Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Μελέτη έδειξε πως οι πραγματικά πιστοί σύντροφοι έχουν δύο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πρόσεξε, όμως: Τα έχουν και τα δύο.

Η αγωνία της απιστίας είναι από αυτές που δύσκολα καταλαγιάζουν, ειδικά αν είχε συμβεί κάτι ανάλογο σε προηγούμενες σχέσεις σου. Μπορεί να πέρασαν χρόνια από τότε, μπορεί ακόμα και να κατάλαβες ότι δεν έφταιξες εσύ σε κάτι, και να εξήγησες μέσα σου τι τον/την οδήγησε σε άλλη αγκαλιά. Η πληγή είναι πάντα έτοιμη να ανοίξει ξανά, αν ο/η επόμενος/-η σύντροφος δεν σε πείσει ότι είναι εκεί μόνο για εσένα.

Μήπως, όμως, το έχει ήδη κάνει και δυσκολεύεσαι να το δεις;

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Δρ. Mark Travers, το 2023 δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Social and Personal Relationships μελέτη που δείχνει πως τα άτομα με έντονο το αίσθημα της δέσμευσης εμφανίζουν δύο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Εσύ τα αναγνωρίζεις στον/στη σύντροφό σου;

Τα 2 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις έναν πιστό σύντροφο

1. Σου επιβεβαιώνει ανοιχτά τις προθέσεις του/της

Η επικοινωνία είναι ζωτικό χαρακτηριστικό κάθε σχέσης. Ένας σύντροφος που σου είναι απόλυτα πιστός θα επιδιώκει πάντα να είναι ανοιχτός, ειλικρινής και συνεπής στην επικοινωνία μαζί σου. Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι πραγματικά πιστοί σύντροφοι θα κάνουν σαφές ότι σκοπεύουν να χτίσουν το μέλλον τους μαζί σου.

Τα άτομα αυτά δεν αρκούνται απλά στο να επιβεβαιώνουν μία στο τόσο τη σχέση σας, αλλά επαναλαμβάνουν τακτικά πόσο ευτυχισμένοι είναι μαζί σας και ότι θέλουν να ζουν έτσι πάντα.

Δύο σημάδια ότι έχεις έναν πραγματικά πιστό σύντροφο
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Η επιβεβαίωση αυτή, μάλιστα, γίνεται εμμέσως καθημερινά, όταν φροντίζουν να κάνουν σχέδια μαζί σας, να προγραμματίζουν ταξίδια ή να κάνουν πολύ μακρινά μελλοντικά όνειρα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τέτοιες δηλώσεις και συζητήσεις κάνουν τον σύντροφο-παραλήπτη να νιώθει ασφάλεια και ευγνωμοσύνη και έτσι ενισχύεται το αίσθημα της δέσμευσης και από τη δική του μεριά. Λειτουργούν, δηλαδή, ανταποδοτικά.

Οι άνθρωποι που αγαπούν τη δέσμευση, λοιπόν, κοιτάζουν στο μέλλον, κάνουν όνειρα, έχουν φιλοδοξίες και έχουν την πρόθεση να κάνουν τις απαραίτητες υποχωρήσεις, ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με τον/τη σύντροφό τους και να αναπτυχθούν μαζί ως ζευγάρι.

2. Λατρεύει να περνά χρόνο μαζί σου

Ο πιστός σύντροφος είναι αυτός που θα κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει περισσότερο χρόνο με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη του, λένε οι επιστήμονες. Αυτή η προσπάθεια, πέρα από την απόλαυση της συντροφιάς του άλλου, δείχνει την επιθυμία του συντρόφου να επενδύσει στη σχέση και σε ένα κοινό μέλλον.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, παίζει ρόλο το πόσο χρόνο επιλέγει κανείς να περνά παρουσία του άλλου. «Ένα ζευγάρι μπορεί να είναι πολλούς μήνες μαζί, κι όμως να βλέπονται μόνο για λίγες ώρες την εβδομάδα. Ένα άλλο ζευγάρι μπορεί να είναι πολλούς μήνες μαζί, κι όμως να αναζητά τρόπους να περνά περισσότερο χρόνο, ακόμα και για να κάνουν δουλειές, να καθαρίσουν το σπίτι ή να εργαστούν στον ίδιο χώρο. Στη δεύτερη περίπτωση, η ανάγκη για εγγύτητα δείχνει αφοσίωση. Οι πραγματικά αφοσιωμένοι σύντροφοι είναι αυτοί που έχουν ανάγκη να βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλον».

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.