο και καθένα έχει τη δική του μοναδική λειτουργία. Να τα δούμε.

 1. Αιθερικό σώμα: Είναι το πιο κοντινό στο σώμα μας, συνδέεται με το πρώτο τσάκρα και «αντιπροσωπεύει» τη σωματική ύλη των όντων.
 2. Συναισθηματικό σώμα: Είναι το δεύτερο πιο κοντινό στο σώμα, συνδέεται με το δεύτερο τσάκρα και αφορά τα συναισθήματα.
 3. Νοητικό σώμα: Το τρίτο πιο κοντινό στο σώμα, συνδεδεμένο με το τρίτο τσάκρα. Έχει να κάνει με τη διαδικασία της σκέψης.
 4. Αστρικό σώμα: Συνδέεται με το τσάκρα της καρδιάς και είναι η «γέφυρα» μεταξύ του φυσικού και του πνευματικού, της αλληλεπίδρασης με άλλα έμβια όντα (συμπεριλαμβανομένων ζώων και φυτών).
 5. Σώμα αιθερικού προτύπου: Σχετίζεται με τη Θεία Βούληση και συνδέεται με το τσάκρα του λαιμού.
 6. Ουράνιο σώμα: Συνδέεται με το τσάκρα του τρίτου ματιού και από εκεί ξεκινά η πνευματική σύνδεση. Πιστεύεται πως είναι και το στρώμα της άνευ όρων αγάπης.
 7. Αιτιατό σώμα: Συνδέεται με το τσάκρα της κορόνας και μας συνδέει με το υπερ-συνείδητο, τον Θεό ή την ανώτερη αλήθεια (τις ψυχικές ικανότητες).

άγαλμα Βούδα
Unsplash

Δεν υπάρχει καλή και κακή αύρα

Οι έχοντες γνώση διαβεβαιώνουν πως η αύρα μας μπορεί να γίνει ορατή με λίγες και πολύ συγκεκριμένες μεθόδους. Τα χρώματα της αύρας μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια μιας ανάγνωσης αύρας ή φωτογραφίας. Κάθε χρώμα έχει μια δική του ενέργεια που μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τι προσπαθεί να μας πει το προσωπικό μας «ουράνιο τόξο».

Στο Every Day Health υπάρχει ερωτηματολόγιο που «βγάζει» το κυρίαρχο χρώμα της αύρας μας και τη σημασία του.

Ειρήσθω εν παρόδω, τα χρώματα ερμηνεύονται βάσει και της χρήσης τους στον διαλογισμό. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος με νεύρα συνήθως έει αύρα χρώματος έντονου κόκκινου. Κάποιος που έχει ασχοληθεί με τον διαλογισμό έχει χρυσοκίτρινο ή καθαρό άσπρο.

Οι αύρες δεν είναι ποτέ καλές ή κακές. Μπορεί να υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν επιλυθεί και έτσι μένουν αιχμάλωτες, μπορούν να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα στην ενέργεια μας και να την εξαντλήσουν.

τσάκρα
iStock

Μια υγιής αύρα είναι συχνά ζωντανή και δυναμική.

Η αύρα είναι και η πρώτη μας γραμμή ενεργειακής άμυνας. Επομένως, για να λειτουργεί και να θωρακίζεται αποτελεσματικά, είναι απαραίτητο να μην υπάρχουν ρήγματα ή «χρωστούμενα». Τι εννοώ;

 • Συναισθηματικές ή ψυχικές δυσκολίες (άγχος, θυμός, ανεπίλυτη σύγκρουση).
 • Κακή υγεία (αν και η όποια ασθένεια μπορεί να αποδοθεί σε μια αδύναμη αύρα).
 • Ψυχική επίθεση (κάποιος που μας εύχεται να αρρωστήσουμε – το κακό μάτι, αν θες).
 • Κακή αυρική υγιεινή (δεν κλείνει ή δεν ανοίγει σωστά).
 • Εθισμός στα ναρκωτικά ή στο αλκοόλ.
 • Επεμβατική χειρουργική.
 • Ατυχήματα και σοκ που προκαλούν συναισθηματικό και σωματικό άγχος.

Τα συμπτώματα μιας «ελαττωματικής» αύρας είναι:

 • η έλλειψη ορίων που επηρεάζεται από τα συναισθήματα και τις σκέψεις των άλλων,
 • πονοκέφαλοι,
 • ψυχικές ασθένειες,
 • ανεξέλεγκτες συγκινήσεις (φόβος, άγχος ή/και παράνοια που δεν αισθανόμαστε ως δικά μας), *συναισθήματα απομόνωσης ή/και έλλειψης προσωπικού χώρου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.