Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

5 ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΧΑΝΕΙΣ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ (ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΑΡΝΕΙΣΑΙ)

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Αν έχεις αρχίσει να νιώθεις ότι βαριέσαι στη σχέση σου, ότι χάνεις το ενδιαφέρον για τον/τη σύντροφό σου αλλά οι τύψεις δεν σε αφήνουν να το παραδεχτείς, αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να το συνειδητοποιήσεις και να κοιτάξεις την αλήθεια κατάματα. Το τι θα κάνεις μετά, είναι δικό σου θέμα.

Μεγάλο μυστήριο οι σχέσεις. Τι είναι αυτό που τις κάνει να αντέχουν στον χρόνο; Γιατί κάποια ζευγάρια τα καταφέρνουν και κάποια όχι; Υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που ευνοούν τη μακροβιότητα μιας σχέσης και το δέσιμο; Μήπως υπάρχουν χαρακτήρες που είναι πιο επιρρεπείς στους χωρισμούς;

Καθώς οι επιστήμονες αναζητούν τους λόγους που ερωτευόμαστε ή τους τρόπους για να ερωτευτούμε ξανά τον ίδιο άνθρωπο που παντρευτήκαμε πριν από χρόνια, εμείς ταλαντευόμαστε μεταξύ ευτυχισμένων στιγμών και συνηθισμένων λαθών, που μπορεί να οδηγήσουν στη διάλυση μιας μέχρι πρότινος επιτυχημένης σχέσης.

Και τότε αρχίζει η συναισθηματική απόσυρση, τουλάχιστον του ενός από τους δύο συντρόφους. Νομίζεις ότι μπορείς να την καταλάβεις, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσεις και να ανατρέψεις την κατάσταση. Ας υποθέσουμε ότι αυτή τη φορά δεν είναι ο σύντροφός σου που αποσύρεται σιωπηλά από τη σχέση σας, αλλά εσύ.

Πώς θα καταλάβεις ότι χάνεις το ενδιαφέρον σου

Είναι απολύτως κατανοητό να μην θες να το παραδεχτείς, να νιώθεις τύψεις ή ακόμη και αβεβαιότητα για το τι σου συμβαίνει. Είναι όμως σημαντικό να το καταλάβεις και να το παραδεχτείς για αρχή στον ίδιο σου τον εαυτό.

Τα καταπιεσμένα συναισθήματα δεν βοηθούν ούτε εσένα ούτε τον άλλο, ενώ τα μηνύματα απόρριψης που ίσως εκπέμπεις, ενδέχεται να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να κάνουν το σύντροφό σου πιο επίμονο. Δεν είναι κρίμα;

5 σημάδια ότι χάνεις το ενδιαφέρον σου για το σύντροφό σου
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα 5 σημάδια που υποδεικνύουν ότι χάνεις το ενδιαφέρον σου για τον/τη σύντροφό σου, ακόμη κι αν εσύ εξακολουθείς να το αρνείσαι.

1. Δεν θέλεις να του/της παραχωρήσεις χρόνο

Είναι γνωστό πως για οτιδήποτε και οποιονδήποτε μας ενδιαφέρει «φτιάχνουμε» χρόνο, ακόμη κι αν το πρόγραμμά μας είναι πολύ πιεσμένο από επαγγελματικές και άλλες υποχρεώσεις. Μάλιστα, όσον αφορά τη σχέση μας, είναι εντυπωσιακό το πώς όταν αυτή ξεκινάει παραμερίζουμε τα πάντα προκειμένου να είμαστε με το ταίρι μας.

Αν έχεις φτάσει σε σημείο να χρειάζεται να επινοήσεις χρόνο για να είστε μαζί, αν δηλαδή βάζεις το ραντεβού σας σε μια to-do-list, ήδη μάλλον τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά. Παρ' όλα αυτά, δεν έχει έρθει το τέλος. Αν πάλι δεν θέλεις ούτε να τον/τη συμπεριλάβεις στα σχέδιά σου, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

2. Εκνευρίζεσαι πολύ εύκολα

Παλιά συμβιβαζόσουν όταν διαφωνούσατε, γιατί δεν ήθελες να τσακώνεστε για πράγματα που δεν άξιζαν. Τώρα μοιάζει σα να αξίζουν σχεδόν όλα! Σχεδόν οτιδήποτε κάνει σε εκνευρίζει, ενώ ακόμη και απλά πράγματα που παλιά έκανες με προθυμία, όπως το να του/της φτιάξεις ένα σνακ ή να ζητήσεις τον λογαριασμό, σου φαίνονται ανυπόφορα.

Αν συμβαίνει αυτό, πιθανότατα νιώθεις και τύψεις. Είναι σημαντικό να καταλάβεις αν τα νεύρα σου οφείλονται σε κάποιο δικό σου πρόβλημα, ένα καταθλιπτικό επεισόδιο ή μια περίοδο έντονου στρες, για παράδειγμα, που θα μπορούσες να διορθώσεις με τη βοήθεια του χρόνου. Αν, πάλι, νιώθεις ότι δεν μπορείς να το διορθώσεις, μάλλον έχεις αρχίσει να χάνεις το ενδιαφέρον σου.

Έχει επίσης σημασία να καταλάβεις αν τα νεύρα σου οφείλονται σε σένα ή στο ότι πράγματι ο/η σύντροφός σου είναι εκνευριστικός/ή και απλώς το συνειδητοποιείς τώρα, που το πέρασμα του χρόνου έχει ξεθωριάσει τον έρωτα και η πραγματικότητα είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού.

3. Δεν είναι ο/η πρώτος/η που θα τηλεφωνήσεις ή θα στείλεις μήνυμα

Στα πρώτα στάδια της σχέσης αλλά και μετά, ακόμη κι όταν ζείτε μαζί, οτιδήποτε συμβαίνει το μοιράζεσαι πρώτα με εκείνον/η, ακόμη και πράγματα που δεν τον/την αφορούν άμεσα. Αν τώρα σκέφτεσαι πρώτα τους φίλους, τα αδέλφια ή τους γονείς σου όταν πιάνεις το τηλέφωνο, ή –ακόμη χειρότερα– αν δεν επιδιώκεις την επικοινωνία μαζί του/της, ήρθε η ώρα να σκεφτείς γιατί και να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματά σου.

4. Δεν σκέφτεσαι το μέλλον μαζί του/της

Και δεν εννοούμε απαραίτητα τον γάμο. Ένα από τα βασικά συνεκτικά χαρακτηριστικά των ζευγαριών που είναι καλά μαζί είναι τα κοινά τους σχέδια. Μπορεί στα πρώτα βήματα της σχέσης αυτά τα σχέδια να αφορούν μια συγκατοίκηση ή έναν γάμο, μπορεί και όχι.

Σε οποιοδήποτε στάδιο όμως κι αν βρίσκεται μια σχέση, οι κοινές επιδιώξεις, τα κοινά όνειρα είναι σημαντικά. Μπορεί να σκέφτεστε να πάρετε ένα εξοχικό, να κάνετε πολλά ταξίδια, να ανοίξετε τη δική σας επιχείρηση, να αποκτήσετε παιδιά ή απλώς να φαντάζεστε την κοινή σας ζωή σε 5-10 χρόνια από σήμερα. Τι; Όχι;

5. Αναρωτιέσαι γιατί ξεκίνησες αυτή τη σχέση

Ουπς, αυτό πονάει, γιατί μάλλον είναι και το πιο σοβαρό. Όταν ξεπερνάμε τον/τη σύντροφό μας, αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε αν τον/την αγαπήσαμε καθόλου, καθώς και γιατί ξεκινήσαμε αυτή τη σχέση. Ένιωθα μοναξιά; Ήταν μόνο το σεξ; Χρειαζόμουν παρηγοριά; Μήπως με τύφλωσε ο έρωτας;

Πιθανότατα δεν ήταν τίποτε από αυτά, γιατί τίποτε από αυτά δεν είναι ικανό να κάνει μια σχέση να αντέξει, αλλά αυτό μάλλον δεν μπορείς να το καταλάβεις τώρα. Θα περάσει πολύς καιρός αφότου θα έχεις αφήσει πίσω σου μια σχέση, για να συνειδητοποιήσεις ότι ένιωθες αγάπη για εκείνον/η, ότι πράγματι τα συναισθήματα ήταν αμοιβαία, αλλά ότι μάλλον αυτή η αγάπη δεν ήταν αρκετή για να σας δέσει για πάντα.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.