iStock

ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΝΥΔΑΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ: ΠΟΙΟ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΠΡΩΤΟ;

Η σωστή σειρά στην εφαρμογή των προϊόντων περιποίησης έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αποτελεσματικότητά τους.

Σε περίπτωση που βλέπεις το θέμα του αντηλιακού χαλαρά και επιμένεις να αγνοείς την αναγκαιότητά του, θα πρέπει να σου υπενθυμίσουμε για μια ακόμα φορά ότι η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί από πρόωρη γήρανση και φωτογήρανση (δηλαδή ρυτίδες και καφέ κηλίδες) μέχρι καρκίνο του δέρματος. Τα ερευνητικά στοιχεία λένε ότι τα κρούσματα του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος αυξάνονται συνεχώς, και ο αριθμός των νέων διαγνώσεων έχει υπερτριπλασιαστεί την τελευταία εικοσαετία. Στη χώρα μας, καταγράφονται 1600 νέες διαγνώσεις ετησίως σε σύγκριση με το 2000, που είχαν καταγραφεί 400. Αυτή η αύξηση πρέπει να σου χτυπήσει καμπανάκι!

Η σειρά με την οποία εφαρμόζουμε τα προϊόντα είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότητά τους. Για να βελτιώσεις την όψη και την υφή της επιδερμίδας σου στον μεγαλύτερο βαθμό, δεν αρκεί μόνο να επενδύεις σε high-end προϊόντα καθαρισμού, περιποίησης και αντηλιακής προστασίας, αλλά να ξέρεις και με ποια σειρά να τα εφαρμόζεις στη ρουτίνα της ομορφιάς σου.

Με τι ξεκινάς; Με την ενυδατική ή την αντηλιακή κρέμα;

Κάποιοι δερματολόγοι, όπως ο Joshua Zeichner, Διευθυντής Κοσμετολογικής και Κλινικής Έρευνας στο Νοσοκομείο Mount Sinai, πιστεύουν ότι το αντηλιακό πρέπει να προηγείται της ενυδατικής κρέμας.

iStock

Η ενυδατική κρέμα προσφέρει ενυδάτωση στην επιδερμίδα και προστατεύει τον επιδερμιδικό φραγμό από τις επιθέσεις του περιβάλλοντος. Στην ουσία, δημιουργεί ένα φιλμ που συγκρατεί την υγρασία στην επιφάνεια της επιδερμίδας, αποτρέποντας και προλαμβάνοντας την εξάτμισή της. Σύμφωνα με τον Δρ. Zeichner, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην επιτρέψει τη διείσδυση των αντηλιακών φίλτρων, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται η δράση τους.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των δερματολόγων διαφωνεί με αυτή την άποψη, τονίζοντας ότι το αντηλιακό πρέπει να είναι πάντα το τελευταίο βήμα στη ρουτίνα περιποίησης. Τα αντηλιακά φίλτρα μπλοκάρουν τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία και προστατεύουν την επιδερμίδα μας από αυτή: «Οτιδήποτε μπαίνει πάνω από το αντηλιακό, μπορεί να αραιώσει και να αλλάξει τη σύστασή του και να εξασθενήσει την αποτελεσματικότητά του», επισημαίνει η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου. Γι’ αυτό, προτείνει τη χρήση μιας ελαφριάς ενυδατικής κρέμας με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό και ενυδατικά στοιχεία, όπως το υαλουρονικό οξύ μικρού μοριακού βάρους, και λιγότερα λιπίδια, ώστε να απορροφάται εύκολα και γρήγορα. Η συμβουλή της είναι να απλώνεις την ενυδατική κρέμα και να περιμένεις ένα τέταρτο περίπου μέχρι να απορροφηθεί εντελώς πριν περάσεις στην εφαρμογή της αντηλιακής κρέμας.

iStock

Τι ρόλο παίζουν τα αντηλιακά φίλτρα;

Στο debate για τη σειρά χρήσης της ενυδατικής και του αντηλιακού χρειάζεται να βάλουμε ακόμα μια παράμετρο: το είδος του αντηλιακού και των φωτοπροστατευτικών φίλτρων που περιέχει. Yπάρχουν δύο κατηγορίες αντηλιακών φίλτρων: τα χημικά και τα φυσικά. Εκτός από τις διαφορές στη μοριακή τους δομή, είναι διαφορετικός και ο τρόπος που μας προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

  • Τα χημικά φίλτρα απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία στην επιδερμίδα και χρειάζονται γύρω στα 20-30 λεπτά για να αρχίζουν να δρουν αποτελεσματικά.
  • Τα φυσικά ή μεταλλικά φίλτρα λειτουργούν σαν μικροί καθρέφτες, που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Προσφέρουν άμεση προστασία, επομένως μπορείς να απλώσεις ένα αντηλιακό με φυσικό φίλτρο ακόμα και την ώρα που βγαίνεις έξω από το σπίτι.

Έτσι, η άποψη του Δρ. Zeichner (πρώτα το αντηλιακό και μετά η ενυδατική) ισχύει μόνο αν χρησιμοποιείς αντηλιακό με χημικά φίλτρα.

Πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις ενυδατική το καλοκαίρι;

Οι υψηλές θερμοκρασίες, ο καυτός ήλιος και η έντονη ζέστη κάνουν την επιδερμίδα μας δυσανεκτική στα πολλά προϊόντα. Ειδικά αν έχεις λιπαρό ή μεικτό δέρμα, μπορεί να ιδρώνεις πολύ και να μην αντέχεις το combo της ενυδατικής και της αντηλιακής. Σε αυτή την περίπτωση, η κ. Μουσάτου είναι… επιεικής: μπορείς να παραλείψεις την ενυδατική και να περάσεις κατευθείαν στην αντηλιακή κρέμα μετά το serum. Εξάλλου, η αντηλιακή κρέμα διαθέτει ενυδατικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να σε καλύψουν σε κάποιο βαθμό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.