Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αν νομίζεις ότι το δέρμα δεν εκτίθεται σε ακτινοβολία στο σπίτι, το γραφείο ή το αυτοκίνητο, μάθε γιατί αυτό είναι λάθος, και γιατί δεν πρέπει να αμελείς ποτέ την αντηλιακή προστασία.

Με τόση κατήχηση που σου έχουμε κάνει, πιστεύουμε ότι έχεις εμπεδώσει ότι πρέπει να φοράς αντηλιακή κρέμα κάθε μέρα, χειμώνα-καλοκαίρι, με ήλιο και συννεφιά, στην παραλία και στην πόλη. Για να μη λες ότι δεν σε προειδοποιήσαμε, το αντηλιακό προφυλάσσει από τα χειρότερα, δηλαδή από τον καρκίνο του δέρματος και τη φωτογήρανση.

Ας κάνουμε όμως μια επανάληψη, γιατί είναι πολύ σημαντικό: Η ακτινοβολία UV χωρίζεται σε δύο τύπους, τη UVA και τη UVB:

  • Η UVB φτάνει στην επιφάνεια του δέρματος και προκαλεί το έγκαυμα.
  • Η UVA διεισδύει βαθύτερα και είναι υπεύθυνη για την ηλιακή ελάστωση, δηλαδή την καταστροφή της ελαστίνης και του κολλαγόνου (φωτογήρανση).

Και οι δύο τύποι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος. Τα τζάμια μπλοκάρουν τις UVΒ, αλλά όχι τις UVA, οι οποίες περνάνε ανενόχλητες μέσα στο σπίτι, το γραφείο, το αυτοκίνητο.

Πώς βλάπτει το ορατό και τεχνητό φως την επιδερμίδα σου

Σημείωσε ότι και το ορατό φως υψηλής ενέργειας, δηλαδή το φως που κάνει τον ουρανό να φαίνεται μπλε τις ηλιόλουστες μέρες, περνάει μέσα από τα τζάμια σε βαθμό που εξαρτάται από το χρώμα και το πάχος τους. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι είναι ακόμα πιο επιβλαβές από τη UV ακτινοβολία, καθώς επιτίθεται σε όλα τα κυτταρικά συστατικά, όπως τα λιπίδια, οι πρωτεΐνες και το DNA. Συγκεκριμένα, το 25% των κυτταρικών βλαβών οφείλεται σε αυτό.

αντηλιακό
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα σου είναι εκτεθειμένο ακόμη κι όταν βρίσκεσαι σε εσωτερικό χώρο. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα γιατί εκεί μέσα το «βλέπει» το τεχνητό μπλε φως που εκπέμπεται από τους υπολογιστές, τα κινητά και τα τάμπλετ και δεν είναι καθόλου αθώο: προκαλεί κι αυτό φθορές στο δέρμα και επιταχύνει την εμφάνιση των σημαδιών γήρανσης.

Πώς προστατεύει η αντηλιακή κρέμα και στο σπίτι

Ακόμη κι αν το σπίτι σου δεν λούζεται από το φως ή το γραφείο σου δεν βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο παράθυρο, ακόμα κι αν τα τζάμια «αποκρούουν» την ακτινοβολία UV, σίγουρα περνάς πολλές ώρες δουλεύοντας στον υπολογιστή, βλέποντας τηλεόραση ή χαζεύοντας στο κινητό. Αυτό το τεχνητό μπλε φως προκαλεί φλεγμονές, επιβραδύνει την αναγέννηση των κυττάρων, προκαλεί πιο έντονη υπερμελάγχρωση σε σύγκριση με τη UVB και φθείρει τον δερματικό φραγμό προκαλώντας ρυτίδες, αφυδάτωση και θαμπή όψη.

Επομένως, σε κάθε περίπτωση χρειάζεσαι και στους εσωτερικούς χώρους αντηλιακή κρέμα υψηλής προστασίας SPF30. Συμμεριζόμαστε ότι βαριέσαι να βάζεις αντηλιακό όταν δεν πρόκειται να κυκλοφορήσεις έξω. Σου προτείνουμε, λοιπόν, μια μέση λύση. Αναζήτησε ένα υβριδικό προϊόν με διπλή δράση, που λειτουργεί δηλαδή και σαν κρέμα ημέρας και έχει αντηλιακό δείκτη προστασίας. Εφάρμοσέ το στο πρόσωπο και στα μέρη του σώματος που δεν είναι καλυμμένα από ρούχα, όπως ο λαιμός και τα χέρια.

Επειδή αυτός είναι ο τρόπος ζωής μας και οι κλιματικές συνθήκες, το αντηλιακό στους εσωτερικούς χώρους είναι απαραίτητο. Πρόσθεσέ το, λοιπόν, στην πρωινή σου περιποίηση όπως το πλύσιμο των δοντιών!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.