iStock

ΟΙ 5 «ΓΛΩΣΣΕΣ» ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ

Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται και εκδηλώνει την αγάπη του με διαφορετικό τρόπο. Τι γίνεται, όμως, όταν δεν μιλάμε την ίδια «γλώσσα» της αγάπης;

Ακόμα κι αν είστε μαζί εδώ και πολλά χρόνια, το γεγονός ότι σπάνια σου λέει πόσο σε αγαπάει ή ότι δεν προσπαθεί να είναι συνέχεια κοντά σου μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ότι δεν σε αγαπά αρκετά – ή, τουλάχιστον, όχι όπως θα ήθελες. Όπως λέει ο Gary Chapman, οικογενειακός σύμβουλος και συγγραφέας του βιβλίου «Οι 5 Γλώσσες της Αγάπης» («The 5 Love Languages»), αυτό μπορεί συχνά να οδηγεί ένα ζευγάρι στο να παρεξηγεί ο ένας τις ανάγκες του άλλου και να απομακρύνει τους δύο συντρόφους.

Η πολυετής εμπειρία και οι παρατηρήσεις του Chapman στις σχέσεις των ζευγαριών τον οδήγησαν να κάνει έναν σαφή διαχωρισμό στον τρόπο που επικοινωνούν οι άνθρωποι την αγάπη τους, καταλήγοντας σε 5 διαφορετικές «γλώσσες». Όπως ο ίδιος εξηγεί στο βιβλίο, κάποιοι άνθρωποι εκφράζονται καλύτερα με τα λόγια, άλλοι με τη σωματική επαφή, άλλοι αφιερώνοντας ποιοτικό χρόνο στον άλλον, ενώ άλλοι λατρεύουν να χαρίζουν δώρα. Όλα αυτά αποτελούν διαφορετικές γλώσσες αγάπης, που ίσως ένα ζευγάρι δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να αναγνωρίσει. Μαθαίνοντας όμως ο ένας την «γλώσσα» του άλλου, γίνεται πιο εύκολο να εκτιμήσει τα αληθινά του συναισθήματα και βελτιώνεται σαφώς η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι.

Ποιες είναι οι 5 γλώσσες της αγάπης

1. Φράσεις επιβεβαίωσης

Είναι το να εκφράζεις τα συναισθήματά σου προφορικά, δείχνοντας τον θαυμασμό και την εκτίμησή σου με λόγια. Όταν αυτή είναι βασική γλώσσα αγάπης κάποιου, τότε αυτός απολαμβάνει να μιλά με καλοσύνη, με ενθαρρυντικά αποφθέγματα και τρυφερά γραπτά μηνύματα. Και πραγματικά, τα κομπλιμέντα και τα σχόλιά του/της μπορούν να φτιάξουν ολόκληρη τη μέρα του/της συντρόφου του.

2. Ποιοτικός χρόνος

Το άτομο που «μιλά αυτή τη γλώσσα» αποζητά την αμέριστη προσοχή του/της συντρόφου του. Νιώθει ότι αγαπιέται όταν ο/η σύντροφος είναι εκεί, επικεντρωμένος σε αυτόν όταν είναι μαζί. Αυτό σημαίνει να κλείνεις το τηλέφωνό σου και τον υπολογιστή όταν είσαι μαζί του/της, να τον/την κοιτάς στα μάτια όταν σου μιλά και να ακούς όσα σου λέει με προσοχή. Τα άτομα αυτά εκτιμούν περισσότερο την ποιότητα, παρά την ποσότητα στη σχέση.

Οι 5 «γλώσσες της αγάπης» και πώς να μάθεις τη δική σου
iStock

3. Σωματική επαφή

Το άτομο που επικοινωνεί καλύτερα με αυτή τη «γλώσσα» νιώθει και προτιμά να προσφέρει την αγάπη του μέσω της σωματικής επαφής – και όχι μόνο με το σεξ. Θέλει να κρατά το χέρι του/της συντρόφου του, να κάθονται αγκαλιά στον καναπέ, να κάνει μασάζ ο ένας στον άλλον. Θέλει απλά να βρίσκεται κοντά στον άλλον, σωματικά.

4. Πράξεις εξυπηρέτησης

Οι πράξεις αυτές είναι όλα τα όμορφα πράγματα που θες να κάνεις για τον/τη σύντροφό σου για να νιώσει πόσο τον/την αγαπάς και εκτιμάς. Μπορεί να είναι η διάθεσή σου να βοηθάς πάντα με τις δουλειές στο σπίτι, το να φροντίζεις να έχει βενζίνη το κοινό σας αμάξι και διάφορες άλλες δουλειές που ξέρεις ότι ο άλλος θα εκτιμήσει. Με τον τρόπο αυτό λειτουργείς γενικότερα στις σχέσεις σου με τους γύρω σου.

5. Δώρα

Για τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτή τη «γλώσσα», το να προσφέρουν δώρα δείχνει την αγάπη και την εκτίμησή τους. Γιατί στα δώρα αυτά βάζουν όχι μόνο χρήματα, αλλά και όλο το ενδιαφέρον και τη φροντίδα τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαιτούν από τον/τη σύντροφό τους μεγάλα ή ακριβά δώρα, αλλά εκτιμούν τη σκέψη που θα βάλει επιλέγοντάς τα. Όταν αφιερώνεις χρόνο και σκέψη για να βρεις ένα δώρο για τα άτομα αυτά, τους δείχνει ότι πραγματικά σε νοιάζει να τα ευχαριστήσεις με την επιλογή σου.

Ποια είναι η δική σου γλώσσα της αγάπης

Είναι πολύ πιθανό να μιλάτε και οι δύο περισσότερες από μία από τις παραπάνω «γλώσσες», ωστόσο συνήθως κάποια επικρατεί. Για να αναγνωρίσεις τη δική σου αναρωτήσου πότε νιώθεις ότι γεμίζεις από αγάπη. Όταν ο/ σύντροφός σου:

  • Σου λέει ότι σε αγαπάει και σε επαινεί για κάτι που έκανες;
  • Σου κάνει δώρα με νόημα;
  • Οργανώνει ταξίδια για τους δυο σας;
  • Κάνει δουλειές που σου γλιτώνουν χρόνο και κόπο;
  • Σου κρατά το χέρι όταν περπατάτε;

Οι 5 «γλώσσες της αγάπης» και πώς να μάθεις τη δική σου
iStock

Η σημασία μιας κοινής «γλώσσας»

Καθώς θα απαντάς σε αυτές τις ερωτήσεις σκέψου πώς εκδηλώνεις εσύ την αγάπη σου στον/στη σύντροφό σου. Και σημείωσε ότι συμβαίνει να μην χρησιμοποιούμε πάντα την ίδια γλώσσα αγάπης στη σχέση, όμως αυτό μπορεί να δημιουργεί παρεξηγήσεις. Έχει σημασία να το συζητήσεις αυτό με τον/τη σύντροφό σου και να βρείτε, ενδεχομένως, την κοινή σας γλώσσα γιατί:

  • Τα ζευγάρια που μαθαίνουν να «μιλούν» ο ένας την γλώσσα αγάπης του άλλου είναι πιο ανιδιοτελή. Όπως εξηγεί ο Chapman, αυτό δείχνει ότι ο καθένας επικεντρώνεται στις ανάγκες του άλλου, παρά στις δικές του: «Έτσι μαθαίνεις να αγαπάς τον άλλον με έναν τρόπο που έχει νόημα γι’ αυτόν».
  • Καλλιεργείται η ενσυναίσθηση. Καθώς μαθαίνεις πώς ο/η σύντροφός σου αντιλαμβάνεται την αγάπη, καταλαβαίνεις καλύτερα τι συμβαίνει μέσα του/της και δείχνεις την αγάπη σου σε μία «γλώσσα» που βγάζει νόημα.
  • Ενισχύεται το δέσιμο των δύο συντρόφων. Μιλώντας μια κοινή γλώσσα αγάπης, ενισχύετε την επικοινωνία σας και αυτό μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τον γάμο ή τη σχέση σας.
  • Βοηθά την προσωπική ανάπτυξη. Το να επικεντρώνεσαι σε κάποιον άλλον πέραν του εαυτού σου σε βγάζει από τη ζώνη άνεσής σου, σε αναγκάζει να κοιτάξεις έξω από τον εαυτό σου και σε οδηγεί να ωριμάσεις και να αλλάξεις. Ο τρόπος που λες «σ’ αγαπώ» τότε γίνεται πιο ουσιαστικός.

Η γλώσσα της αγάπης δεν είναι πάντα μία και δεν είναι πανάκεια

Ο Chapman επισημαίνει ότι η βασική γλώσσα της αγάπης του καθενός δεν είναι πάντα μία, ενώ μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις. Π.χ. αν επιστρέφεις στο σπίτι έπειτα από μία δύσκολη μέρα στη δουλειά, μπορεί να μην χρειάζεσαι λόγια αγάπης, μα μια ζεστή αγκαλιά από τον/τη σύντροφό σου.

Επιπλέον, ακόμα κι αν μάθεις να εκδηλώνεις την αγάπη σου όπως χρειάζεται ο/η σύντροφός σου, αυτό δεν σημαίνει ότι έτσι θα λύσετε όλα σας τα προβλήματα. Σίγουρα βελτιώνει την μεταξύ σας επικοινωνία, όμως απαιτούνται και άλλα «εργαλεία», όπως η γενικότερη κατανόηση των συναισθημάτων του άλλου και η βελτίωση της συμπεριφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί πρόθεση και προσπάθεια. Αμεσότητα και ειλικρίνεια. Οι υγιείς σχέσεις, άλλωστε, δεν τυχαίνουν, μα χτίζονται όσο περνά ο καιρός. Όσο πιο πρόθυμοι είστε να αγαπιέστε με τον τρόπο που ο καθένας σας καταλαβαίνει καλύτερα, τόσο περισσότερο θα διατηρείται η χαρά και ο έρωτας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.