Nick Paleologos/SOOC

ΔΩΡΕΑΝ ONLINE ΨΥΧΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ένα πρόγραμμα για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας έρχεται να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη σε ανθρώπους που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα, ζώα, περιουσίες, την ηρεμία τους.

Πλησιάζει η κακοκαιρία Elias και μαζί με τις προβλέψεις έρχονται και οι φόβοι για νέες απώλειες, νέες καταστροφές. Έρχεται η ανασφάλεια για το τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες, μέρες, τι θα συμβεί μετά το πέρασμά του. Όσοι δεν ζήσαμε τον Daniel, ουσιαστικά δεν μπορούμε να φανταστούμε τι ακριβώς βίωσαν και τι βιώνουν οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι της Θεσσαλίας. Άνθρωποι, ζώα, περιουσίες χάθηκαν. Το τραύμα είναι παρόν και κανείς δεν ξέρει ποτέ και αν θα επουλωθεί.

«Ο κάμπος τελείωσε». «Αν δεν το δεις με τα μάτια σου δεν μπορείς να αντιληφθείς το μέγεθος της καταστροφής». «Ελικόπτερα πετάνε πάνω από την πόλη για να διασωθούν άνθρωποι. Στα σούπερ μάρκετ είναι σαν να έχουμε πόλεμο, τα νερά εξαφανίζονται, αρκετός κόσμος τα παίρνει χωρίς να σκέφτεται ότι πρέπει να αφήσει και για τους υπόλοιπους. Κάποιοι έβρισκαν νεκρά ζώα στο σπίτι τους».

Αυτές είναι μερικές από τις μαρτυρίες ανθρώπων που τις μέρες εκείνες έφτασαν στο γραφείο μας, και μια προφανής διαπίστωση: «Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο άγχος για το πώς θα μπορέσει η κοινωνία και ο τόπος, όχι μόνο της Λάρισας, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας και της Ελλάδας να συνεχίσει να λειτουργεί όπως ήταν πριν».

Θεσσαλία
Nick Paleologos/SOOC

Οι συνέπειες στην ψυχική υγεία

Πλέον το γνωρίζουμε καλά, οι φυσικές καταστροφές δεν αφήνουν αλώβητη την ψυχική μας υγεία. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν ήπιο στρες και αϋπνίες, υιοθετούν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (όπως π.χ. αυξημένη χρήση αλκοόλ) και εκδηλώνουν ψυχικές διαταραχές. Οι πλημμύρες και οι ξηρασίες έχουν συσχετιστεί με καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως αυξημένα επίπεδα άγχους, κατάθλιψη, αυτοκτονικές τάσεις, διαταραχές μετατραυματικού στρες.

πλημμυροπαθείς Θεσσαλίας
Vaggelis Kousioras/AP Photo

Τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από τους ενήλικες και είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα, που σχετίζονται με το τραύμα έπειτα από μια καταστροφή. Η διατάραξη της ρουτίνας τους, τυχόν αποχωρισμός από τους φροντιστές τους (π.χ. λόγω εκκένωσης), το άγχος των γονέων συμβάλλουν στην επιβάρυνση της ψυχικής τους υγείας. Αν και τα παιδιά είναι συχνά πολύ ανθεκτικά, θα πρέπει να παρακολουθούνται για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του χρόνιου στρες.

Μια πλατφόρμα για την ψυχική υγεία

Οι άνθρωποι αντέχουμε περισσότερα από όσα νομίζουμε, δοκιμαζόμαστε στα ψυχικά μας όρια, τα ξεπερνάμε και εν τέλει προχωράμε. Η ανάγκη ψυχολογικής –και όχι μόνο– υποστήριξης κρίνεται σημαντική, ίσως και απαραίτητη προκειμένου να συνεχίσουμε τις ζωές μας.

πλημμυροπαθείς Θεσσαλίας
Vaggelis Kousioras/AP Photo

Δίπλα στους πληγέντες της Θεσσαλίας έρχονται να σταθούν εθελοντές ψυχολόγοι, προσφέροντας δωρεάν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ψυχολογικής παρέμβασης.

Το πρόγραμμα είναι προσβάσιμο μέσω της πλατφόρμας Online Ψυχοθεραπείας Clicktotherapy και αποτελείται από δύο στάδια:

  • Tην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης (διατίθενται δύο υποστηρικτικές online συνεδρίες σε κάθε πληγέντα που θα κάνει αίτηση).
  • Tην αποκατάσταση ψυχικής κατάστασης και πρόληψη ψυχολογικού τραύματος (κατόπιν πρότασης του ψυχολόγου, υπάρχει η δυνατότητα επιμήκυνσης του θεραπευτικού πλάνου για 6 επιπλέον online συνεδρίες).

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν έως 100 πληγέντες.

Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες και να κάνετε αίτηση στη σχετική σελίδα του clicktotherapy.gr.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.