iStock

ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ; TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ Η ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Οι πολλές ώρες δουλειάς μπορεί να αποδειχτούν μεγάλη πρόκληση για μια σχέση ή έναν γάμο. Ειδικοί βασισμένοι σε πολυετείς έρευνες δίνουν στρατηγικές επιβίωσης για τον έρωτα στα χρόνια του burnout.

Οι απαιτήσεις της δουλειάς συνεχώς αυξάνονται. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στα απορυθμισμένα εργασιακά περιβάλλοντα, που βγάζουν περισσότερη δουλειά με λιγότερα άτομα, είτε σε εκείνο το extra mile που κάποια στελέχη ή εργαζόμενοι θέλουν να κάνουν αναμένοντας μια αύξηση ή μια προαγωγή. Όποια κι αν είναι η αιτία, οι αυξημένες απαιτήσεις στη δουλειά στερούν χρόνο από την οικογένεια ή την συντροφική σχέση, και πολύ συχνά προκαλούν διαφωνίες και συγκρούσεις που μπορεί να απειλήσουν τη σχέση σου και την οικογένεια σου.

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν τις προκλήσεις που μπορεί να θέσουν οι απαιτήσεις της δουλειάς στις σχέσεις, καθώς και ότι οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις ή απαντήσεις.

Βασιζόμενοι σε σχετικές έρευνες και μελέτες  οι ειδικοί του Harvard Business Review κατέληξαν σε τρεις στρατηγικές που βοηθούν να βρεθεί μια ισορροπία και κυρίως μια καλή επικοινωνία, όταν οι απαιτήσεις της δουλειάς είναι αυξημένες αλλά ταυτόχρονα θες να είσαι παρών για τον σύντροφο και την οικογένεια σου.

Πως οι πολλές ώρες δουλειάς δεν θα βλάψουν τη σχέση σου
iStock

1. Διευκρίνισε αν η έξτρα δουλειά είναι απαραίτητη

Κάποιες φορές, σαν εργαζόμενος μπορεί να νιώσεις ότι κάποια έξτρα δουλειά που σου ζητήθηκε δεν είναι προαιρετική. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σε εργαζόμενους, αν και κάποιο project παρουσιάζονταν στους εργαζόμενους σαν μη απαραίτητο, εκείνοι παρ’ όλα αυτά ένιωθαν ότι όφειλαν να το κάνουν.

Σαν εργαζόμενος/η δεν πρέπει να ξεχνάς ότι σε κάποιες περιπτώσεις το extra mile είναι πράγματι έξτρα. Συνεπώς, αν το να αναλάβεις έξτρα δουλειά θα δημιουργούσε προβλήματα στη σχέση σου, αξίζει να διευκρινίσεις αν πρόκειται για κάτι που όντως είναι τόσο απαραίτητο για την εταιρεία, την ομάδα ή τον προϊστάμενο σου, ή τόσο επείγον όσο νομίζεις ότι είναι. Αν, για παράδειγμα, ο προϊστάμενός σου ζητήσει να παρευρεθείς σε κάποια εκδήλωση ημέρα αργίας, διερεύνησε πόσο απαραίτητη είναι η παρουσία σου ή αν απλά σε κάλεσαν για να μην νιώθεις αποκλεισμένος. Κάθε φορά που κάτι έξτρα προκύπτει, μην βιάζεσαι να το αναλάβεις αλλά ξεκαθάριζε τι είναι απαραίτητο, τι είναι καλό να γίνει και τι είναι απολύτως προαιρετικό.

2. Γίνε δημιουργικός στην προσφορά σου για έξτρα δουλειά

Το να κάνεις το κάτι παραπάνω για να επιδιώξεις την αύξηση ή την προαγωγή που επιθυμείς δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να αναλαμβάνεις κάθε νέο project που προκύπτει, φορτώνοντας τον εαυτό σου με δουλειά και υποχρεώσεις που θα προκαλέσουν δυσαρέσκεια στον/στη σύντροφό σου και ένταση στις σχέσεις σας.

Προσπάθησε να είσαι πιο δημιουργικός και ευέλικτος, δρώντας προληπτικά και αναλαμβάνοντας πράγματα που δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην προσωπική σου ζωή, ενώ θα βοηθήσουν στην εξέλιξη της καριέρας σου. Αν το να βγάλεις για φαγητό έναν πελάτη μετά τη δουλειά θα πρέπει να σε κάνει να αναβάλλεις προσωπικά σχέδια, φρόντισε εναλλακτικά να προσφερθείς να εκπαιδεύσεις έναν νέο συνάδελφο ή να βοηθήσεις σε κάποιο δύσκολο project εντός των ωρών εργασίας, εφόσον αυτό θα δημιουργούσε λιγότερα προβλήματα στο σπίτι.

Πως οι πολλές ώρες δουλειάς δεν θα βλάψουν τη σχέση σου
iStock

3. Αναγνώρισε την δύναμη της επικοινωνίας

Πολλές φορές μπορεί να νομίζεις ότι το να αναλάβεις μια έξτρα δουλειά θα προκαλέσει έντονη αντίδραση του/της συντρόφου σου. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο και πως ο τρόπος που θα το επικοινωνήσεις έχει μεγάλη επίδραση στον τρόπο που θα αντιδράσει εκείνος/η. Ακόμη κι αν θεωρείς πως η επικοινωνία και η πειθώ δεν είναι το δυνατό σημείο σου, το να βρεις τα σωστά λόγια για να το συζητήσεις έχει πολύ μεγάλη σημασία στο να μειώσεις την πιθανότητα συγκρούσεων και καβγάδων.

Ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσεις το θέμα είναι να μην αναφερθείς σε καταστάσεις που μπορεί να συνέβησαν στο παρελθόν. Αντί για αυτό, να ειδοποιήσεις έγκαιρα για το πότε θα χρειαστεί να μην είσαι παρών ή διαθέσιμος στις κοινές σας δραστηριότητες, ουσιαστικά ζητώντας από τον σύντροφο σου την άδεια ή ζητώντας του να βρείτε μαζί μια λύση και έναν διακανονισμό που θα τον έβρισκε σύμφωνο, αντί απλώς να του ανακοινώσεις την απουσία σου.

Αν και δεν ακούγεται πολύ ωραίο να ζητάς την άδεια από τον σύντροφο σου για να κάνεις πράγματα που θεωρείς ότι θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς στην καριέρα σου, όταν πρόκειται για την σχέση σου το να δείξεις στον σύντροφό σου σεβασμό και ότι η σχέση σας είναι πολύ σημαντική για σένα είναι κάτι που πρέπει να λάβεις υπόψη σου. Άλλωστε, μην ξεχνάς πως η απόφαση σου αυτή μπορεί να συνεπάγεται για εκείνον/η πως θα επωμιστεί τις δουλειές του σπιτιού ή τη φροντίδα των παιδιών.

Tην επόμενη φορά που θα κληθείς να κάνεις έξτρα δουλειά, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να διευκρινίσεις τις ανάγκες της εταιρείας όπου εργάζεσαι, αναζητήστε δημιουργικούς τρόπους για να επιδιώξεις εξέλιξη στην καριέρα σου και πριν ανακοινώσεις τα νέα στον/στη σύντροφό σου, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να επιλέξετε την καλύτερη στρατηγική επικοινωνίας μαζί του.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.