Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΒΓΑΔΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Οι καβγάδες στα οικογενειακά τραπέζια δεν είναι μόνο αγαπημένο θέμα στις αμερικάνικες ταινίες, αλλά και η απόλυτα ενοχλητική πραγματικότητα που βιώνεις συχνά στις γιορτές. Ψυχολόγοι δίνουν μερικές ιδέες για το πώς μπορείς να τους διαχειριστείς.

Το Πάσχα πλησιάζει και η διευρυμένη οικογένεια, θείοι, θείες, παππούδες, γιαγιάδες, θα συγκεντρωθούν και πάλι γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Και δεν θα είναι μόνο ο ήχος από τα ποτήρια που τσουγκρίζουν, τα γέλια και οι ευχές, αλλά και όλες εκείνες οι αμήχανες στιγμές και τα ευαίσθητα θέματα που μπορούν να κάνουν τις φιλοφρονήσεις να εξελιχθούν σε κατηγορίες, τις συζητήσεις να γίνουν καβγάδες και τα γέλια να καταλήξουν κλάματα.

Οι ψυχολόγοι μοιράζονται μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις ένα καλό κλίμα στο οικογενειακό τραπέζι και θα προστατεύσουν τα νεύρα σου.

Προετοιμάσου κατάλληλα

Πολλές φορές η ανησυχία για το επικείμενο οικογενειακό τραπέζι ξεκινά πριν αυτό αρχίσει. «Προσπάθησε να σκέφτεσαι τα θετικά και όχι τα αρνητικά χαρακτηριστικά των μελών της οικογένειας σου», συμβουλεύει ο ψυχίατρος Thomas Lian. «Πριν την συνάντηση, φρόντισε να κάνεις κάτι που απολαμβάνεις ή βρίσκεις χαλαρωτικό. Το να συναντάς δύσκολους συγγενείς χωρίς να έχεις άγχος θα σου επιτρέψει να αντιδράσεις με ψυχραιμία σε συμπεριφορές που σε ενοχλούν. Φρόντισε να μην είσαι προκατειλημμένος/η, αλλά να σκέφτεσαι πως όλα θα πάνε καλά».

Να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες

Θα ήταν καταπληκτικό αν η εκνευριστική θεία ή ο δύσκολος θείος δεν σε ρωτούσαν πότε αν επιτέλους θα παντρευτείς για να κάνεις κανένα παιδί, ωστόσο μην έχεις μεγάλες απαιτήσεις. Δεν πρέπει να περιμένεις από τους ανθρώπους να αλλάξουν όταν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο για χρόνια. Φρόντισε να ελαχιστοποιήσεις την επαφή σου με τους συγγενείς που δεν συμπαθείς, και πέρνα περισσότερο χρόνο με τους υπόλοιπους.

Οδηγός επιβίωσης για τους καβγάδες στο οικογενειακό τραπέζι
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Απόφυγε τα επικίνδυνα θέματα

Η πολιτική και η θρησκεία είναι τα προφανή θέματα που μπορεί να οδηγήσουν σε καβγάδες, Οι επιλογές σου ή η εμφάνιση σου επίσης. Αν κάποιος θίξει ένα τέτοιο ζήτημα, προσπάθησε να αλλάξεις θέμα με ευγενικό τρόπο.

Αποδέξου ότι το μόνο πράγμα που μπορείς να ελέγξεις είσαι εσύ

Θημήσου ότι μπορείς να αλλάξεις μόνο τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να σταματήσεις τους άλλους από το να συζητούν αμφιλεγόμενα θέματα ή να κάνουν αγενείς ερωτήσεις, αλλά μπορείς να διαμορφώσεις τις δικές σου αντιδράσεις ανάλογα. Μπορείς για παράδειγμα να πεις «ας μην το συζητήσουμε αυτό τώρα» και να αλλάξεις θέμα. Αν ο συνομιλητής σου επιμένει, ζήτα συγγνώμη και απλά απομακρύνσου.

Πρότεινε δραστηριότητες που δεν προκαλούν καβγάδες

Επειδή το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες αυξάνοντας τις πιθανότητες για καβγάδες, πρότεινε να παίξετε ένα επιτραπέζιο. Αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι στην οικογένεια υπάρχουν μέλη που δεν είναι ανταγωνιστικά σε βαθμό που καβγαδίζουν και στα επιτραπέζια παιχνίδια ναι, υπάρχουν και τέτοιοι. Εναλλακτικά, παρακολουθήστε κάτι μαζί ή, αν η επίσκεψη παρατείνεται, πρότεινε σε έναν από τους συγγενείς που συμπαθείς να βγείτε για έναν περίπατο.

Κάνε ένα μικρό διάλειμμα από τη συναναστροφή

Αν νιώσεις ότι η κατάσταση σε πιέζει, βρες ένα σημείο να απομονωθείς για λίγο ή απλά απομακρύνσου από το κέντρο των συζητήσεων και της συντροφιάς, ανάπνευσε βαθιά και σκέψου όλα τα θετικά που έχεις γύρω σου. Ένα νόστιμο γεύμα, την υγεία σου, τους φίλους σου ή τη λιακάδα. Το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα μειώνονται όταν εστιάζουμε στα πράγματα που απολαμβάνουμε και για τα οποία είμαστε ευγνώμονες.

Χάρισε στον εαυτό του μια ευχάριστη ανάπαυλα

Κάνε ένα σύντομο τηλεφώνημα ή αντάλλαξε μηνύματα με έναν αγαπημένο φίλο για ένα γρήγορο boost θετικής ενέργειας και ευχάριστης αλληλεπίδρασης.

Προσπάθησε να είσαι ανεκτικός

Θυμήσου πως όλοι μας μπορούμε να γίνουμε εκνευριστικοί και συχνά κάνουμε πράγματα που ενοχλούν τους άλλους, πιθανώς χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Προσπάθησε να δείξεις ανεκτικότητα με τις ιδιορρυθμίες και τις εκνευριστικές συμπεριφορές των άλλων και μην τις παίρνεις προσωπικά. Άλλωστε, σκέψου πως θα χρειαστεί να τους ανεχτείς μόνο για μερικές ώρες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.