Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΑΓΧΩΝΕΣΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ; 5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ

Η επίσκεψη στον γιατρό μπορεί να μας προκαλέσει περιττό άγχος, ακόμα κι αν γίνεται για προληπτικούς λόγους. Αν αναρωτιέστε κι εσείς πώς να ηρεμήσετε και να κάνετε την εμπειρία της ιατρικής εξέτασης υπόθεση ρουτίνας, ακολουθούν μερικά χρήσιμα tips.

Αν κάθε φορά που πρέπει να κλείσεις ένα ραντεβού στον γιατρό νιώθεις έναν κόμπο στο στομάχι και την καρδιά σου να χτυπάει πιο έντονα, σε καταλαβαίνουμε. Αν πάλι, λόγω αυτού του άγχους και της ανησυχίας, μπορεί να αναβάλλεις για μήνες μια επίσκεψη στον γιατρό, τότε συνέχισε να διαβάζεις.

Ενόψει ενός ιατρικού ραντεβού, μια σειρά από σκέψεις μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους στο μυαλό σου: Είναι άσχημα τα νέα; Έχω κάτι σοβαρό; Θα κατανοήσει ο ειδικός τις ανησυχίες μου; Θα είναι σωστή η διάγνωση ή θα μου πει ότι όλα είναι στο μυαλό μου;

Πάρε μαζί σου προηγούμενες ιατρικές εξετάσεις

Καταρχάς, να πούμε ότι το να τακτοποιήσεις τα πρακτικά της υπόθεσης μπορεί να σε απαλλάξει από το περιττό άγχος της ιατρικής επίσκεψης.

Αν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεσαι έναν γιατρό, είναι χρήσιμο να έχεις μαζί σου παλαιότερες εξετάσεις που θα μπορούσαν να του φανούν χρήσιμες. Αυτές μπορεί να είναι από απλές ή πιο εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις, μέχρι ακτινογραφίες, υπερήχους κλπ.

Αν πάλι η επίσκεψη αφορά τον γιατρό που σε «κουράρει» γενικότερα, λογικά θα έχει το ιστορικό σου.

Μοιράσου με τον γιατρό σου πληροφορίες και συμπτώματα

Αυτή η διαδικασία θέλει την προετοιμασία της. Για παράδειγμα, ενημέρωσε τον γιατρό σου για τυχόν φάρμακα που λαμβάνεις, όπως επίσης και για άλλα φυτικά συμπληρώματα ή βιταμίνες. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ορισμένα σκευάσματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα και να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Επίσης, μπορείς να έχεις αποθηκεύσει στο κινητό σου φωτογραφικό υλικό για να του δείξεις, όπως εικόνες από ένα εξάνθημα που είχες στο σώμα σου.

επίσκεψη στον γιατρό
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Προετοιμάσου για τα «SOS»

Ο γιατρός μπορεί επίσης να σου ζητήσει να κάνεις μια αναδρομή της ιατρικής σου κατάστασης από την έναρξη των συμπτωμάτων έως τη μέρα της επίσκεψης. Μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις για τις οποίες καλό θα ήταν να είσαι προετοιμασμένος είναι οι εξής:

  • Πότε εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα;
  • Ποια είναι τα συμπτώματά σου;
  • Παρατήρησες κάποια αλλαγή στην κατάστασή σου;
  • Πώς αναποκρίθηκε ο οργανισμός σου στη φαρμακευτική αγωγή; Είχες παρενέργειες;

Ετοίμασε τις ερωτήσεις που θέλεις να κάνεις στον γιατρό σου

Σημείωσε τις ανησυχίες σου και σκέψου εκ των προτέρων τις ερωτήσεις που θέλεις να του κάνεις. Είναι σημαντικό να μιλάς συγκεκριμένα και να μην θεωρείς τίποτα ανούσιο. Να θυμάσαι ότι μερικές φορές, ακόμα και μικρές αλλαγές στην κατάστασή μας, όπως αυτές στα νύχια, μπορεί να αποκαλύπτουν πολλά για την υγεία μας.

Και με το άγχος, τι θα γίνει;

Αν παρ' όλα αυτά, συνεχίζεις να νιώθεις στρεσαρισμένος/η, τα άσχημα νέα είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος αποβολής του στρες. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μέθοδοι που μας βοηθούν να το διαχειριστούμε.

Για παράδειγμα, οι ασκήσεις αναπνοής ή άλλες τεχνικές γείωσης, όπως η μέθοδος «5-4-3-2-1», βοηθούν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις. Επίσης, βοηθητικό είναι το να σκεφτόμαστε θετικά (και όχι το χειρότερο δυνατό σενάριο) και να αποφεύγουμε συνήθειες όπως το να ψάχνουμε όλα μας τα συμπτώματα στο διαδίκτυο ή να ρωτάμε την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί μεν κάποιες φορές να δίνει σωστές απαντήσεις, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον γιατρό μας.

Αν βιώνεις έντονο άγχος, μπορείς να ζητήσεις από κάποιον φίλο, μέλος της οικογένειάς σου ή τον/τη σύντροφό σου, να έρθει μαζί σου. Ο συνοδός σου μπορεί να σε βοηθήσει τόσο στην ψυχολογική υποστήριξη πριν από το ραντεβού, όσο και στην καλύτερη κατανόηση των πληροφοριών που θα μοιραστεί μαζί σου ο γιατρός.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.