iStock

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΧΝΑ ΣΕΞ ΕΧΟΥΝ ΠΙΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Μια έρευνα εξετάζει αν το σεξ επηρεάζει μια ορισμένη περιοχή του γυναικείου εγκεφάλου και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάτι γίνεται.

Αναρίθμητες έρευνες (επί παντός επιστητού) είναι αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη και καθημερινά δημοσιεύονται αρκετές, σε διάφορα ιατρικά περιοδικά. Μία από αυτές, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Neuroscience είχε τίτλο: «Αισθητηριακή-απτική λειτουργική χαρτογράφηση και δομική παραλλαγή που σχετίζεται με τη χρήση του πεδίου αναπαράστασης των ανθρώπινων γυναικείων γεννητικών οργάνων».

Τι ακριβώς έψαχναν οι επιστήμονες; Να εντοπίσουν την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με το άγγιγμα των γεννητικών οργάνων σε ανθρώπους φύλου θηλυκού και να δουν αν το σεξ έχει κάποια επίδραση στην ανάπτυξή της.

Τι συμπέραναν; Πως έχει. Τονίστηκε, ωστόσο, ότι «δεν έχει μελετηθεί επαρκώς το πώς αντιπροσωπεύονται τα γυναικεία γεννητικά όργανα στον σωματοαισθητικό φλοιό των ανθρώπων και αν η ικανότητα αλλάζει μέσω της εμπειρίας ή του επιπέδου της χρήσης».

Σεξ και γυναικείος εγκέφαλος

Όπως αναφέρει το AFP, η διεγερτική μελέτη έγινε σε δείγμα 20 ενήλικων γυναικών, ηλικίας από 18 έως 45 χρόνων. Για αρχή οι συμμετέχουσες απάντησαν στην ερώτηση: Πόσο συχνά κάνατε σεξ τον τελευταίο χρόνο; Μετά πέρασαν στο κυρίως task: τη διέγερση της κλειτορίδας τους, ενόσω ο εγκέφαλός τους «σαρωνόταν» από μαγνητικό τομογράφο.

Η διέγερση έγινε μέσω ενός μικρού στρογγυλού αντικειμένου που είχε εφαρμοστεί στο εσώρουχο. Δονήθηκε 8 φορές, για 10 δευτερόλεπτα κάθε φορά, με 10 δευτερόλεπτα διάλειμμα στο μεταξύ.

εγκέφαλος και σεξ
iStock

Τα αποτελέσματα της απεικόνισης επιβεβαίωσαν ότι η περιοχή του σωματοαισθητικού φλοιού του εγκεφάλου ενεργοποιήθηκε σε κάθε δόνηση της συσκευής σε κάθε γυναίκα. Ακολούθως, οι επιστήμονες μέτρησαν το πάχος της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου και διαπίστωσαν πως ήταν πιο στιβαρό στις εθελόντριες που είχαν αναφέρει ότι έκαναν το περισσότερο σεξ.

Προηγούμενες έρευνες

Το 2016, επιστήμονες του McGill University του Καναδά είχαν ανακαλύψει ότι οι νεαρές γυναίκες που κάνουν σεξ θυμούνται πράγματα πιο εύκολα από όσο οι συνομήλικές τους που δεν είναι το ίδιο δραστήριες.

Η Dr. Christine Heim, εκ των συγγραφέων της έρευνας και καθηγήτρια ιατρικής ψυχολογίας στο Charite University Hospital του Βερολίνου, δήλωσε: «Βρήκαμε συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας της συνουσίας και του πάχους του ατομικά χαρτογραφημένου πεδίου των γεννητικών οργάνων».

Δηλαδή, βρήκαν σύνδεση μεταξύ της ποσότητας του σεξ και του μεγέθους της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου. Οι μελετητές τόνισαν ότι δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν αν η περισσότερη επαφή διευρύνει τη συγκεκριμένη περιοχή – όπως συμβαίνει με τους μυς που αυξάνονται μέσω εντατικών προπονήσεων με βάρη.

ΑΠΩΤΕΡΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ.

Θύμισαν, ωστόσο, ότι ορισμένα μέρη του εγκεφάλου μεγαλώνουν όσο περισσότερο τα χρησιμοποιούμε – έννοια που είναι γνωστή ως «πλαστικότητα του εγκεφάλου».

Επίσης, η Dr. Heim ανέφερε έρευνα που είχε κάνει το 2013, κατά την οποία είχε διαπιστώσει ότι τα άτομα που έχουν υποστεί τραυματική σεξουαλική βία είχαν λέπτυνση στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα γεννητικά όργανα. «Τότε είχαμε υποθέσει ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια απάντηση του εγκεφάλου, στην προσπάθειά του να περιορίσει την επιβλαβή αντίληψη της κακοποίησης», εξήγησε η ειδικός, πριν εκφράσει την ελπίδα η νέα έρευνα να βοηθήσει στην ανάπτυξη μελλοντικών θεραπειών που έχουν ως στόχο την αποκατάσταση της συγκεκριμένης περιοχής στα θύματα κακοποίησης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.