iStock

ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ 7 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Πώς χτίζονται οι επιτυχημένες σχέσεις; Μία ψυχολόγος με ειδίκευση στη θεραπεία ζεύγους αποκαλύπτει 7 πράγματα που χαρακτηρίζουν τα ζευγάρια τα οποία παραμένουν μαζί για πολύ καιρό.

Το τι κάνει μια σχέση να αντέχει στον χρόνο ή να θεωρείται επιτυχημένη είναι θέμα που επιδέχεται πολλές απαντήσεις και πολλές ερμηνείες. Οι ειδικοί μιλούν συνήθως για το στοιχείο της επικοινωνίας που λειτουργεί ως «κόλλα» στις ρωγμές, αλλά και για τη σεξουαλική επαφή.

Παρ’ όλα αυτά, τίποτε δεν είναι δεδομένο και αυτό στις ανθρώπινες σχέσεις είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο. Είναι όμως χρήσιμο να ακούμε τις απόψεις και τις συμβουλές ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί με θεραπεία ζεύγους ή τους δικηγόρους διαζυγίων, εφόσον έχουν μια σαφώς μεγάλη βάση δεδομένων.

Η Αμερικανίδα ψυχολόγος Dr. Nicole LePera, που έχει ασχοληθεί με τη θεραπεία και τη συμβουλευτική πολλών ζευγαριών και έχει αντιμετωπίσει θέματα, όπως η απιστία, η μακροχρόνια έλλειψη επικοινωνίας, η απώλεια ενός παιδιού, η οικονομική προδοσία και οι εξαρτήσεις, καταλήγει σε 7 χαρακτηριστικά που διέπουν τις επιτυχημένες συντροφικές σχέσεις.

Επιτυχημένες σχέσεις
iStock

Αν αναρωτιέσαι τι κάνουν οι σύντροφοι που αγαπιούνται και παραμένουν μαζί, σημείωσε:

1. Βάζουν όρια στα μέλη των οικογενειών τους

Προτεραιότητα για το ζευγάρι είναι η ίδια η σχέση τους. Οι καλοί σύντροφοι θέτουν πολύ ξεκάθαρα όρια στις προηγούμενες οικογένειές τους και νιώθουν ως οικογένεια τη δική τους σχέση. Δεν συμβουλεύονται λοιπόν τους δικούς τους σε θέματα που δεν τους αφορούν, ούτε παίρνουν αποφάσεις με βάση το τι θα ήθελαν οι γονείς ή τα αδέλφια τους. Παραμένουν πιστοί στο καλό της δικής τους σχέσης.

2. Είναι μεταξύ τους φίλοι

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον ότι εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, μοιράζονται τις σκέψεις και τα προβλήματά τους και, δεύτερον, ότι διασκεδάζουν μαζί σαν φίλοι. Τα ζευγάρια που αντέχουν στον χρόνο, ανυπομονούν να γυρίσουν στο σπίτι για να μοιραστούν τα νέα της ημέρας, να δειπνήσουν μαζί, να δουν μια ταινία ή να ακούσουν μουσική. Ακόμη κι αν αυτό δεν είναι εφικτό να γίνεται κάθε μέρα του χρόνου, η επιθυμία να κάνουν παρέα δεν έχει σβήσει. Το ίδιο και η χαρά της συνεύρεσης.

3. Έχουν περάσει μαζί δυσκολίες

Αν έχεις ακούσει ότι οι δυσκολίες μπορεί είτε να δέσουν περισσότερο είτε να χωρίσουν τους ανθρώπους, ισχύει. Τα ζευγάρια που παραμένουν μαζί, έχουν ξεπεράσει μαζί τις δύσκολες στιγμές (που σε κάθε ζωή και σχέση υπάρχουν) και έχουν βγει πιο ώριμοι και ενωμένοι από αυτές.

Κυρίως όμως, έχουν περάσει στιγμές που κλόνισαν τα θεμέλια της σχέσης τους και τις ξεπέρασαν. Αν σκεφτείς ότι σε καμία σχέση τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα, τα ζευγάρια αυτά έχουν αμφισβητήσει κατά καιρούς την ανάγκη του να είναι μαζί και έχουν αποφασίσει πολύ συνειδητοποιημένα να βρουν τρόπους να συνεχίσουν, επειδή το θέλουν.

Επιτυχημένες σχέσεις
iStock

Είναι αυτό που στη γλώσσα των ψυχολόγων λέγεται συμβόλαιο γάμου, μια άτυπη συμφωνία μεταξύ των μελών της σχέσης, που χρειάζεται ανανέωση, για να παραμείνει ζωντανή η σχέση στις διάφορες φάσεις και αλλαγές της ζωής.

4. Επιτρέπουν στον άλλο να είναι ο εαυτός του

Ένα από τα μεγαλύτερα ίσως λάθη που κάνουμε στις σχέσεις μας είναι να προσπαθούμε να αλλάξουμε τον σύντροφό μας, να τον φέρουμε στα μέτρα μας, να τον μετακινήσουμε προς οτιδήποτε είχαμε στο μυαλό μας ότι θα ήταν.

Στον αντίποδα βρίσκεται ο σεβασμός για όσα είναι στην πραγματικότητα ο σύντροφός μας και ο θαυμασμός που δεν σβήνει ολοκληρωτικά με το τέλος του έρωτα. Η πραγματική αποδοχή του άλλου επιτρέπει στη σχέση έναν αέρα ελευθερίας που τελικά βγάζει στα μέλη της τον καλύτερο εαυτό τους.

5. Δεν φοβούνται τις δύσκολες συζητήσεις

Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο απαιτεί συναισθηματική ωριμότητα. Να έχεις το σθένος να αποκαλύψεις την αλήθεια σου, με λόγια ξεκάθαρα και να μπορείς να ελέγχεις τα όποια συναισθηματικά σου ξεσπάσματα.

Ο φόβος ενός τσακωμού, της μη αποδοχής και οι συναισθηματικοί εκβιασμοί δεν χωρούν εδώ. Όταν τα πράγματα λέγονται με το όνομά τους, η επόμενη μέρα είναι πάντα καλύτερη επί της ουσίας.

6. Τσακώνονται

Όλοι οι σύντροφοι εκνευρίζονται ο ένας με τον άλλον, διαφωνούν σε σημαντικά θέματα και έχουν συγκρούσεις. Όταν όμως μπορούν να τις διαχειριστούν, να ξέρουν πού να υποχωρήσουν και πώς να προχωρήσουν παραπέρα, όταν έχουν την επίγνωση και την επιθυμία να οδηγηθούν σε μια λύση από τη σύγκρουση, τότε διεκδικούν το μέλλον της σχέσης τους.

7. Αγκαλιάζουν ο ένας τις ιδιορρυθμίες του άλλου

Δεν πρόκειται για απλή αποδοχή, αν και κάτι τέτοιο αποτελεί προαπαιτούμενο. Το να αναγνωρίζεις τις ιδιορρυθμίες όχι μόνο του άλλου, αλλά και τις δικές σου και να μην γίνεσαι επικριτικός με αυτές, είναι μεγάλο «συν» στις προσωπικές σχέσεις.

Πολλές φορές το χιούμορ και η καλή διάθεση να διακρίνουμε τα θετικά ακόμη και σε μια κατάσταση που μας εκνευρίζει, είναι η εναλλακτική που πάει τη σχέση μπροστά. Έτσι, κάθε φορά που βλέπεις τον σύντροφό σου να κάνει αυτο που σε εκνευρίζει περισσότερο, πάρε μια απόσταση και σκέψου πώς θα μπορούσες να το δεις... θετικά. Η στάση της αποδοχής είναι τις περισσότερες φορές «κολλητική».

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.