Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΑ 6 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΧΩΡΙΣΜΟ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν 6 αρκετά συνηθισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, τα οποία αν δεν τα ελέγξουμε μπορούν να οδηγήσουν στο τέλος μιας σχέσης.

Μπορούμε να προβλέψουμε το τέλος μιας σχέσης ή ενός γάμου; Υπάρχει τρόπος να περιορίσουμε τους κλυδωνισμούς που δέχεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες, όχι για ένα «happily ever after», αλλά για μια συνύπαρξη γεμάτη κατανόηση και σεβασμό; Ένας τρόπος είναι η ενδοσκόπηση. Συνειδητοποιώντας ποια είναι τα άσχημα χαρακτηριστικά της προσωπικότητά μας, μπορούμε να περιορίσουμε τις πιθανότητες ενός ενδεχόμενου χωρισμού. Αναγνωρίζοντας τα λάθη μας, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που μας αναλογούν, προσπαθώντας να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, μπορούμε να επικεντρωθούμε στο μέλλον και στη χαρά της συνύπαρξης και της συντροφικότητας.

Ποια είναι, λοιπόν, μερικά από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μπορούν να οδηγήσουν σε χωρισμό και χρειάζεται να ελέγξουμε;

Προσφέρουμε διαρκώς φροντίδα

Η υποχρεωτική φροντίδα (compulsory caregiving) είναι ένα είδος προσκόλλησης ενηλίκων, όπου το άτομο επικεντρώνεται κυρίως στην παροχή φροντίδας στον σημαντικό Άλλο και όχι στη λήψη της, αναφέρουν Έλληνες επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό Εγκέφαλος (2021). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα δυσαρέσκειας, απομόνωσης και να ανοίξει τον δρόμο για τον χωρισμό. Η υπερβολική προσφορά είναι μια μορφή άμυνας ενάντια στην οικοδόμηση αμοιβαιότητας και ισότητας στις σχέσεις και δεν επιτρέπει την οικειότητα και την ενσυναίσθηση.

Αποφεύγουμε τις διαφωνίες

Οι διαφωνίες είναι απαραίτητες και αναπόφευκτες σε μια μακροχρόνια σχέση ή σε έναν γάμο. Είναι σημαντικό να εκφράζουμε τα παράπονά μας ανοιχτά. Όταν αυτό γίνεται αποτελεσματικά, μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων και στη βελτίωση της επικοινωνίας. Ωστόσο, όταν οι διαφωνίες σε μια σχέση αποφεύγονται, τα πράγματα μένουν άλυτα και η σχέση δεν μπορεί να προχωρήσει.

προσωπικότητα και χωρισμός
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Υπερβάλλουμε

Με άλλα λόγια κάνουμε την τρίχα… τριχιά και γενικά σπέρνουμε την καταστροφή με το παραμικρό. Συνήθως η αφορμή είναι ασήμαντη, μπορεί για παράδειγμα να είναι κάτι τόσο μικρό όσο το ότι ο/η σύντροφος ξέχασε να πάει στο σούπερ μάρκετ ή στο καθαριστήριο. Όμως, λόγω άγχους, πίεσης, θλίψης, η κατάσταση ξεφεύγει και μεγεθύνεται. Έτσι, αν η καταστροφολογία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, καλό είναι να την θέσουμε υπό έλεγχο, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες ενδεχόμενου χωρισμού.

Είμαστε ναρκισσιστές

Το γεγονός ότι ο ναρκισσισμός αυξάνει τον κίνδυνο χωρισμού, μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη. Συχνά, όταν κάτι πάει στραβά ή υπάρχει κάποιου είδους σύγκρουση, ένας ναρκισσιστής τείνει να παίζει το θύμα. Ο ναρκισσιστής συνδυάζει τον ρόλο του θύματος με τη μεγαλειώδη αίσθηση για τη σημασία του εαυτού του, την αλαζονεία, την απουσία ενσυναίσθησης. Έτσι, δεν έχει τη δύναμη και τον έλεγχο να διορθώσει τα πράγματα, όταν η σχέση βρίσκεται σε κίνδυνο. Πώς μπορεί κάποιος να διορθώσει μια κατάσταση, όταν δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του ρόλου του;

ΟΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ, ΚΑΘΩΣ Η ΑΝΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΕΥΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ.

Υπάρχει έντονη ιδιοτέλεια

Η αλήθεια είναι ότι όλοι βάζουμε κατά καιρούς τις δικές μας ανάγκες πάνω από τις ανάγκες του/της συντρόφου μας. Αυτό είναι ένα στοιχείο από την προσωπικότητά μας που δεν οδηγεί σε χωρισμό. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν αυτή η συμπεριφορά αποτελεί πάγια πρακτική, με αποτέλεσμα η άλλη πλευρά να νιώθει συνεχώς άχρηστη. Μια σχέση μπορεί να πάρει τον κατήφορο, αν ο εγωισμός είναι διαρκώς παρόν.

Έχουμε εύθραυστο Εγώ

Οι βαθιές ανασφάλειες μπορούν να βάλουν τους σπόρους για αναταραχές σε ένα ζευγάρι κι αυτό γιατί η ανασφαλής πλευρά μπορεί να προσπαθήσει να βρει εξωτερικά στηρίγματα, προκειμένου να τις διαχειριστεί ή να τις λύσει. Ένα από αυτά τα εξωτερικά στηρίγματα μπορεί να είναι η αναζήτηση προσοχής από κάποιον άλλο άνθρωπο, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την συναισθηματική ή άλλη απιστία.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.