Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

11 ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΞΕΚΟΨΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Πότε πρέπει να τελειώσει μια φιλία; Μπορεί να το νιώθεις μέσα σου, αλλά να μην μπορείς να το πάρεις απόφαση. Υπάρχουν όμως ορισμένες ενδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι ήρθε η ώρα να πεις αντίο σε κάποιους φίλους.

Νομίζω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνήσουμε πως οι παιδικές φιλίες δεν είναι ίδιες με αυτές των ενηλίκων. Καθώς μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε, καθώς οι συνθήκες της ζωής μας αλλάζουν, ο καθένας τραβάει διαφορετικό δρόμο και τα κριτήριά μας για την επιλογή των ανθρώπων που θα έχουμε δίπλα μας αλλάζουν.

Τα κοινά βιώματα, βέβαια, σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι ικανά να μας φέρουν πιο κοντά με ορισμένους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα τους συναδέλφους μας. Γρήγορα όμως πλέον μπορούμε να καταλάβουμε αν αυτοί οι άνθρωποι μας ταιριάζουν και μπορούν να γίνουν φίλοι μας ή όχι.

Τι γίνεται με τις φιλίες εκείνες που ξεκίνησαν πιο παλιά, στο σχολείο, στη σχολή ή στα πρώτα χρόνια της εργασιακής μας ζωής, τότε που τα κοινά βιώματα τις έκαναν να ανθίσουν, αλλά οι μετέπειτα πορείες δεν μπορούν να αντέξουν;

Επειδή γνωρίζουμε κάποιον από το νηπιαγωγείο ή ήμασταν κολλητοί όταν βγαίναμε... ζευγάρια, δεν σημαίνει ότι αυτή η σχέση εξακολουθεί να μας καλύπτει. Οι φιλίες είναι περίπλοκες για τους ενήλικες. Μπορεί να χρειαστούν πολλές αρνητικές εμπειρίες πριν ληφθεί η απόφαση να τερματιστεί η σχέση.

Όσο οδυνηρό κι αν είναι να πρέπει να τερματίσετε μια σχέση, μερικές φορές είναι καλύτερο. Μια φιλία που μας κάνει να νιώθουμε άβολα δεν χρειάζεται να συνεχίζεται. Οι φιλίες υποτίθεται ότι ομορφαίνουν και εμπλουτίζουν τη ζωή μας, όχι το αντίθετο.

Πότε μια φιλία πρέπει να τελειώσει
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε αν έχει έρθει η ώρα να πείτε αντίο. Μπορεί να το έχετε καταλάβει, αλλά να χρειάζεστε μία επιβεβαίωση. Συγκεντρώσαμε λοιπόν 11 σημάδια που υποδεικνύουν ότι ήρθε η ώρα να διακόψετε μια φιλική σχέση και να πείτε αντίο στους φίλους εκείνους που:

1. Δεν είναι εκεί όταν τους χρειάζεστε

Οι φιλίες πρέπει να βασίζονται στην ισότητα και η προσδοκία ενός δούναι και λαβείν είναι σημαντικό συστατικό μιας υγιούς σχέσης. Πόσες φορές ακούσατε τα προβλήματα των φίλων σας τον τελευταίο καιρό, αλλά δεν μπορέσατε να αρθρώσετε κουβέντα για τα δικά σας;

2. Μιλάνε για εσάς πίσω από την πλάτη σας

Μία φορά θα μπορούσε να συμβεί σε όλους. Όλοι απογοητευόμαστε από ανθρώπους και καταστάσεις, και έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε γι' αυτό. Όπως και όλοι απογοητεύουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε κάποιες φορές. Με τους φίλους όμως πρέπει να έχουμε την άνεση να μιλάμε για όσα μας ενοχλούν και να λύνουμε τις διαφορές μας.

3. Σας κρίνουν διαρκώς

Ένας φίλος δεν είναι δυνατόν να σε χαϊδεύει συνεχώς. Είναι όμως διαφορετικό να ακούσεις μία καλοπροαίρετη κριτική, μια άποψη διαφορετική από τη δική σου, και άλλο να νιώθεις ότι δεν ικανοποιείς σε τίποτε τους φίλους σου. Αν χρειάζεται να ζητάς συγνώμη όλη την ώρα, ή αν νιώθεις ενοχές και υποχρέωση να το κάνεις, αυτή η φιλία δεν είναι για σένα.

4. Αισθάνεστε άσχημα μετά από μια συνάντηση μαζί τους

Ακόμη κι όταν κάτι άσχημο συμβαίνει στη ζωή των φίλων μας ή στη δική μας, και οι συναντήσεις μας δεν είναι διασκεδαστικές, ακόμη κι όταν έχουμε κλάψει μαζί, η αίσθηση που μας αφήνει μια τέτοια επαφή πρέπει να είναι απελευθερωτική. Αν νιώθετε εξαντλημένοι και χειρότερα από πριν, κάτι δεν πάει καλά.

5. Συνεχώς ακυρώνουν τα ραντεβού σας

Αν πρέπει εσείς να επιδιώκετε συνεχώς μία συνάντηση, αν εκείνοι δείχνουν να μην ενδιαφέρονται, ακυρώνοντας ραντεβού και βρίσκοντας δικαιολογίες, τότε μάλλον δεν σέβονται τον χρόνο σας και κατ' επέκταση εσάς.

6. Το μόνο κοινό που έχετε πλέον είναι το παρελθόν σας

Δύσκολο να τερματίσετε μια σχέση που σας χαρίζει όμορφες κοινές αναμνήσεις, αλλά αν αυτό είναι το μόνο που υπάρχει, δεν θα λάβετε ποτέ τη συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζεστε. Πάρτε το απόφαση.

7. Δεν τους εμπιστεύεστε

Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο μιας καλής φιλικής σχέσης και αυτό δεν αποτελεί μόνο θεωρία. Αν νιώθετε ότι οι φίλοι σας θα μιλήσουν για εσάς πίσω από την πλάτη σας, θα εκμεταλλευτούν όσα μοιράζεστε μαζί τους προς όφελός τους ή δεν θα σας ανταποδώσουν την εμπιστοσύνη που τους δείχνετε, ποιος ο λόγος να παραμένουν δίπλα σας;

8. Θα προτιμούσαν να είστε διαφορετικοί

Αν και αυτό το χαρακτηριστικό συνήθως αφορά μια εφηβική φιλική σχέση, μερικές φορές και οι ενήλικοι φίλοι έχουν την τάση να μας πιέζουν να απαρνηθούμε τις δικές μας αξίες ή να κάνουμε πράγματα που δεν θα κάναμε ποτέ από μόνοι μας. Αν το νιώθετε αυτό με τους δικούς σας φίλους, δεν είναι καθόλου καλό σημάδι.

9. Μιλάτε με νεύρα και ένταση για εκείνους

Αν βρίσκεστε μία ώρα με εκείνους, αλλά χρειάζεστε τη διπλάσια για να μιλήσετε στο σύντροφό σας ή σε έναν άλλο φίλο για όσα κάνουν ή λένε και σας εκνευρίζουν, μάλλον ήρθε η ώρα να διακόψετε αυτή τη σχέση. Οι φίλοι που ρουφούν την ενέργειά μας, βλάπτουν την... υγεία.

10. Αισθάνεστε υποχρεωμένοι να τους συναντήσετε

Οι φιλίες πρέπει να είναι διασκεδαστικές, όχι να μοιάζουν με υποχρεώσεις. Αρκετές έχουμε στην υπόλοιπη ζωή μας. Αν νιώθετε ότι «πρέπει» να βρεθείτε με κάποιον μόνο και μόνο για να έχετε ανθρώπους γύρω σας ή για να διατηρήσετε μια μισοτελειωμένη σχέση, καλύτερα να δώσετε ένα οριστικό τέλος.

11. Δεν μοιράζεστε τις ίδιες αξίες

Όλοι κάνουμε συμβιβασμούς στις σχέσεις μας, αλλά ορισμένα θέματα μοιάζουν λίγο πιο σημαντικά. Είναι συνήθως τα θέματα των ηθικών αξιών. Το κουτσομπολιό, η ευγένεια, η δοτικότητα, το γνήσιο ενδιαφέρον για τους άλλους είναι συνήθως πράγματα στα οποία δεν θέλουμε να κάνουμε εκπτώσεις με τους φίλους μας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.