Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΚΙ ΟΜΩΣ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΤΟ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΔΩΡΟ

Φέτος τις γιορτές, κάνε τη διαφορά με το πιο πολύτιμο δώρο που μπορείς να προσφέρεις στα παιδιά σου. Κάνε αυτό που δεν έκανες μέχρι τώρα. Το πιο ακριβό δώρο μπορείς να το χαρίσεις απλόχερα!

Όταν ήμουν στο δημοτικό, τις ημέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, συνήθως ανταλλάσσαμε δώρα. Με τα χρήματα του ταμείου της τάξης ψωνίζαμε διάφορα μικρά ή μεγάλα δώρα, σχετικά ίσης αξίας μεταξύ τους, και τα κληρώναμε στην καθιερωμένη σχολική γιορτή.

Αν ήσουν τυχερός, θα κέρδιζες κάποιο δώρο συγκριτικά ακριβότερο από του διπλανού σου ή ταιριαστό με τα γούστα σου. Στην ανταλλαγή εκείνη, το αντάξιο ήταν θέμα τύχης.

Τις γιορτινές ημέρες, μέρες αγάπης και νοιαξίματος του άλλου –εθιμοτυπικά ή και ουσιαστικά– συνεχίζουμε και μεγάλοι να ανταλλάσσουμε δώρα, μαζί με τις ευχές μας.

Τα δώρα και η αξία μας

Το πιο ακριβό δώρο
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Στο μυαλό μας, το δώρο που κάνουμε ή που μας προσφέρουν έχει συνδεθεί με την αξία που μας αποδίδεται ως άτομα. Όπως, δυστυχώς, συμβαίνει και με τη σύνδεση πολλών αγαθών με την ίδια την αξία της ζωής μας.

Συνήθως, ενοχλούμαστε αν μας ξεχάσουν, ή αν μας χαρίσουν κάποιο δώρο που δεν χρειαζόμαστε ή δεν είναι της αρεσκείας μας. Σκεφτόμαστε με λύπη ότι δεν κόπιασαν αρκετά για να το βρουν, ότι δεν αξίζαμε τόσο, ώστε να ξοδέψουν αρκετά για εμάς, ή ότι, δυστυχώς, δεν μας ξέρουν…

Ειδικά όταν στα δικά μας δώρα προς εκείνους κάνουμε το αντίθετο, δαπανούμε σκέψη, χρήμα και χρόνο για να βρούμε το ταιριαστό. Σαν βαρόμετρο αυτοεκτίμησης μοιάζει το δώρο υπ’ αυτήν την έννοια.

Γιατί, όμως, η αξία, η αγάπη, η φροντίδα, το ενδιαφέρον για τον άλλον ή για εμάς να «κρέμεται» από μια μεμονωμένη κίνηση ή πράξη; Γιατί πρέπει να γεμίζουμε τη ζωή μας με πιστοποιητικά και αποδεικτικά αυταξίας ή απαξίας, κυρίως μέσα από την ύλη;

Ακριβώς επειδή η ύλη είναι χειροπιαστή, όσο κι αν «η αγάπη βρίσκεται στον αέρα», θα απαντήσουν κάποιοι. Κι όμως, υπάρχουν μερικά δώρα σιωπηλά, «αόρατα», που αξίζουν περισσότερο από καθετί υλικό…

Τι προσφέρουμε και τι στερούμε στα παιδιά μας

Μήπως και στα παιδιά μας, δεν κάνουμε το ίδιο; Τα γεμίζουμε με δώρα ακριβά, υπεραναπληρώνοντας –νομίζουμε– τον χρόνο που δεν περνάμε μαζί τους, ως σύγχρονα υπεραπασχολημένα όντα που είμαστε.

Συχνά στην καθημερινότητα μπορεί μεν να είμαστε παρόντες, αλλά απασχολημένοι με τη δουλειά μας, τα social media, το συγύρισμα, τη μαγειρική, το τηλέφωνο, την εφημερίδα, κάποια σήριαλ κ.ο.κ. Συχνά πάλι λείπουμε στην υπερωριακή εργασία μας, καθώς οι ανάγκες μας σε υλικά αγαθά ζητούν συνεχώς πλήρωση και η ζωή, ομολογουμένως, έχει γίνει πολύ δαπανηρή.

Το παιδί, όμως, έχει ανάγκη να του αφιερώσουμε χρόνο για δικά του θέματα ή να διασκεδάσουμε από κοινού, να του πούμε μια καλή κουβέντα. Να του δώσουμε αληθινό, αυθεντικό χρόνο. Για εκείνην και εκείνον, για εμάς, εν τέλει. Το πιο ακριβό δώρο, δηλαδή!

Το πιο ακριβό δώρο είναι θέμα προτεραιοτήτων

Δεν πωλείται σε πολυκαταστήματα, δεν εξαγοράζεται, δεν υποθηκεύεται, δεν μπαίνει ενέχυρο, δεν συγκρίνεται, δεν τυλίγεται με χρυσόχαρτα, δεν ξεχνιέται αν προσφερθεί. Κυρίως, όμως, δεν είναι θέμα τύχης, όπως στις σχολικές ανταλλαγές δώρων, αλλά θέμα επιλογής και προτεραιοτήτων.

Φέτος τα Χριστούγεννα, διάλεξε να δωρίσεις στους αγαπημένους σου το πιο ακριβό δώρο, χωρίς αμπαλάζ και πολύ θόρυβο! Απλά κάνε αυτό που δεν έκανες ως τώρα!

Δώσε λίγη προσοχή σ’ αυτούς που αγαπάς, λίγη παραπάνω φροντίδα, μην μαλώνεις τα παιδιά για τα ψίχουλα που έκαναν, σταμάτα να λες στο μεγάλο που ζηλεύει το μικρότερο «εσύ είσαι μεγάλος, δεν πειράζει».

Πες του στην εξώπορτα «στο καλό», κλείσε το κινητό σου και βγες μια ποδηλατάδα μαζί του, διάβασέ του ένα παραμύθι πριν κοιμηθεί –αυτό που δεν προλάβαινες ως τώρα, γιατί το έβρισκες ήδη κοιμισμένο όταν γυρνούσες–, φτιάξε μαζί του μελομακάρονα και ας μοιάζει η κουζίνα βομβαρδισμένη – μην πεις κουβέντα!

Δώσε του ένα φιλί στα ξαφνικά, μέτρα ως το 10 πριν του κάνεις κήρυγμα, ακούστε μαζί το τελευταίο τραγούδι της Taylor Swift μιλώντας για τον στίχο που σου άρεσε και γράψε “σ' αγαπώ” κάτω από τη λίστα του super market στην πόρτα του ψυγείου...

Κάνε τη διαφορά! Κάνε αυτό το απλό, που δεν έκανες ως τώρα! Γιατί το να ξεπερνάς τον εαυτό σου είναι πιο απλό απ’ όσο φανταζόσουν και, συνάμα, το πιο ακριβό δώρο. Για σένα και για τους άλλους.

Η Μαρία Καμπάνταη είναι ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.