Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΒΡΗΚΑΝ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΣΤΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι άνθρωποι να δεσμεύονται να μείνουν πιστοί σε μια ερωτική σχέση, αλλά δεν τα καταφέρνουν πάντα. Ερευνητές διαπίστωσαν τι είναι αυτό που μπορεί να μειώσει την επιθυμία να απατήσουμε το έτερόν μας ήμισυ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν το μυστικό για μια μακροχρόνια, ευτυχισμένη και ισορροπημένη σχέση. Κάποιοι λένε ότι το πιο σημαντικό στοιχείο σε μια σχέση είναι η επικοινωνία. Άλλοι διαφωνούν, θεωρώντας ως τέτοιο την εμπιστοσύνη. Ωστόσο, ο φόβος που μοιράζονται όσοι άνθρωποι είναι σε ερωτικές σχέσεις είναι συχνά κοινός, και πρόκειται για αυτόν της απιστίας.

Πώς θα σου φαινόταν αν σου λέγαμε ότι υπάρχει ένα μυστικό που αποκαλύπτει τον τρόπο για να παραμείνεις πιστός σε μια σχέση; Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex Research, κατέληξε σε ένα ενδιαφέρον εύρημα, διαπιστώνοντας πώς μπορεί κάποιος να μειώσει την επιθυμία που νιώθει να απατήσει τον/την σύντροφό του.

Το παν είναι να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου, αφού αυτή η μέθοδος μειώνει τον πειρασμό που μπορεί να νιώθεις να τον/την απατήσεις αλλά παράλληλα προστατεύει και από άλλες συμπεριφορές που μπορεί να καταστρέψουν τη σχέση.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και καθηγήτρια ψυχολογίας Gurit Birnbaum, οι άνθρωποι απατούν για διάφορους λόγους και μπορεί να προδώσουν τους συντρόφους τους ακόμα κι αν νιώθουν ικανοποιημένοι από τη σχέση τους. Η ειδικός εξηγεί ότι οι άνθρωποι συχνά απατούν όχι απαραίτητα επειδή το σχεδίαζαν εκ των προτέρων αλλά επειδή μπορεί απλά να ένιωσαν πολύ κουρασμένοι ή μεθυσμένοι για να μην ενδώσουν στον πειρασμό και την ευκαιρία που τους δόθηκε.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Harry Reis αναφέρει επίσης δύο στοιχεία που θεωρεί ενδιαφέροντα:

  • οι άνδρες είναι πιο πιθανό να απατήσουν επειδή αισθάνονται ότι οι σεξουαλικές τους ανάγκες δεν ικανοποιούνται,
  • οι γυναίκες επειδή αισθάνονται ότι οι συναισθηματικές τους ανάγκες δεν ικανοποιούνται.

ΤΟ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ/ΤΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟ.

Η ενσυναίσθηση συμβάλλει στη μείωση της επιθυμίας για απιστία

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τρία πειράματα με συνολικά 408 συμμετέχοντες οι οποίοι βρίσκονταν σε μονογαμικές σχέσεις διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων μηνών. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν, συνάντησαν ή σκέφτηκαν ελκυστικούς αγνώστους, ενώ οι ψυχολόγοι κατέγραψαν το ενδιαφέρον τους για αυτούς, καθώς και τη δέσμευση και την επιθυμία για τους τωρινούς συντρόφους τους.

Διαπίστωσαν ότι η υιοθέτηση της οπτικής του συντρόφου ή όπως λέμε το να μπαίνεις στη θέση του άλλου (αυτό που στα αγγλικά λέγεται «perspective taking»), αύξησε τη δέσμευση και την επιθυμία για τον σύντροφο, ενώ ταυτόχρονα μείωσε το σεξουαλικό και ρομαντικό ενδιαφέρον για εναλλακτικούς συντρόφους.

σχέση
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου μάς αποθαρρύνει από το να εμπλακούμε σε συμπεριφορές που μπορεί να πληγώσουν τους συντρόφους μας και να βλάψουν τη σχέση μας. «Η υιοθέτηση της οπτικής [του άλλου] δεν σας εμποδίζει από το να απατήσετε, αλλά μειώνει την επιθυμία να το κάνετε», εξηγεί ο Reis.

Τα ευρήματα μπορούν συμβάλλουν στην ενδυνάμωση μιας σχέσης

Και αν αναρωτιέσαι πώς μας ωφελούν αυτά τα στοιχεία, αφού συνήθως η ανησυχία μας είναι το αν θα μας απατήσει ο/η σύντροφός μας και όχι το αντίστροφο, η Birnbaum εξηγεί ότι τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς να αντιστέκονται στους πειρασμούς με τρόπο που θα ενδυναμώσει την ίδια τη σχέση.

«Η ενεργός εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι ερωτικοί σύντροφοι μπορεί να επηρεαστούν από αυτές τις καταστάσεις χρησιμεύει ως στρατηγική που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ελέγχουν το πώς αντιδρούν σε ελκυστικούς εναλλακτικούς συντρόφους και να υποτιμούν την ελκυστικότητά τους», αναφέρει.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ακόμη κι αν μόνο το ένα άτομο της σχέσης υιοθετήσει αυτή τη στρατηγική, οι πιθανότητες απιστίας και από τις δύο πλευρές μειώνονται, αφού κατά πάσα πιθανότητα και οι δύο σύντροφοι θα αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι από τη σχέση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.