Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

10 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι σχέσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αντλώντας από την εμπειρία μας αλλά και όσα ακούμε από άλλους, συχνά καταλήγουμε σε πεποιθήσεις που μπορεί να μην ισχύουν. Τεστάρουμε δέκα τέτοιες «αλήθειες» για να δούμε αν στέκουν ή αν είναι μύθοι.

Όλοι έχουμε κατά καιρούς ακούσει συμβουλές, ανατρέξει σε πεποιθήσεις ή προβληματιστεί γενικά όσον αφορά στις σχέσεις. Μπορεί το σεξ να είναι για πάντα παρόν; Πόσο αλλάζει τη σχέση ενός ζευγαριού το παιδί; Είναι απόδειξη ότι μία σχέση πάει καλά το να γνωρίζουμε πάντα τι σκέφτεται, θέλει ή φαντάζεται ο/η σύντροφός μας;

Βάζουμε αυτές και άλλες απορίες για τις σχέσεις στο «μικροσκόπιο» και με τη βοήθεια ειδικών καταλήγουμε αν πρόκειται κάθε φορά για αλήθεια ή για μύθο.

1. Το σεξ δεν είναι ό,τι πιο σημαντικό σε μια σχέση

ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΣ: Η χημεία μεταξύ δύο ανθρώπων που κάνουν σχέση είναι ίσως το πρώτο πράγμα που θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει. Η ερωτική έλξη είναι αυτή από την οποία ξεκινάνε τα πάντα, αυτή που κάνει μία σχέση να μην είναι απλώς φιλική. Όσο περνάνε τα χρόνια όμως, η σεξουαλική ζωή των δύο συντρόφων γίνεται πιθανότατα λιγότερο έντονη, για διάφορους λόγους (ηλικία, καθημερινότητα, στρες με τη δουλειά, οικογενειακές υποχρεώσεις, περιορισμένος χρόνος, προβλήματα υγείας κ.ά.). Αυτό δεν είναι πρόβλημα εφόσον οι δύο σύντροφοι είναι ικανοποιημένοι με τον ρυθμό των σεξουαλικών τους συνευρέσεων.

Το πρόβλημα στη σχέση ξεκινάει από τη στιγμή που η σεξουαλική επιθυμία του ενός συντρόφου δεν είναι «αντίστοιχη» με εκείνη του άλλου. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται για ένα ζήτημα που οι δύο σύντροφοι μπορούμε και πρέπει να συζητήσουμε και επίσης, αν εκεί εστιάζεται το πρόβλημα, αξίζει να προσπαθήσουμε να ξυπνήσουμε τον ρομαντισμό και το μυστήριο στη σχέση μας.

2. Ο σύντροφός μας πρέπει να μαντεύει πάντα τι νιώθουμε ή θέλουμε

ΜΥΘΟΣ: Μπορεί να συμβαίνει στα βιβλία και στις ταινίες, όχι όμως και στην πραγματική ζωή. Όσο κοντά κι αν είμαστε με κάποιον, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να φανταστούμε, να υποψιαστούμε ή να γνωρίσουμε τα πάντα γι’ αυτόν. Άλλωστε, αυτό θα ήταν βαρετό.

σχέσεις
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Επίσης, οι άνθρωποι αλλάζουν και εξελίσσονται, και μαζί τροποποιούνται οι επιθυμίες, τα γούστα, ακόμα και οι πεποιθήσεις τους. Σημασία έχει να μπορούμε να επικοινωνούμε αυτά που σκεφτόμαστε, νιώθουμε και επιθυμούμε στον σύντροφό μας.

3. Καμία σχέση δεν μπορεί να αντέξει την απιστία

ΜΥΘΟΣ: Ναι, μια απιστία μπορεί να τελειώσει μια σχέση (ακόμα και ευτυχισμένη), μερικές φορές μάλιστα μπορεί και να αποτελεί ακριβώς αυτό: μια στρατηγική εξόδου από τη σχέση. Αλλά μια απιστία μπορεί επίσης να είναι μια διαμαρτυρία – ένας τρόπος για να τραβήξουμε την προσοχή του συντρόφου μας σε κάτι που δεν λειτουργεί στη σχέση. Αν πρόκειται λοιπόν για μία δυνατή, ώριμη σχέση και μία απιστία που θέλει κάτι να πει, είναι πιθανό οι δύο σύντροφοι –με την κατάλληλη επικοινωνία και κατανόηση, πιθανώς και με τη βοήθεια ενός ειδικού– να καταφέρουν να συνεχίσουν, ακόμα και καλύτερα από πριν. Η προϋπόθεση είναι να επεξεργαστούν καλά τους λόγους για τους οποίους συνέβη, το άτομο που τη διέπραξε να ζητήσει συγγνώμη και το άλλο να μπορέσει να συγχωρήσει.

4. Η σχέση είναι πιο δυνατή όταν κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι

ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι ένα  ζευγάρι που μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι περνάει περισσότερο χρόνο μαζί, έχει πιο πολύ χρόνο οικειότητας και βρίσκεται σε έναν κοινό χώρο, όπου μπορεί να συζητήσει, να έρθει κοντά, ακόμα και να διασκεδάσει, χωρίς παρεμβάσεις και διακοπές. Το σημαντικό δεν είναι μόνο αν μοιραζόμαστε το ίδιο κρεβάτι, αλλά αν δεν το μοιραζόμαστε να γνωρίζουμε και να συζητάμε γιατί συμβαίνει αυτό.

Για παράδειγμα μπορεί να έχει να κάνει με τις ανάγκες των μικρών μας παιδιών, με κάποιο πρόβλημα υγείας (π.χ. ο ένας από τους δύο συντρόφους έχει πρόβλημα με τη μέση και χρειάζεται διαφορετικό στρώμα από τον άλλον), με το ροχαλητό κ.λπ. Σε τέτοια περίπτωση είναι καλό να συζητήσουμε πώς θα καταφέρουμε σύντομα να ξανακοιμόμαστε μαζί ή/και να βρούμε εναλλακτικές, για παράδειγμα να παίρνουμε μαζί το πρωινό μας στο κρεβάτι ή να περνάμε το βράδυ κάποιες ώρες οι δυο μας στο δωμάτιο ή το σαλόνι.

5. Δεν πρέπει ποτέ να πηγαίνουμε στο κρεβάτι θυμωμένοι

ΜΥΘΟΣ: Οι αψιμαχίες συμβαίνουν επειδή ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουμε πιει, ή δεν αισθανόμαστε καλά, ή είναι αργά και είμαστε και οι δύο κουρασμένοι. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι δεν πρόκειται να λύσουμε τίποτα απόψε. Ας πάμε για ύπνο –έστω και χωριστά, έστω και θυμωμένοι– και ας το συζητήσουμε το επόμενο πρωί με τον καφέ μας και περισσότερη ηρεμία. Ας μην ξεχνάμε ότι οι σχέσεις πρέπει να μπορούν να επιβιώσουν και στα προβλήματα, όχι μόνο στην αρμονία.

6. Δεν πειράζει να τσακωνόμαστε

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι καυγάδες είναι φυσιολογικοί και αναμενόμενοι σε όλες τις σχέσεις. Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τις διαφωνίες που γίνονται σε ένα επίπεδο πολιτισμένο και λύνονται με διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, ακόμα κι αν κάποιες φορές υπάρχει ελαφριά ένταση. Οι καυγάδες δείχνουν ότι αλληλοεπιδρούμε και μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον. Όταν μιλάμε βέβαια για καυγάδες, δεν εννοούμε καυγάδες που περιλαμβάνουν οποιασδήποτε μορφής βίας – τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για τη σχέση και φυσικά χρειάζεται βοήθεια και παρέμβαση ειδικών.

7. Πρέπει συνέχεια να αναζητούμε το άλλο μας μισό

ΜΥΘΟΣ: Αυτό δεν ισχύει και αποδεικνύεται, αρκεί να κοιτάξουμε τους ανθρώπους που ξαναβρίσκουν τον έρωτα μετά την απώλεια του/της συντρόφου τους. Οι ειδικοί λένε ότι έχουμε την τάση να ερωτευόμαστε ένα άτομο που υποσυνείδητα πιστεύουμε ότι θα μας θεραπεύσει, θα μας δώσει αυτό που δεν πήραμε στην αρχή της ζωής μας. Οι σχέσεις τείνουν να επαναλαμβάνουν καταστάσεις στις οποίες έχουμε βρεθεί στο παρελθόν. Ερωτευόμαστε αυτό που μας ολοκληρώνει, με άλλα λόγια. Και είναι αυτό το συναίσθημα –ότι «ταιριάζουμε»– που μας κάνει να νιώθουμε ότι έχουμε βρει τον «έναν και μοναδικό».

8. Αν μία σχέση χρειάζεται βοήθεια ειδικών, είναι ήδη αργά

ΜΥΘΟΣ: Οι άνθρωποι είμαστε περίπλοκα όντα και πολύ συχνά οι σχέσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η πραγματοποίηση θεραπείας μπορεί να διασφαλίσει ότι θα ξεπεραστούν τα εμπόδια χωρίς να καταστραφεί η σχέση. Φυσικά, η θεραπεία δεν μπορεί να συνεχίζεται εσαεί και να χρησιμοποιείται ως δεκανίκι. Θα πρέπει να ολοκληρώνει τον σκοπό της και να τελειώνει.

9. Ο γάμος δεν είναι τίποτε παραπάνω από μία υπογραφή σε ένα χαρτί

ΜΥΘΟΣ: Λίγες τελετουργίες έχουν απομείνει στη σύγχρονη ζωή και ο γάμος είναι μια τέτοια τελετή, που περιλαμβάνει άλλους καθώς και το ίδιο το ζευγάρι. Υπάρχει κάτι μεταμορφωτικό στο να είναι μια εμπειρία ενσωματωμένη στην κοινότητα. Γι’ αυτό και έχει σημασία να μπορούν να παντρευτούν όλα τα ζευγάρια και όχι μόνο τα ετερόφυλα.

10. Ένα μωρό μπορεί να δοκιμάσει τη σχέση

ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι δελεαστικό να ελπίζουμε ότι ένα παιδί έρχεται για να μας συνδέσει και να διατηρήσει τη σχέση μας. Σύμφωνα με έρευνες, η ικανοποίηση από τη σχέση μειώνεται τις πρώτες εβδομάδες, μήνες και χρόνια μετά την άφιξη ενός μωρού. Η απόκτηση ενός μωρού αλλάζει τα πάντα και δεν μπορούμε ούτε πρέπει να το υποτιμήσουμε αυτό. Χάνεται η ελευθερία, η αυτονομία, η οικειότητα. Είναι μια πραγματικά δύσκολη περίοδος για ένα ζευγάρι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.