Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Μια σύμβουλος σχέσεων δίνει πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τη νευρικότητα και το άγχος του πρώτου ραντεβού.

Όπως κάθε νέα κατάσταση που δοκιμάζεις, έτσι και το πρώτο ραντεβού μπορεί να είναι πηγή έντονου στρες. Κάθε πρώτο ραντεβού έρχεται μαζί με έναν καταιγισμό ανάμικτων συναισθημάτων, όπως άγχος, ανυπομονησία, αγωνία για την πρώτη εντύπωση ή ενθουσιασμό.

Είναι αδύνατο να γνωρίζεις εκ των προτέρων πώς θα πάει ένα ραντεβού. Δεν μπορείς να προβλέψεις πως θα νιώσει το άλλο άτομο για σένα, ούτε αν θα νιώσεις το ίδιο κι εσύ. Το μυστικό για κάθε πρώτο ραντεβού είναι να δώσεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να είναι ήρεμος και να σκέφτεται θετικά ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνουν ειδικοί.

Άφησε τον εαυτό σου να νιώσει το άγχος

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις το άγχος για το πρώτο ραντεβού είναι να αφήσεις τον εαυτό σου να το νιώσει. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθεις νευρικότητα όταν ετοιμάζεσαι για ένα ραντεβού στο οποίο δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Όσα πρώτα ραντεβού και να έχεις κάνεις στο παρελθόν, καθένα είναι διαφορετικό και μπορεί να σου προκαλέσει σημάδια στρες, όπως ενοχλήσεις στο πεπτικό, εφίδρωση στα χέρια ή ταχυπαλμία. Άσε τον εαυτό σου να τα βιώσει. Κάθε άνθρωπος μπορεί να νιώθει όπως εσύ αυτή τη στιγμή.

Κάνε πράγματα που σε βοηθούν να χαλαρώσεις

Υιοθέτησε όποια πρακτική γνωρίζεις ότι μπορεί να σε ηρεμήσει. Αυτό μπορεί να είναι ένας περίπατος πριν αρχίσεις να ετοιμάζεσαι για το ραντεβού, ένα ζεστό μπάνιο ή ένα δροσερό ντους, λίγα λεπτά διαλογισμός, το να γράψεις λίγες αράδες για τα πράγματα που σε στρεσάρουν στο ημερολόγιο σου. «Το ραντεβού έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι επιτυχημένο αν είσαι παρών/ούσα στην στιγμή και επίσης όταν είσαι ο αυθεντικός εαυτός σου», εξηγεί η σύμβουλος σχέσεων Kaylee Friedman. «Πριν από το ραντεβού, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να ηρεμήσεις, να επιτρέψεις στη διαίσθησή σου να λειτουργήσει και να σκεφτείς τι αναζητάς και τι περιμένεις από αυτή την συνάντηση», προτείνει.

Επενδύοντας στην πρώτη εντύπωση

Ξεκίνα από τα βασικά. Που σημαίνει φόρα κάτι που σε κάνει να νιώθεις άνετα και σε κολακεύει. Βάλε το αγαπημένο σου άρωμα. Αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα και σου χαρίζει αυτοπεποίθηση. Το πιο σημαντικό που χρειάζεται να θυμάσαι είναι πως το κλειδί για να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση είναι να μην ανησυχείς τόσο για το τι εντύπωση θα κάνεις.

«Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια καλή πρώτη εντύπωση, μην εστιάζετε τόσο πολύ στο να δημιουργήσετε μια καλή πρώτη εντύπωση», αναφέρει η Friedman. Αυτό συμβαίνει επειδή «όσο περισσότερο εστιάζετε στο τι σκέφτονται για εσάς οι άλλοι, τόσο λιγότερο θα νιώθετε άνετα και δεν θα μπορέσετε να είστε ο εαυτός σας». Το μυστικό για να το πετύχετε αυτό είναι να είστε ουσιαστικά παρόντες στην επικοινωνία και στα όσα συμβαίνουν.

Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος του πρώτου ραντεβού
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Προετοιμάσου για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση

Κάνε ερωτήσεις για τη ζωή, τη δουλειά, τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά του ατόμου με το οποίο έχεις βγει. Εκτός του ότι από όλα αυτά θα προκύψουν ενδιαφέροντα θέματα συζήτησης, ταυτόχρονα θα μπορούσαν να σου αποκαλύψουν πράγματα για τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και τις αξίες του άλλου. Και θυμήσου: Το ραντεβού δεν είναι συνέντευξη, αλλά σύνδεση. Αν υπάρχει καλή χημεία με το άλλο άτομο, η συζήτηση θα κυλήσει, ακόμη κι αν κάποιες στιγμές υπάρξει νευρικότητα ή αμηχανία. Πηγαίνοντας στο ραντεβού σκέψου θετικά για όλα αυτά που είσαι και για το πόσα ενδιαφέροντα πράγματα έχεις να πεις.

Ξεκαθάρισε τι θες από το ραντεβού

Κάθε ραντεβού είναι ένα στοίχημα. Είναι λογικό να μπορείς να επικοινωνήσεις μόνο με λίγα από τα άτομα με τα οποία θα βγεις πρώτο ραντεβού και σε ακόμη λιγότερα να δώσεις την ευκαιρία για δεύτερο. Αυτό που θα σε βοηθήσει πολύ είναι να ξέρεις τι ακριβώς ψάχνεις. Αναζητάς μια μακροχρόνια σχέση, μια εφήμερη περιπέτεια ή κάτι ανάμεσα; Αν θα ήθελες να ξέρεις και πώς αισθάνεται το άλλο άτομο, μπορείς να ρωτήσεις ανοιχτά.

«Το να είσαι άμεσος και ξεκάθαρος για το τι θέλεις, ποια είναι τα όριά σου, αλλά και να ρωτήσεις τι ισχύει για το άλλο άτομο είναι ένας πολύ καλός και εποικοδομητικός τρόπος για να ξεκινήσεις μια συζήτηση», αναφέρει η Friedman. «Το να υποθέτεις και να προσπαθείς να μαντέψεις τι θέλει κάποιος δεν θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική σύνδεση ή επικοινωνία».

Να είσαι ο εαυτός σου

Όλη η προετοιμασία του κόσμου δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για το πιο σημαντικό καθήκον που έχεις στο πρώτο σου ραντεβού και αυτό είναι απλά να είσαι ο εαυτός σου. Όπως εξηγεί η Friedman, «το να είσαι ο εαυτός σου σου επιτρέπει να συνδεθείς με τους άλλους με έναν ειλικρινή και αυθεντικό τρόπο, που είναι το μυστικό για μια μακροπρόθεσμη και επιτυχημένη σχέση. Αν προσποιηθείς, δεν θα μπορείς να συνδεθείς με κάποιον που ταιριάζει πραγματικά με εσένα. Θα είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας για όλους και συχνά αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι καταλήγουν σε σχέσεις που δεν τους ταιριάζουν».

Όπως και να πήγε το πρώτο ραντεβού, είτε ήταν αμήχανο και βαρετό είτε γεμάτο ηλεκτρισμό και ενέργεια, είτε ήθελες να φύγεις τρέχοντας στα πρώτα λεπτά είτε ενθουσιάστηκες χωρίς ανταπόκριση, αυτό δεν σημαίνει τίποτα και φρόντισε να μην πάρεις τίποτα προσωπικά. Το ιδανικό σου ταίρι μπορεί να βρίσκεται στην επόμενη γωνία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.