Pexels Yan Krukau

ΓΙΑΤΙ ΔΙΣΤΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ «Σ’ ΑΓΑΠΩ» ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ;

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Πόσο συχνάμε λέμε «σ' αγαπώ» στους φίλους μας; Γιατί θεωρούμε την αγάπη προς αυτούς λιγότερο σημαντική από την οικογενειακή ή τη ρομαντική αγάπη; Μερικοί προβληματισμοί στο κείμενο που ακολουθεί.

Ποιος είναι ο προορισμός της ζωής ενός ανθρώπου; Ένας ιδανικός σύντροφος; Η δημιουργία μιας οικογένειας; Μήπως μια ζηλευτή καριέρα; Πολλοί άνθρωποι θα απαντούσαν θετικά σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις. Πόσοι άνθρωποι όμως θα έδιναν την απάντηση «οι φίλοι»;

Οι σημερινές κοινωνίες είναι δομημένες γύρω από της έννοιες της οικογένειας, του έρωτα και της ερωτικής αγάπης. Σπάνια ακούμε τη λέξη «αγάπη» να χρησιμοποιείται με νόημα και ειλικρίνεια για τις φιλίες.

«Σκεφτείτε έναν στενό σας φίλο και φανταστείτε μια στιγμή που θα τον κοιτάξετε στα μάτια και θα του πείτε, με σοβαρότητα: "Σ' αγαπώ". Είναι τόσο αξιοπερίεργο όσο και κοινωνικά απαράδεκτο. Αλλά γιατί;» αναρωτιέται σε άρθρο του ο Jonny Thomson, συντάκτης στην ιστοσελίδα Big Think ο οποίος δίδασκε φιλοσοφία στην Οξφόρδη για περισσότερο από μια δεκαετία προτού ασχοληθεί με τη συγγραφή ως πλήρη απασχόληση.

Ο Thomson αναλύει στο άρθρο του τους λόγους που διστάζουμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας προς τους φίλους μας – κι εμείς διαβάζουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις απόψεις του.

φίλοι
Pexels Helena Lopes

Τι είναι η αγάπη;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αγάπης και συχνά χρησιμοποιούμε διαφορετικές λέξεις για να την περιγράψουμε. Μπορεί, όμως, πραγματικά να οριστεί η αγάπη; «Το πρόβλημα είναι ότι η αγάπη είναι μια τόσο πυκνή έννοια –ένα τόσο σύνθετο και έντονα ισχυρό συναίσθημα– που δεν μπορείς να την κατατάξεις τόσο εύκολα σε κουτάκια», εξηγεί ο Thomson.

«Ενώ το να έχουμε πολλές λέξεις για την "αγάπη" μπορεί να φαίνεται ότι μας βοηθάει να ξεδιπλώσουμε καλύτερα την ιδέα, κινδυνεύει επίσης να δημιουργήσει μια ψευδή διχοτόμηση. Η αγάπη σπάνια είναι το ένα ή το άλλο πράγμα. Μια σύζυγος μπορεί να ποθεί τον σύζυγό της σε μια στιγμή της ημέρας, να τακτοποιεί τα ρούχα του κατά τη διάρκεια μιας άλλης, και στη συνέχεια να γελάει και να αστειεύεται [μαζί του] στο δείπνο. Όλα είναι "μορφές" αγάπης, ωστόσο φαίνεται τεχνητό και επιτηδευμένο να διαχωρίζουμε την κάθε μία».

φίλοι
Pexels Askar Abayev

Αγαπάς τον φίλο σου;

Ο συντάκτης εξηγεί ότι το ίδιο ισχύει και για τις φιλίες, δίνοντας ένα απλό παράδειγμα. «Φανταστείτε τον πιο στενό φίλο που είχατε ποτέ, τώρα ή στο παρελθόν. Φανταστείτε να βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο με άλλους ανθρώπους, να ανταλλάσσετε μικρές κουβέντες και να χασμουριέστε πίσω από τις ευγένειες, όταν μπαίνει αυτός ο φίλος. Εκείνη τη στιγμή, υπάρχει μια συγκεκριμένη έλξη προς αυτόν/αυτή. Υπάρχει μια ανάγκη ή μια ενστικτώδης έλξη να βρίσκεστε κοντά στον φίλο σας – μια έλξη που έχει εκπληκτική ομοιότητα με τον έρωτα. Ή, σκεφτείτε πόσο συχνά θα βοηθήσετε τον φίλο σας ή θα προσπαθήσετε να τον στηρίξετε όταν βρεθεί σε κρίση: μια θυσία ακριβώς όπως η αγάπη. Και ναι, αισθάνεστε όμορφα να βρίσκεστε κοντά στον φίλο σας. Σας κάνει να γελάτε και να νιώθετε καλύτερα».

Ο Thomson εξηγεί ότι η αγάπη που έχουμε για τους φίλους μπορεί να είναι εξίσου σημαντική και βαθιά με οποιαδήποτε ρομαντική ή οικογενειακή αγάπη. «Ωστόσο, σπάνια μας δίνεται το λεξιλόγιο ή ο χώρος για να εκφράσουμε αυτή την αγάπη με τον ίδιο τρόπο όπως [εκφράζουμε] άλλες».

«ΑΝ Η "ΑΓΑΠΗ" ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Ή ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ, Η "ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ" ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ»

Ας δώσουμε στους φίλους μας την αγάπη που τους αξίζει

Εδώ και πολλά χρόνια έρευνες μιλούν για τη σπουδαιότητα μιας φιλίας. Οι καλές φιλίες βοηθούν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους ακόμα και τη βελτίωση της υγείας μας. Δίνουν νόημα στη ζωή μας και μας κάνουν ευτυχισμένους.

Ο Thomson μάς καλεί να επαναπροσδιορίσουμε. Να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας προς τους φίλους μας γιατί «όταν δεν μπορούμε να εκφράσουμε ένα τόσο ισχυρό ανθρώπινο συναίσθημα, τότε υποφέρουμε εξαιτίας αυτού».

«Όταν η "αγάπη" χρησιμοποιείται μόνο όταν μιλάμε για οικογένειες ή ρομαντικούς συντρόφους, η "αγάπη της φιλίας" τίθεται σε δεύτερη μοίρα. Υπονοείται ότι δεν μπορείτε να αγαπήσετε έναν φίλο με το ίδιο βάθος ή την ίδια ένταση. Μπορείτε όμως να το κάνετε. Μπορείτε να αγαπήσετε έναν φίλο. Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικό να το κάνουμε».

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.