Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ SINGLE

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Μπορείς να φανταστείς ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ζωής των singles; Ερευνητές ρώτησαν τους Έλληνες singles και να τι έμαθαν.

H ζωή των singles έχει πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα από όσα μας επιτρέπει να δούμε η κυρίαρχη κουλτούρα, τα sitcoms και οι ρομαντικές κομεντί. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει και υπογραμμίσει τα πλεονεκτήματα του να είσαι single για την υγεία αλλά και την ψυχολογία. Αν και η pop κουλτούρα επιμένει ότι η ρομαντική αγάπη και ο γάμος είναι η happily ever after έκβαση της ζωής, σύμφωνα με την έρευνα του Pew Research Center οι μισοί από το 30% των Αμερικανών που δήλωσαν single ήθελαν και να παραμείνουν.

Όποιος έχει βιώσει τα μειονεκτήματα μιας δυσλειτουργικής σχέσης σίγουρα μπορεί να εκτιμήσει τα πλεονεκτήματα του να είσαι single. Είτε από επιλογή είτε από συγκυρία, η μοναχικότητα έχει οφέλη που για μια μερίδα του πληθυσμού είναι εξαιρετικά ελκυστικά. Δύο έρευνες που έγιναν στην Ελλάδα το 2022 και το 2023 σε άτομα που σε κάποια φάση της ενήλικης ζωής τους υπήρξαν single, κατέγραψαν τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα όπως αυτά προέκυψαν από το δείγμα τους.

Τα 7 πλεονεκτήματα των singles

1. Έχουν περισσότερο διαθέσιμο χρόνο αλλά και τη δυνατότητα να τον διαχειριστoύν με όποιον τρόπο θέλουν

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα, το να είσαι σε σχέση απαιτεί μεγάλη επένδυση χρόνου, ενώ το να είσαι single σου επιτρέπει να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου όπως θες και να κυνηγήσεις τους στόχους και τα ενδιαφέροντα σου με μεγαλύτερη ελευθερία και ευελιξία.

2. Οι singles έχουν καλύτερο focus

Όσοι δεν είναι σε μια σταθερή σχέση έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν στην προσωπική τους ανάπτυξη και σε σημαντικούς στόχους, επαγγελματικούς ή άλλους, χωρίς ιδιαίτερους αντιπερισπασμούς.

Έρευνα αποκαλύπτει τα πλεονεκτήματα του να είσαι single
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

3. Έχουν τον απόλυτο έλεγχο της ζωής τους

Οι σχέσεις συχνά απαιτούν συμβιβασμούς και προσαρμογή στις ανάγκες του συντρόφου. Όταν είστε single, δεν χρειάζεται να δίνετε λογαριασμό σε κανέναν για αυτά που κάνετε. Είτε θέλετε να δουλέψετε μέχρι αργά τα μεσάνυχτα, είτε να δείτε όλα τα επεισόδια της αγαπημένης σας σειράς, μπορείτε να το κάνετε χωρίς να απολογείστε. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να κάνετε πράγματα που δεν θέλετε για χάρη του/της συντρόφου σας, όπως το να υποστείτε ένα οικογενειακό δείπνο ή ένα reunion με συμμαθητές. Το να είστε εσείς στο τιμόνι της ζωής σας και να μην έχετε κανέναν να σας λέει τι να κάνετε είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της single ζωής.

4. Οι singles μπορούν να συνδέονται κοινωνικά ή ερωτικά με όποιον θέλουν, όποτε θέλουν και για όσο θέλουν

Το να μπορείς να φλερτάρεις και να έχεις την ευκαιρία να αλλάζεις συντρόφους είναι για πολλούς ένα εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα. Η μονογαμία δεν είναι για όλους, ενώ η ευελιξία να μπορείς να επιλέγεις ποιους θα δεις κοινωνικά είναι επίσης ένα σημαντικό plus.

5. Μπορούν να αξιοποιούν καλύτερα τον χρόνο και την ενέργειά τους

Ο χρόνος και η ενέργεια που έχουμε δεν είναι ανεξάντλητα. Οι singles επιλέγουν το πώς θα διαθέσουν αυτούς τους πολύτιμους πόρους με μεγαλύτερη ελευθερία. Οι singles έχουν λιγότερες υπευθυνότητες, αφού δεν έχουν να φροντίσουν κάποιο άλλο άτομο, ούτε να αφιερώσουν χρόνο στα προβλήματα του/της συντρόφου τους.

6. Μπορούν να απολαμβάνουν σταθερότητα και ηρεμία

Δεν είναι μόνο οι χωρισμοί που είναι δύσκολοι. Το να βρεις και να καλλιεργήσεις μια σχέση μπορεί να είναι ένα συναισθηματικό roller coaster που μπορεί να προκαλέσει θυμό, άγχος και μια σειρά από δυσάρεστα συναισθήματα. Οι singles δεν έχουν κάποιον να τους κρατάει μούτρα ή να τους ασκεί αρνητική κριτική, συνεπώς αποφεύγουν συγκρούσεις και καβγάδες, και απολαμβάνουν μια πιο σταθερή και ήρεμη καθημερινότητα.

7. Οι singles μπορούν να επιλέγουν τις διατροφικές τους συνήθειες

Σύμφωνα με την έρευνα, πολλοί από τους συμμετέχοντες δίνουν μεγάλη σημασία στο ότι μπορούν να αποφασίζουν για τη διατροφή τους χωρίς συμβιβασμούς. Οι singles μπορούν να οργανώσουν τη δίαιτα ή τις ένοχες απολαύσεις τους όσο και όπως θέλουν.

Ελευθερία, αυτοδιάθεση και χαμηλά επίπεδα άγχους είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι singles. Και, μολονότι στόχος της έρευνας δεν ήταν να πει αν οι singles είναι πιο ευτυχισμένοι ή αν είναι πιο ικανοποιημένοι από την ζωή τους, σίγουρα το να απαριθμήσει κανείς τα οφέλη της μοναχικής ζωής υπενθυμίζει στους singles να εκτιμούν τα θετικά της ζωής τους με ευγνωμοσύνη.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.