Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

4 ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ Η ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΒΑΛΤΩΣΕΙ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Πώς θα καταλάβεις ότι η σχέση σου έχει βαλτώσει και πώς θα καταφέρεις να βγεις από αυτή τη συνθήκη;

Η απόσταση μεταξύ δύο συντρόφων εγκαθίσταται σιγά σιγά και προοδευτικά και πολλές φορές χωρίς να το έχουμε καν αντιληφθεί. Αλλά δεν φταίει πάντα το ό,τι δεν ταιριάζουμε ή το ό,τι δεν αγαπιόμαστε πια. Πολλές φορές η απόσταση έχει να κάνει με το ό,τι ασχολούμαστε με όλα τα υπόλοιπα –παιδιά, δουλειά, κοινωνικές υποχρεώσεις– και δεν έχουμε χρόνο και χώρο για τη σχέση μας, την οποία αφήνουμε τελικά να βαλτώσει.

Πώς θα καταλάβουμε, όμως, ότι πράγματι η σχέση μας έχει βαλτώσει και –κυρίως– τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό;

Τι φταίει που έχει βαλτώσει η σχέση σου;

Πρόκειται για ένα σενάριο που συχνά διαδραματίζεται στο σκηνικό ενός εξαντλητικού, σύγχρονου τρόπου ζωής όπου παρατηρούμε τους δύο συντρόφους να προσπαθούν να συνδυάσουν την εργασία, τη γονική μέριμνα, τις κοινωνικές υποχρεώσεις και τις οικονομικές ανησυχίες με την προσωπική τους σχέση και την ερωτική τους ζωή. Έτσι, πολύ συχνά, η σχέση μένει στο τέλος της λίστας προτεραιοτήτων, χωρίς καν να το αντιληφθούμε.

σχέση βαλτώσει
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Έχουμε πολύ λίγο ελεύθερο χρόνο στα χέρια μας και έτσι συχνά καταλήγουμε να παραμελούμε τη σχέση μας επειδή νομίζουμε ότι είναι το πιο εύκολο πράγμα να αγνοήσουμε. Ανησυχούμε για τη δουλειά μας, τα παιδιά μας, ακόμα και για το πλύσιμο των ρούχων... Υποθέτουμε ότι ο/η σύντροφός μας θα δείξει κατανόηση. Στην πραγματικότητα όμως κάνουμε τις λάθος επιλογές. Χρειάζεται να αφιερώνουμε τακτικά χρόνο για να φροντίζουμε τη σχέση μας, αλλιώς μπορεί να αρχίσει να παραπαίει.

Μαζί, αλλά στην πραγματικότητα χωριστά

Πολλά ζευγάρια διαπιστώνουν ότι ζουν όλο και περισσότερο χωριστά, ενώ εξακολουθούν να είναι μαζί. Τους φαίνεται ευκολότερο από το να συζητήσουν τα πράγματα για να βρουν μία λύση ή από το να πάρουν τη δύσκολη απόφαση να χωρίσουν. Και έτσι μπορεί να ζουν μαζί, αλλά απλά να ασχολούνται ο καθένας με τα δικά του και σπανίως να εμπλέκονται μεταξύ τους με ουσιαστικό τρόπο.

Αυτό προκαλεί μοναξιά και φέρνει απόσταση στη σχέση. Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν αρχίζουμε να αποδεχόμαστε απλώς την απόσταση μεταξύ μας και για να μη φανούμε ευάλωτοι, αποφασίζουμε να γίνουμε εξαιρετικά ανεξάρτητοι.

Τα σημάδια ότι η σχέση έχει βαλτώσει

Είμαστε έτοιμοι για καυγά

Συμβαίνει σε πολλά ζευγάρια. Χωρίς να καταλάβουμε πώς έχει συμβεί αυτό, φτάνουμε σε ένα σημείο, όπου βρίσκουμε ενοχλητικό οτιδήποτε πει ή κάνει ο/η σύντροφός μας. Όμως αυτό είναι κάτι που μας συμβαίνει όταν είμαστε πολύ πιεσμένοι και κουρασμένοι, γεμάτοι από υποχρεώσεις εξαιτίας της καθημερινότητας, της δουλειάς και της οικογένειας. Δυσκολευόμαστε και βέβαια ξεσπάμε σε εκείνον που είναι πιο κοντά μας, στον/στη σύντροφό μας.

Είναι όμως η στιγμή να αναρωτηθούμε αν μπορούμε ακόμα να δούμε τα θετικά του/της συντρόφου μας και να εστιάσουμε στο αν είναι καλύτερα να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε όσα μας πιέζουν και να ανακατατάξουμε τον τρόπο της ζωής μας αντί να θυμώνουμε. Αν έχουμε μία πιο ήρεμη ζωή θα μπορούμε να είμαστε πιο υπομονετικοί και να δείχνουμε περισσότερη κατανόηση, χωρίς να εκνευριζόμαστε με το παραμικρό.

Αποφεύγουμε να ζητάμε αυτό που έχουμε ανάγκη ή που θέλουμε

Μήπως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε συζητήσεις όπου θα εκφράσουμε το πώς και το τι νιώθουμε ή μας απασχολεί; Αν είμαστε συνεχώς απασχολημένοι και έχουμε τον χρόνο μας κλεισμένο με άλλα ζητήματα, όπως η δουλειά, οι κοινωνικές συναναστροφές, τα κοινωνικά δίκτυα, δε δίνουμε στον/στη σύντροφό μας την ευκαιρία να ακούσει αλλά ούτε και να συνειδητοποιήσει ότι έχουμε ανάγκη τη φροντίδα και την αγάπη του/της. Αν είμαστε συνεχώς απασχολημένοι δεν προλαβαίνουμε ούτε να νιώσουμε ούτε να εκφράσουμε τη μοναξιά μας.

Δεν έχουμε σωματική επαφή

Μπορούμε ακόμα να μοιραζόμαστε τις μικρές ρομαντικές στιγμές όπως κάναμε στην αρχή της σχέσης μας; Να αγκαλιαζόμαστε, να κοιταζόμαστε στα μάτια χωρίς να νιώθουμε αμήχανα ή άβολα; Όλα αυτά κρατάνε τη φλόγα αναμμένη. Αν έχει σβήσει ή τρεμοπαίζει μπορεί να αναζωπυρωθεί, αρκεί να ξεκινήσουμε να μιλάμε και να προσπαθούμε.

Συγκρίνουμε τη σχέση μας με τα τέλεια πρότυπα

Όσο περνούν τα χρόνια και τα κοινωνικά δίκτυα παίρνουν όλο και περισσότερο χρόνο και σημασία στη ζωή μας, τόσο βομβαρδιζόμαστε με υποτιθέμενα τέλειες εικόνες, οι οποίες βέβαια απέχουν πολύ από την πραγματική ζωή. Άλλωστε, η τελειότητα στην πραγματικότητα είναι αδύνατη.

Οι σχέσεις είναι δύσκολες, μπερδεμένες, εξαντλητικές, σε καμία περίπτωση δεν είναι τέλειες. Όσο πιο πολύ δουλεύουμε γι' αυτές όμως, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να τις κάνουμε να λειτουργούν καλά και ικανοποιητικά. Αν δίνουμε χρόνο και χώρο τόσο σε εμάς όσο και στον/στη σύντροφό μας, θα έχουμε τις αντοχές και τη διάθεση να ασχοληθούμε και να εστιάσουμε στη σχέση μας ακόμα και όταν η ζωή και ο κόσμος γύρω μας μοιάζουν εξαντλητικά.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν η σχέση έχει βαλτώσει

Τα μικρά προβλήματα γίνονται μεγάλα όταν δεν τα συζητάμε κι όταν απλώς τα αγνοούμε ή αστειευόμαστε με αυτά αντί να τα ονομάσουμε και να προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Φανταζόμαστε ότι θα λυθούν ως δια μαγείας. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει. Χρειάζεται προσπάθεια.

Στις σχέσεις, όπως και στη ζωή, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν πάνω και κάτω. Αλλά αντί να αποφασίσουμε ότι η σχέση είναι καταδικασμένη, είναι χρήσιμο να προσπαθήσουμε να αποδεχτούμε τα ελαττώματα του/της συντρόφου μας και να αναγνωρίσουμε τα δικά μας συναισθήματα. Να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά είναι τα φυσικά εμπόδια στον δρόμο και να κάνουμε πρακτικά πράγματα για να τα αντιμετωπίσουμε.

Να μην δείχνουμε με το δάχτυλο ή να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον, απλά να εξηγήσουμε τα συναισθήματά μας και να ζητήσουμε από τον/τη σύντροφό μας να κάνει το ίδιο, ενώ παράλληλα να αναζητήσουμε υγιείς τρόπους αντιμετώπισης των συγκρούσεων. Ο στόχος θα είναι να αποδεχτούμε τις ατέλειες του συντρόφου μας και να προτείνουμε μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά του, όχι οριζόντιες αλλαγές στην προσωπικότητά του.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική. 

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.