iStock

3 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΒΑΡΟΣ

Τρεις τεχνικές της συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας αυξάνουν τις πιθανότητές σου να χάσεις τα λίγα κιλά που σε βαραίνουν.

Με απλά λόγια, η Γνωστική (ή Γνωσιακή) Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στοχεύει στην κατανόηση του γιατί συμπεριφέρεσαι με τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι και στην ανάλυση προτύπων που χαρακτηρίζουν τις πράξεις και τις συμπεριφορές σου. Πρόκειται για μια θεραπευτική μέθοδο που συνήθως εστιάζεται στις δυσκολίες του εδώ και τώρα.

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, η Claire Madigan, συνεργάτιδα ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Loughborough στον τομέα της Ιατρικής της Συμπεριφοράς, εξηγεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να σε βοηθήσει μέσω διαφόρων τεχνικών να κατανοήσεις ποιοι είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους σου, όπως π.χ. η ευκολία πρόσβασης σε ανθυγιεινά τρόφιμα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσεις στη συνέχεια να υιοθετήσεις τις αλλαγές που χρειάζεται για να ελέγξεις το βάρος σου.

Τεχνική #1: Βάλε στόχους

Για να ξεκινήσεις με καλούς οιωνούς ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, φρόντισε να θέσεις έναν στόχο. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι επιστήμονες. Έρευνα στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity έδειξε ότι η κίνηση αυτή σε ωθεί να αλλάξεις διατροφική συμπεριφορά, να βελτιώσεις τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και να διατηρήσεις σε βάθος χρόνου τις αλλαγές αυτές. Επιπλέον, δημοσίευση στο Journal of Human Nutrition and Dietetics κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν και τα παχύσαρκα άτομα ήταν λιγότερο πιθανό να θέσουν στόχους, όταν το έκαναν αύξαναν τις πιθανότητες να χάσουν αρκετά κιλά.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα σειράς ερευνών, ο συχνός καθορισμός στόχων (δεν υπάρχει ακριβής αριθμός) καθιστά πιο πιθανή την υιοθέτηση αλλαγών, άρα και την απώλεια βάρους. Οι στόχοι που θα ορίσεις δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένοι (π.χ. μισό κιλό την εβδομάδα), αλλά μπορεί να είναι πιο γενικοί (π.χ. να είσαι περισσότερο δραστήριος μέσα στην εβδομάδα). Επιπλέον, ανασκοπήση στο Journal of Consulting and Clinical Psychology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καθορισμός στόχων λειτουργούσε καλύτερα όταν οι στόχοι ήταν δύσκολοι, εκφράζονταν δημόσια και ήταν ομαδικοί.

Η συμπεριφορική ψυχοθεραπεία σε βοηθά να χάσεις βάρος
iStock

Τεχνική #2: Έλεγξε τον εαυτό σου

«Η καταγραφή του βάρους και του τι τρως είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές από τον τομέα της συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας για την απώλεια βάρους. To self-monitoring λειτουργεί επειδή σε βοηθά να συνειδητοποιήσεις τι καταναλώνεις και τι συμβαίνει με το βάρος σου», λέει η Madigan.

Επίσης, όπως δείχνουν ερευνητικά δεδομένα, εκείνοι που καταφέρνουν να χάσουν βάρος και να το κρατήσουν μακριά ζυγίζονται τακτικά. Αυτό μεταφράζεται σε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ δεν είναι απαγορευτικό το καθημερινό ζύγισμα.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που ανησυχείς μήπως η διαρκής αυτή καταγραφή μετατραπεί σε εμμονή, η Madigan απαντά ότι σε γενικές γραμμές ο αυτο-έλεγχος μπορεί να μην λειτουργεί για μερικούς ανθρώπους, αλλά έχει αποδειχθεί χρήσιμη τεχνική για πολλούς.

Η συμπεριφορική ψυχοθεραπεία σε βοηθά να χάσεις βάρος
Unsplash Youssef Naddam

Τεχνική #3: Ζήτα την υποστήριξη των γύρω σου

Υπάρχει μια ακόμα στρατηγική από τη συμπεριφορική ψυχοθεραπεία που μπορεί να σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη, μιας και απαιτεί από σένα να δεσμευτείς απέναντι στους δικούς σου ανθρώπους (ή σε ειδικούς) και στη συνέχεια να φανείς αντάξιος των δεσμεύσεων αυτών. Μη διστάσεις να ζητήσεις την υποστήριξη των γύρω σου, αλλά και… feedback από αυτούς. Η ανατροφοδότηση είναι ένα σημαντικό στάδιο της πορείας προς την επιτυχία.

«Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που παρακολουθούν προγράμματα απώλειας βάρους παρέα με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς τους είναι πιο πιθανό να τα τηρήσουν και να χάσουν περισσότερο βάρος», καταλήγει η Madigan.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.