Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ ΝΑ ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΚΑΘΩΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙΣ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Πόσο εύκολο είναι να αγαπάς το σώμα σου μεγαλώνοντας, όταν τα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς απαιτούν αιώνια νεότητα; Η απάντηση θα καθοριστεί από την αυταξία σου.

«Δεν αγάπησα ποτέ το σώμα μου», λέει η Emma Thompson καθώς κοιτάζεται στον καθρέφτη, στην ταινία «Good Luck To You, Leo Grande», που πραγματικά απόλαυσα πρόσφατα. «Πόσο μάλλον τώρα, που τα μπράτσα μου είναι πλαδαρά και το στήθος μου κοιτάζει προς τα γόνατά μου», συνεχίζει προβληματισμένη. Ο γοητευτικός, κατά πολύ νεότερος sex worker που έχει προσλάβει για να περάσει μια ερωτική βραδιά έπειτα από πολλά χρόνια χωρίς σεξ, προσπαθεί να τη μεταπείσει καθώς την ξεντύνει: «Το σώμα σου είναι πανέμορφο», της λέει. «Μακάρι να μπορούσες να το δεις».

Ξαφνικά ο τρόπος που η 60χρονη κοιτάζεται στον καθρέφτη αλλάζει. Σα να βλέπει το σώμα της να μεταμορφώνεται, σηκώνει το ένα της πόδι και αποκρίνεται: «Πάντα μου άρεσαν οι γάμπες μου, ωστόσο…»

Είναι, λοιπόν, ο τρόπος με τον οποίο μας βλέπουν οι άλλοι που επηρεάζει το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη;

Σε μια εποχή που τα πρότυπα ομορφιάς όχι μόνο επηρεάζουν την αυτοεικόνα μας, αλλά έχουν φτάσει και να της επιτίθενται –έστω και έμμεσα– μέσω κακόβουλων σχολίων στα social media, πόσο εύκολο είναι να συνεχίσεις να αγαπάς το σώμα σου καθώς μεγαλώνεις;

«Η Pink γέρασε» έγραψε ένας χρήστης του Χ (πρώην Twitter) τον Δεκέμβριο του 2023, κάτω από μία ανάρτηση της 44χρονης τραγουδίστριας. Η Pink εντωμεταξύ θα μπορούσε να είναι 30, τόσο γυμνασμένη και φρέσκια που δείχνει. Αν έχεις μπει στα 40 και διαβάζεις τέτοια σχόλια για τη Pink, μπορεί βέβαια να γελάσεις πικρά με την κακεντρέχεια των ανθρώπων, όμως ίσως με αυτό το γέλιο οι ρυτίδες στην άκρη των ματιών σου να σου φανεί πως διαγράφηκαν λίγο πιο έντονα...

Κοινωνικά πρότυπα στο σώμα και την ομορφιά: Όπως χτίζονται, μπορούν και να γκρεμιστούν

Η ψυχοθεραπεύτρια Κάρολιν Κάρολ, που ειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές, υποστηρίζει πως για να αποδεχτούμε ότι μεγαλώνουμε και ότι αυτό αναπόφευκτα μας αλλάζει, χρειάζεται να δούμε τη «μεγάλη εικόνα». Προτείνει, λοιπόν, ορισμένες στρατηγικές ενδυνάμωσης που βοηθούν τους ανθρώπους να αγαπούν και να εκτιμούν το σώμα τους καθώς αυτό γερνά:

– Αναγνώρισε και υιοθέτησε ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς

Ξέρεις πλέον καλά πως τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλει η κοινωνία σήμερα βασίζονται στα φίλτρα και στο μπότοξ. Παρατήρησε, όμως, πόσο πραγματικά όμορφοι δείχνουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που χαρακτηρίζονται για τη δύναμη, τη σοφία και το θάρρος τους.

– Ασχολήσου με τη φροντίδα του εαυτού σου

Με τις ρουτίνες αυτοφροντίδας δίνεις αξία και έμφαση στις σωματικές σου ανάγκες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τακτική άσκηση, διαλογισμό, περιποίηση της επιδερμίδας σου, αλλά και καθιερωμένη επίσκεψη στον γυναικολόγο και τον ψυχοθεραπευτή σου.

– Απόφυγε τα αρνητικά σχόλια για τον εαυτό σου

Κοιτάξου στον καθρέφτη και περίγραψε ρεαλιστικά αυτό που βλέπεις, χωρίς αρνητικά σχόλια και κριτική, με αποδοχή. Σκέψου πόσο κακό μπορεί να έχεις κάνει στο σώμα σου στο παρελθόν, π.χ. με επικίνδυνες δίαιτες, και συνδέσου ξανά μαζί του. «Μίλα» στο σώμα σου με την καλοσύνη που θα μιλούσες σε έναν φίλο.

Πώς να μη σταματήσεις να αγαπάς το σώμα σου καθώς μεγαλώνεις
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

– Σκέψου για πόσους λόγους εκτιμάς το σώμα σου

Αφού δεις το σώμα σου ρεαλιστικά, θυμήσου με πόσους θετικούς τρόπους σε εξυπηρετεί. Πες τους δυνατά ή γράψε τους και μην τους ξεχνάς κάθε φορά που παρασύρεσαι σε αρνητική αυτοκριτική. Στη συνέχεια, φρόντισε το σώμα σου με αγάπη.

– Ενημερώσου για το πώς αλλάζει πραγματικά το σώμα μας καθώς μεγαλώνουμε

Αναζήτησε πληροφορίες σε αξιόπιστες πηγές. Αποδέξου ότι η αύξηση του βάρους μας στη μεσήλικη ζωή, για παράδειγμα, μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές και μεταβολικές αλλαγές. Η κατανόηση της βιολογία του γήρατος μας βοηθά να το αποδεχθούμε πιο εύκολα.

– Μην εστιάζεις στην αιώνια νεότητα, αλλά στην υπέρβαση του εαυτού σου

Απόλαυσε το υπαρξιακό ταξίδι που αγκαλιάζει τη φυσική διαδικασία της γήρανσης, ενθαρρύνει την αποδοχή και προωθεί την προσωπική ανάπτυξη. Σκέψου τι κληρονομιά θέλεις να αφήσεις, πώς θέλεις οι άλλοι να σε θυμούνται, και επίτρεψε στις σκέψεις αυτές να καθοδηγούν τις επιλογές και τις αποφάσεις σου.

– Συνδέσου ουσιαστικά με τους γύρω σου

Το να καλλιεργείς ουσιαστικές σχέσεις με τους φίλους, την οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο στην ώριμη φάση της ζωής σου είναι θεμελιώδες για να λάβεις συναισθηματική υποστήριξη. Ανταλλάσσοντας με τους ανθρώπους αυτούς απόψεις για τον τρόπο που μεγαλώνετε, θα καταφέρεις να μειώσεις το στίγμα, να θυμηθείς πόσα έχεις πετύχει στη ζωή σου μέχρι σήμερα και να νιώσεις ότι κάπου ανήκεις. Με τον τρόπο αυτό τα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς θα καταρριφθούν και η συμπερίληψη θα αποτελεί τη νέα κανονικότητα. Μην ξεχνάς, η πραγματική ομορφιά είναι αέναη και βρίσκεται στην αξία σου.

Μεγαλώνω σημαίνει… ζω

Για να επανέλθουμε στην Pink, που είναι γνωστή για τις φεμινιστικές της αντιλήψεις, αξίζει να ακούσεις την απάντησή της στο σχόλιο ότι γέρασε:

«Εσύ πρέπει να είσαι από το Λος Άντζελες. Μάθε, λοιπόν, ότι υπάρχουν και κάποιοι –λίγοι– άνθρωποι στον κόσμο που επιλέγουν να γεράσουν φυσικά. Εγώ έχω κερδίσει κάθε λεπτό της ζωής μου μέχρι σήμερα. Εσύ πώς δείχνεις, άραγε; Γιατί δεν σε έχω δει ποτέ, δεν σε γνωρίζω, οπότε θα σε αποκαλώ απλά τρολ.

»Είμαι της άποψης ότι είναι ευλογία να μεγαλώνεις. Ότι αν το πρόσωπό σου έχει γραμμές γύρω από τα μάτια και το στόμα σου, σημαίνει ότι γέλασες πολύ. Προσεύχομαι μάλιστα να δείχνω μεγαλύτερη σε 10 χρόνια από σήμερα, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι είμαι ακόμα ζωντανή».

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.