Unsplash Call Me Hangry

ΕΙΣΑΙ SINGLE; ΔΕΣ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Η εργένικη ζωή φαίνεται να συνδέεται με επιδράσεις στην υγεία, άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές. Πέντε από αυτές θα βρεις παρακάτω.

Οι έρευνες που δείχνουν ότι οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο και είναι πιο υγιείς από τους «ελεύθερους» κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας και βρίσκονται συχνά στις πρώτες διαδικτυακές σελίδες. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της οικογενειακής μας κατάστασης και των επιπέδων ευημερίας μας είναι λίγο πιο περίπλοκη. Κάθε σχέση και κάθε άτομο είναι διαφορετικά, είναι επομένως είναι δύσκολο να πει κάποιος ότι ο έγγαμος βίος ή η εργένικη ζωή ωφελεί περισσότερο την υγεία μας.

Παρ' όλα αυτά, φαίνεται να αναδύονται ορισμένες τάσεις μεταξύ των ανθρώπων σε διαφορετικούς τύπους σχέσεων, που ίσως μπορούν να αξιοποιηθούν ως μαθήματα, τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής όλων μας.

Μελετώντας τους εργένηδες

Γιατί, όμως, χρειάστηκε να περάσουν τόσα χρόνια για να μελετηθεί η ζωή των singles, την ώρα που σύμφωνα με στοιχεία του Ερευνητικού Κέντρου Pew, σχεδόν το 40% των ενηλίκων στις ΗΠΑ δεν έχουν σύντροφο, ποσοστό που το 1990 έφτανε το 29%; Εν μέρει, πιθανώς επειδή «η επιστήμη δεν είναι ανεξάρτητη από τις αξίες και τους κανόνες της κοινωνίας», αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΤΙΜΕ ο Geoff MacDonald, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Με άλλα λόγια, οι ειδικοί ακολουθούσαν το αφήγημα της κοινωνίας σχετικά με τους «ελεύθερους», οι οποίοι κατέληγαν να γίνουν «σάκος του μποξ».

Πάντως, η εργένικη ζωή, όπως και ο έγγαμος βίος, φαίνεται να συνδέεται με επιδράσεις στην υγεία, άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές. Κάποιες από αυτές θα τις βρεις παρακάτω.

Είσαι single; Δες πώς η επιλογή σου αυτή επηρεάζει την υγεία σου
iStock

1. Έχεις λιγότερες πιθανότητες να παχύνεις

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως η εργένικη ζωή επηρεάζει την υγεία να αφορά τα κιλά μας. Οι μελέτες που έχουν εστιάσει στο ζήτημα αυτό είναι αρκετές. Για παράδειγμα, ερευνητές από το Max Planck Institute for Human Development, το University of Mannheim, το University of Leipzig και το German Institute for Economic Research ανέλυσαν δεδομένα από 20.000 ενήλικες σε μια περίοδο 16 ετών, και βρήκαν ότι, κατά μέσο όρο, τα ζευγάρια ζυγίζουν περισσότερο από τους singles. Μία πιθανή εξήγηση να είναι το ότι οι άνθρωποι δεν νιώθουν πλέον πίεση να προσελκύσουν έναν νέο σύντροφο κι έτσι εφησυχάζουν.

2. Είναι πιο πιθανό να ασκείσαι τακτικά

Οι άγαμοι έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες από τους παντρεμένους να συμμορφωθούν με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, σύμφωνα με έρευνα σε περισσότερα από 4 χιλιάδες άτομα στην Πολωνία. Μάλιστα, ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν δραστηριότητες, όπως η άρση βαρών, το τρέξιμο και τα ψυχαγωγικά αθλήματα, αλλά και να πηγαίνουν με τα πόδια ή το ποδήλατο στη δουλειά.

Είσαι single; Δες πώς η επιλογή σου αυτή επηρεάζει την υγεία σου
iStock

«Ένας από τους πιθανούς λόγους μπορεί να είναι το ότι δεν έχουν καθήκοντα που σχετίζονται με την οικογενειακή ζωή, όπως η φροντίδα των παιδιών. Κατά συνέπεια, έχουν συχνά περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους», υποστήριξαν οι ερευνητές. Ενώ οι παντρεμένοι επικεντρώνονται στoν κλειστό κύκλο της οικογένειάς τους, οι singles ασχολούνται συχνά με την καλλιέργεια των χόμπι τους, τα οποία περιλαμβάνουν πολλές αθλητικές δραστηριότητες.

3. Μπορεί να έχετε περισσότερους φίλους

Για καιρό, η κοινωνία πίστευε ότι οι παντρεμένοι είναι τυχεροί, γιατί έχουν κάποιον να τους βοηθά και να τους στηρίζει σε ώρα ανάγκης, ενώ από την άλλη οι «ελεύθεροι» είναι μόνοι και δυστυχισμένοι. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνών δείχνει ότι η πεποίθηση αυτή αποτελεί μύθο. Το να είσαι ευτυχισμένος δεν σχετίζεται με την οικογενειακή κατάσταση που δηλώνεις, αλλά με το πόσο ισχυρές είναι οι κοινωνικές σου σχέσεις.

Είσαι single; Δες πώς η επιλογή σου αυτή επηρεάζει την υγεία σου
Unsplash Eevate

Οι φιλίες είναι ο τομέας τον οποίο διαπρέπουν οι singles, καθώς έχουν περισσότερους φίλους και είναι καλύτεροι στο να διατηρούν τις φιλίες τους σε βάθος χρόνου σε σχέση με τους παντρεμένους. Αντίθετα, τα παντρεμένα ζευγάρια τείνουν να περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους με τον/ τη σύντροφό τους.

4. Ίσως κινδυνεύει η καρδιά σου

Αν και η πλειοψηφία των καρδιακών παθήσεων μπορεί να αποδοθεί στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, υπάρχει κι ένα ποσοστό περιπτώσεων όπου οι λόγοι παραμένουν ασαφείς. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το αν είσαι παντρεμένος/η ή όχι είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου όσον αφορά τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Είσαι single; Δες πώς η επιλογή σου αυτή επηρεάζει την υγεία σου
Freepik

Μελέτη από ερευνητές από το Πανεπιστήμια Keele και Macquarie βρήκαν ότι οι παντρεμένοι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού από τους «ελεύθερους», αλλά και από τους διαζευγμένους και τους χήρους.

5. Η εργένικη ζωή και η κοινωνική μας υγεία

Ακόμη και σήμερα που περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν την εργένικη ζωή, το «single shaming» εξακολουθεί να υπάρχει. Μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η προκατάληψη απέναντι στους «αδέσμευτους» θεωρείται πιο αποδεκτή σε σχέση με την προκατάληψη προς ορισμένες εθνικότητες ή ομάδες σεξουαλικού προσανατολισμού. Την βιώνεις, για παράδειγμα, όταν ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού προτιμά να το νοικιάσει σε ένα παντρεμένο ζευγάρι παρά σε ένα άτομο. Την βιώνεις, επίσης, όταν αποκλείεσαι από κοινωνικές εκδηλώσεις, όταν σου λένε συνέχεια να «τακτοποιηθείς», όταν θεωρούν ότι έχεις κάποιο πρόβλημα γι' αυτό δεν σε μπορείς να βρεις ταίρι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.