Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΜΙΑ RELATIONSHIP COACH ΣΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Ποια είναι τα απαραίτητα «συστατικά» για να αντέξει μια σχέση στον χρόνο; Μια coach σχέσεων δίνει μερικές από τις αγαπημένες της συμβουλές για ζευγάρια που θέλουν να δημιουργήσουν έναν υγιή και δυνατό δεσμό.

Τα προβλήματα στις ερωτικές σχέσεις είναι αναπόφευκτα. Βάζω στοίχημα ότι οι περισσότεροι (για να μην πω όλοι) έχουμε ακούσει για κάποιον φίλο ή κάποια φίλη που έχει ταλαιπωρηθεί σε μια σχέση «on/off», έχει χάσει την επικοινωνία με τον/τη σύντροφό του/της και προσπαθεί να την ανακτήσει, έχει διαφορά ηλικίας με το ταίρι του και φοβάται για το «τι θα πει ο κόσμος» ή έχει χωρίσει στις διακοπές.

Τα προβλήματα σε μια σχέση είναι εν μέρει φυσιολογικά καθώς όλων των ειδών οι σχέσεις χρειάζονται «συντήρηση» για να διατηρηθούν στον χρόνο. Όπως γράφει σε διαδικτυακό της άρθρο η Julie Nguyen, πιστοποιημένη coach σχέσεων, «είναι εύκολο να ερωτευτείς. Ωστόσο, η συν-δημιουργία μιας επιτυχημένης σχέσης που αντέχει στον χρόνο είναι μια διαφορετική ιστορία». Η relationship coach δίνει μερικές συμβουλές για κάθε ζευγάρι που θέλει να οικοδομήσει έναν υγιή, δυνατό και στοργικό δεσμό και εμείς αναφέρουμε 4 εξ αυτών.

Συμβουλή #1: Ο χώρος είναι απαραίτητος σε μια σχέση

Η Nguyen θεωρεί την ύπαρξη προσωπικού χώρου απαραίτητο στοιχείο για την οικοδόμηση μιας υγιούς σχέσης. «Ο υπερβολικός χρόνος [με τον σύντροφο] μπορεί να οδηγήσει στο να θεωρείτε ο ένας τον άλλον δεδομένο και να παραβλέπετε την ουσία του συντρόφου σας ως ατόμου», γράφει η coach.

«Κάντε τον σύντροφό σας τον έμπιστο, τον καλύτερο φίλο και σύμμαχό σας, αλλά μην ξεχνάτε να αφιερώνετε χρόνο για τα προσωπικά σας πάθη, τις φιλίες και τα μοναδικά σας ενδιαφέροντα εκτός της σχέσης. Παραδόξως, το να δίνετε ο ένας στον άλλο χώρο θα σας φέρει πιο κοντά και θα κάνει τα κοινά πράγματα στη σχέση σας να μοιάζουν πιο ιερά και πολύτιμα», προσθέτει. Μην ξεχνάτε ότι το να αφήνετε χώρο ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας εξυπηρετεί σκοπούς όπως η διατήρηση της ατομικότητας αλλά και η ανάπτυξη και έκφραση της εμπιστοσύνης.

σχέσεις
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Συμβουλή #2: Η περιέργεια θα κάνει τη σχέση σας πιο συναρπαστική

Ανάμεσα σε ένα ζευγάρι πρέπει να υπάρχει περιέργεια, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να αναζωογονήσει τη σχέση, κάνοντας τη σύνδεση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους πιο βαθιά. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που διατηρεί τη σχέση ζωντανή και θα σας προστατεύσει από το να θεωρείτε ο ένας τον άλλον δεδομένο. «Τα υγιή ζευγάρια έχουν μια ακόρεστη περιέργεια, κάνουν συνεχώς ερωτήσεις και μαθαίνουν περισσότερα ο ένας για τον άλλον», γράφει η Nguyen.

«Αποφύγετε να υποθέσετε ότι έχετε καταλάβει πλήρως ο ένας τον άλλον. Αντίθετα, αγκαλιάστε το άγνωστο και χρησιμοποιήστε αυτό το συναίσθημα για να παραμείνετε ενδιαφέροντες και ανοιχτοί στον σύντροφό σας», συμπληρώνει η coach σε άλλο σημείο.

Συμβουλή #3: Μη φοβάστε τη σύγκρουση

Μια συμβουλή που δίνουμε (και μας δίνουν) φίλοι και ειδικοί είναι το «μάθε να λες "όχι" για να έχεις καλύτερες σχέσεις». Ε, λοιπόν, αυτό ισχύει και στις ερωτικές μας σχέσεις. «Σε κάθε σχέση, οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες. Παρά τις καλύτερες προθέσεις και τις κοινές σας αξίες, είναι απαραίτητο να θυμάστε ότι και οι δύο είστε ξεχωριστά άτομα με μοναδική ανατροφή και προοπτικές», εξηγεί η coach.

Σε μια υγιή και ισορροπημένη σχέση τα μέλη συζητούν τις διαφορές και διαχειρίζονται τις συγκρούσεις με συμπόνοια. Οι ανησυχίες πρέπει να εκφράζονται καθώς όσο λιγότερα μοιράζεστε τόσο πιο πολύ αυξάνεται η συναισθηματική απόσταση με τον/τη σύντροφό σας και είναι πιθανό να καταφύγετε σε ανθυγιεινές συμπεριφορές.

«Η ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ, ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΝΑ "ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ" ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ».

Συμβουλή #4: Μάθετε τι πραγματικά σημαίνει «συμβατότητα» στη σχέση

«Στη δουλειά μου, δεν είναι ασυνήθιστο να συναντώ ζευγάρια που, παρόλο που έχουν μια ισχυρή εξωτερική σύνδεση, αγωνίζονται να νιώσουν αληθινά κοντά ο ένας στον άλλον. Αυτή η εσωτερική αποσύνδεση συχνά πηγάζει από μια θεμελιώδη απουσία συμβατότητας – έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης που είναι απαραίτητη για να αντέξει μια σχέση», εξηγεί η Nguyen.

Πραγματική συμβατότητα δεν σημαίνει απλά να ταιριάζει ο τρόπος ζωής και οι επιλογές των δύο συντρόφων ή να μοιράζονται κοινούς στόχους και αξίες. «Η συμβατότητα είναι μια συνειδητή, με ανοιχτά μάτια επιλογή για να "δουλέψετε" μαζί και να σταθείτε ο ένας δίπλα στον άλλον».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.