Χριστίνα Αβδίκου

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΙ (ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ) ΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Ο γάμος επηρεάζει την υγεία των συντρόφων, λένε οι έρευνες. Μόνο που η μία από τις δύο πλευρές φαίνεται να επωφελείται λίγο περισσότερο.

Συγγενείς, σύντροφοι, φίλοι, συνάδελφοι. Οι κοινωνικοί μας δεσμοί επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την σωματική και ψυχική μας υγεία. Γι’ αυτό, αν θέλουμε να απολαύσουμε πολλά και καλά χρόνια, οι υγιείς σχέσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Φαίνεται, όμως, μια ομάδα ανθρώπων να ωφελούνται περισσότερο από άλλους. Ποιοι είναι αυτοί; Οι παντρεμένοι -και ιδιαίτερα οι άντρες-. Με άλλα λόγια, ο/η σύντροφός σας επηρεάζει σημαντικά την υγεία σας. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα πολλαπλά οφέλη του γάμου στην υγεία

Κατ' αρχάς, ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Purdue αναφέρει ότι ο γάμος προσφέρει στους συντρόφους την αίσθηση του ανήκειν, περισσότερες ευκαιρίες για κοινωνικές συναναστροφές και μειωμένα συναισθήματα μοναξιάς. Καθένας από τους παράγοντες αυτούς μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας.

Ένα ακόμα σημαντικό σημείο αφορά τη φλεγμονή στον οργανισμό, καθώς μεταανάλυση στο περιοδικό Neuroscience & Biobehavioral Reviews (Μάιος 2020) τη συνδέει με τη μοναξιά και την έλλειψη στενών σχέσεων. Αν και η συγκεκριμένη αντίδραση είναι απαραίτητη για την επούλωση, η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας (όπως π.χ.  καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα, καρκίνους και αυτοάνοσα). Ένας υγιής γάμος παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για εγγύτητα και κοινωνικοποίηση.

Πώς ο γάμος ωφελεί την υγεία

Οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και την Ιατρική Σχολή του City University της Νέας Υόρκης (Δεκέμβριος 2020), εκτιμά ότι οι παντρεμένοι ζουν, κατά μέσο όρο, δύο χρόνια περισσότερο από τους ανύπαντρους. Ένας από τους λόγους είναι η επιρροή των συντρόφων σε καθημερινές συμπεριφορές, όπως η διατροφή και η άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτές είναι λανθασμένες ή χειρότερες από τις δικές τους. Έτσι, για παράδειγμα, οι παντρεμένοι φαίνεται να τρέφονται καλύτερα και να καπνίζουν και να πίνουν λιγότερο.

Ωστόσο, στα ετερόφυλα ζευγάρια οι άντρες τείνουν να έχουν πρόσθετα οφέλη σε σχέση με τις γυναίκες. Πού αποδίδεται αυτό; Στο ότι, για παράδειγμα, οι γυναίκες μπορεί να προσέχουν τους άντρες, ενισχύοντας θετικές συμπεριφορές και παρέχοντας περισσότερες ευκαιρίες για καλύτερες επιλογές. Από την άλλη, οι άντρες είναι λιγότερο πιθανό να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις συμπεριφορές των συζύγων τους.

ΕΝΑΣ ΥΓΙΗΣ ΓΑΜΟΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΓΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ.

Η επίδραση των κοινωνικών ρόλων

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι απαιτήσεις που έχει η κοινωνία από κάθε φύλο επηρεάζουν ακόμα και το κομμάτι της υγείας. Έτσι, στις γυναίκες έχει ανατεθεί ο ρόλος της φροντίστριας σε μια σχέση. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι συχνά οι γυναίκες αναλαμβάνουν παράλληλα τη φροντίδα των παιδιών που μεγαλώνουν, αλλά και των ηλικιωμένων γονέων. Το άγχος, που η κατάσταση αυτή προκαλεί, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενική κατάσταση της υγείας του ατόμου. Επιπλέον, η φροντίδα των παιδιών και τα οικιακά καθήκοντα, που συχνά βαραίνουν δυσανάλογα τις γυναίκες, μπορεί να μην τους αφήνουν αρκετό χρόνο για να φροντίσουν τον εαυτό τους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.