Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος

ΠΩΣ Η ΦΩΤΟΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΟΥ

Ομοιομορφία δέρματος, αντιγήρανση και λάμψη. Τρία οφέλη σε μία θεραπεία που γίνεται στο ιατρείο δερματολόγου. Δοκιμάσαμε τη φωτοανάπλαση και σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας.

Πώς αποφάσισα να κάνω φωτοανάπλαση; Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Δεν είμαι αυτό που θα έλεγε κανείς beauty expert, δεν κοιτάζομαι μανιωδώς στον καθρέφτη και όπως παραδέχτηκα σε κείμενό μου, έκανα καθαρισμό προσώπου για πρώτη φορά στα 40 μου. Μη βιαστείτε να με κρίνετε.

Τα τελευταία 3 χρόνια, από τότε που άρχισα να διαβάζω τα θέματα του OW για την ομορφιά –τα οποία δεν σε κάνουν να νιώθεις άσχημα αν δεν ξέρεις τι είναι το αζελαϊκό οξύ και η νιασιναμίδη– και να δοκιμάζω διαφορετικά προϊόντα skincare, έχω γίνει πιστή σε μια ρουτίνα ομορφιάς. Και αυτό είναι το Α και το Ω της περιποίησης του δέρματος. Η συνέπεια.

Πλέον είμαι σε θέση να καταλάβω ότι το σπυράκι που έκανε ξαφνικά την εμφάνισή του οφείλεται στην κακή διατροφή των προηγούμενων ημερών και η θαμπάδα στο πρόσωπό μου είναι απόρροια μιας στρεσογόνας περιόδου. Όσο περισσότερο καταλαβαίνω το δέρμα μου, τόσο ευκολότερα συνειδητοποιώ το πώς ζω και το τι χρειάζεται να αλλάζω στην καθημερινότητά μου. Ακούγεται υπερβολικό, αλλά πολλές φορές το δέρμα σου αποκαλύπτει πότε έχεις γύρω σου τοξικούς ανθρώπους, πότε πρέπει να περιορίσεις το σουβλάκι απ’ έξω, ακόμα και πότε χρειάζεσαι διακοπές.

φωτοανάπλαση
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος

Τι είναι το πρωτόκολλο φωτοανάπλασης του δέρματος;

Στην τελευταία επίσκεψή μου στη δερματολόγο για άσχετο λόγο (αν εμφανίσετε ένα μαύρο στίγμα στο νύχι, μη σπεύσετε να βγάλετε το συμπέρασμα ότι πρόκειται για μελάνωμα), έμαθα για τη φωτοανάπλαση. «Το δέρμα σου αρχίζει να κάνει μικρές κηλίδες, έχεις και κάποια σημαδάκια από σπυριά και λίγο έντονους πόρους. Θα σε βοηθούσε πολύ η φωτοανάπλαση», μου είπε η κα Παναγιώτα Ρήγα. Κλείσαμε το ραντεβού.

Δέκα μέρες αργότερα βρισκόμουν στο ιατρείο της. «Επέλεξα για σένα ένα πρωτόκολλο φωτοανάπλασης του δέρματος που μειώνει κηλίδες και σημάδια από σπυριά, βοηθάει στη σμηγματορρύθμιση και κάνει αναστροφή της φωτογήρανσης, δηλαδή όλης αυτής της ηλιακής ακτινοβολίας που δεχόμαστε καθημερινά», είπε η γιατρός αφού είδε με λεπτομέρεια την επιδερμίδα μου, συμπληρώνοντας «Θέλω να βελτιώσω την ποιότητα του δέρματός σου, σε πολλά επίπεδα». Ακούστηκε promising.

φωτοανάπλαση
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος

Η τεχνολογία, την οποία θα δοκίμαζα μέσα στα επόμενα λεπτά, ονομάζεται IPL και πρόκειται για μία συσκευή που «δουλεύει» σε διαφορετικά μήκη κύματος, χρησιμοποιώντας τις ευεργετικές ιδιότητες του φωτός.

Γνωρίζοντας τη φωτοανάπλαση: Η τεχνολογία IPL

Τι ακριβώς κάνει η τεχνολογία IPL; Ουσιαστικά «βλέπει» την παραπάνω μελανίνη που μπορεί να έχει κανείς στο δέρμα του (δηλαδή μια μικρή πανάδα, μια κηλίδα κτλ.), αλλά και οτιδήποτε κόκκινο υπάρχει (π.χ. αν έχει μείνει κοκκινίλα από ένα σπυράκι ή αν υπάρχουν παραπάνω μικρά αγγεία στην περιοχή).

Το εντυπωσιακό είναι ότι «βλέπει» και όσα εμείς δεν μπορούμε να δούμε καλά με γυμνό μάτι, με αποτέλεσμα, πέρα από θεραπεία να κάνει και πρόληψη. «Κάνοντας 2-3 φορές τον χρόνο φωτοθεραπεία μπορείς να προλάβεις τις έντονες πανάδες που θα έβγαζες λόγω ήλιου του χρόνου», μου είπε η δερματολόγος.

Στο σημείο αυτό θα κάνω μία σύντομη παρένθεση, που ίσως φανεί και σε σας σημαντική: «Εγώ πώς γίνεται να εμφανίζω πανάδες από τον ήλιο, αφού χρησιμοποιώ καθημερινά αντηλιακό χειμώνα-καλοκαίρι;» ρώτησα τη γιατρό με γνήσια απορία. «Ανανεώνεις το αντηλιακό μέσα στη μέρα;» μου έριξε το μπαλάκι. «Τις μέρες που είμαι στο γραφείο, τι νόημα έχει να το ανανεώνω; Αφού δεν με βλέπει ο ήλιος», είχα έτοιμη την απάντηση. Και τότε, η κα Ρήγα άρχισε να μου λέει τα πάντα για το μπλε φως, το ορατό φως από τους λαμπτήρες τεχνητού φωτισμού και τη UVA ακτινοβολία που διαπερνά τα τζάμια. Κλείνει η παρένθεση.

Επανήλθα στη φωτοανάπλαση και τη ρώτησα τι αποτελέσματα περιμένεις μετά. «Έχεις ένα πιο φωτεινό, λαμπερό, ομοιόμορφο και σφριγηλό δέρμα. Είναι ενός τύπου αντιγήρανση», ήταν η απάντησή της.

Φωτοανάπλαση και πίλινγκ: Ο ιδανικός συνδυασμός

Ξαπλώνω στην καρέκλα του ιατρείου, μου δίνουν μία στέκα για τα μαλλιά και η διαδικασία ξεκινάει. Το δέρμα καθαρίζεται σχολαστικά πριν οποιαδήποτε θεραπεία.

Συνήθως, η γιατρός συνδυάζει τη φωτοθεραπεία με κάποιο επιφανειακό πίλινγκ, προκειμένου να φύγουν τα νεκρά κύτταρα και να εξομαλυνθεί η επιδερμίδα, ώστε να διεισδύσει καλύτερα το φως από το IPL στο δέρμα.

«Θέλω να κάνω ένα μεικτό peeling με αζελαϊκό οξύ και σαλικυλικό οξύ. Και τα δύο συστατικά κάνουν πιο λείο το δέρμα και βοηθούν στη λιπαρότητα, στον αποχρωματισμό και στον έλεγχο της σμηγματόρροιας και των φλεγμονών (π.χ. σπυράκια). Μετά θα περάσουμε στο IPL», μου εξηγεί.

φωτοανάπλαση
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος

Κλείνω τα μάτια και αφήνομαι στην περιποίηση των ειδικών. Άλλωστε, κάθε τέτοια θεραπεία είναι πρωτίστως μια ένδειξη φροντίδας στον εαυτό σου, λίγος χρόνος για σένα, μακριά από εκκρεμότητες και deadlines.

«Ο συνδυασμός του IPL με το πήλινγκ είναι ιδανικός, γιατί δουλεύεις στην επιφάνεια, αλλά και πιο βαθιά, στο χόριο. Μία κηλίδα για παράδειγμα είναι συνήθως επιφανειακή, αλλά μπορεί να είναι και λίγο πιο βαθιά. Το αγγείο από την άλλη είναι βαθύ, είναι μέσα στο χόριο. Οπότε, δουλεύοντας με τα διαφορετικά μήκη κύματος του IPL, πιάνεις βλάβες που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα του δέρματος», λέει η δερματολόγος.

φωτοανάπλαση
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος

Έφτασε η ώρα του IPL. Μου φοράνε ειδικά γυαλιά. Όλοι όσοι βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο χρειάζεται να φοράνε από ένα ζευγάρι, όπως όταν γίνεται οποιαδήποτε θεραπεία λέιζερ. Αισθάνομαι μικρά τσιμπηματάκια καθώς το μηχάνημα αγγίζει το πρόσωπό μου.

φωτοανάπλαση
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος

Μαθαίνω ότι για μια βδομάδα θα έχω έναν ήπιο ερεθισμό, κάποιες κηλίδες θα γίνουν λίγο πιο σκούρες και ίσως παρατηρήσω ένα ήπιο ερύθημα (το δέρμα είναι λίγο πιο κόκκινο) για μία μέρα το πολύ. Μετά τη θεραπεία χρειάζεται προσοχή στην έκθεση στον ήλιο. Το αντηλιακό είναι υποχρεωτικό και απαγορεύεται η ηλιοθεραπεία. Για επτά μέρες χρησιμοποιείς και μία ενυδατική καταπραϋντική κρέμα αντί για την κρέμα που συνηθίζεις να χρησιμοποιείς. Μία εβδομάδα μετά τη θεραπεία, θα δεις τα οφέλη της στο δέρμα σου. Το σκούρο χρώμα των κηλίδων θα έχει υποχωρήσει και η λάμψη του θα είναι εμφανής.

Για να δεις, βέβαια, αποτελέσματα σε μεγαλύτερη κλίμακα και για μεγαλύτερο διάστημα, δεν αρκεί μία θεραπεία. «Δύο με τρεις θεραπείες τον χρόνο είναι ιδανικές. Αυτό έχει να κάνει, όμως, και με τις ανάγκες του κάθε δέρματος», εξηγεί η κα Ρήγα και συμπληρώνει «Η φωτοανάπλαση είναι μία θεραπεία που θα μπορούσε κανείς να επαναλαμβάνει και μια φορά τον χρόνο για να αναστρέφει τη βλάβη του ήλιου και να βελτιώνει σταδιακά την ποιότητα του δέρματός του».

φωτοανάπλαση
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος

Σε ποιους συστήνεται η φωτοανάπλαση

Οι δερματολόγοι συστήνουν τη φωτοανάπλαση σε άτομα με ροδόχρου νόσο, ακμή και ποικιλοδερμία Civatte (καλοήθης πάθηση του δέρματος που ντοπίζεται συχνότερα στα μάγουλα, στην περιοχή του λαιμού και στο άνω μέρος του θώρακα και εμφανίζεται σαν αλλαγή χρώματος με διάχυτο ερύθημα και υπερμελάγχρωση). Η φωτοανάπλαση γίνεται, όχι μόνο στο πρόσωπο, αλλά και στο ντεκολτέ, στα χέρια και στα πόδια, σε σημεία που αρκετοί άνθρωποι έχουν κηλίδες.

Επίσης, είναι κατάλληλη για ανθρώπους με ευρυαγγείες, ενώ βοηθάει και σε περιπτώσεις αιμαγγειωμάτων. «Είναι απολύτως ασφαλής θεραπεία – γίνεται ακόμα και σε βρέφη με αιμαγγειώματα ή σε εφήβους με ακμή».

Αντενδείξεις δεν υπάρχουν. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε πολύ σκούρους φωτότυπους (φωτότυπος 5), γιατί έχει ως στόχο του τη μελαμίνη. Επίσης, δεν μπορεί να γίνει σε μαυρισμένο δέρμα. Γι’ αυτό και η κατάλληλη περίοδος για τη φωτοανάπλαση είναι από Οκτώβριο έως Μάιο.

Λάμψη και ομοιομορφία επιδερμίδας

Σειρά έχει μία δροσιστική καταπραϋντική μάσκα που πραγματικά νιώθω ότι ανακουφίζει και ηρεμεί το δέρμα μου.

φωτοανάπλαση
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος

Κανείς δεν φεύγει από το ιατρείο της δερματολόγου χωρίς αντηλιακό. Η μόνη επιλογή που έχεις είναι ανάμεσα σε απλό ή σε αντηλιακό με χρώμα!

φωτοανάπλαση
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος

Κοιτάζομαι στον καθρέφτη και βλέπω αυτή τη λάμψη για την οποία όλοι μιλάνε, αλλά δεν μου είναι οικεία στην καθημερινότητά μου.

φωτοανάπλαση
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος

Για τις επόμενες μέρες σταματάω τη συνηθισμένη ρουτίνα περιποίησης και χρησιμοποιώ μία ενυδατική καταπραϋντική κρέμα. Μέσα στην εβδομάδα παρατηρώ μια ήπια ερυθρότητα στο δέρμα, ενώ 2-3 κηλίδες από τον ήλιο που έχω στο αριστερό μου μάγουλο, έχουν ελαφρώς σκουρύνει.

Σε 7 μέρες ακριβώς, όλα τα παραπάνω έχουν υποχωρήσει. Οι κηλίδες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και οι κοκκινίλες από τα σπυράκια έχουν εμφανώς περιοριστεί, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα μου να φαίνεται πιο ομοιόμορφη. Εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα στους (πρώην ανοιχτούς) πόρους μου. Το δέρμα μου φαίνεται πιο λαμπερό – απόδειξη ότι αυτές τις μέρες βγαίνω από το σπίτι χωρίς να βαφτώ, βάζοντας μόνο αντηλιακό με χρώμα. Χωρίς δεύτερη σκέψη, κλείνω σε 3-4 εβδομάδες τη δεύτερη θεραπεία ανάπλασης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.