Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΟΥ ΑΝ ΕΧΕΙ BURNOUT

Οι σχέσεις είναι δύσκολες και γίνονται ακόμη δυσκολότερες όταν ένας από τους δυο συντρόφους πάσχει από burnout.

Η ζωή σου κινείται σε ασύλληπτα γρήγορους ρυθμούς. Εσύ και ο/η σύντροφός σου κάνετε το απόλυτο joggling μεταξύ δουλειάς και  «δεύτερης βάρδιας», με σπίτι, παιδιά, ηλικιωμένους γονείς και ένα ασταμάτητο τρέξιμο. Αυτός ο τρόπος ζωής και δουλειάς μπορεί να βάλει τη σχέση σου σε δοκιμασία, ειδικά αν ο ένας από τους δύο σας πάσχει από burnout το οποίο συνήθως εκδηλώνεται με στρες, κόπωση, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και εκνευρισμό.

Αν και είναι πολύ συνηθισμένο, το burnout είναι μια συχνά παρεξηγημένη κατάσταση. Ο ορισμός που δίνει το Λεξικό Ψυχολογίας της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας το περιγράφει σαν «μια σωματική, συναισθηματική και διανοητική εξάντληση η οποία συνοδεύεται από μειωμένη ενέργεια, χαμηλή απόδοση και αρνητικές συμπεριφορές απέναντι στον εαυτό και στους άλλους».

To burnout διαφέρει από την διαγνωσμένη κατάθλιψη με την έννοια ότι είναι ένα σύνδρομο που αναπτύσσεται εξαιτίας δύσκολων εργασιακών συνθηκών. Συνήθως ταλαιπωρεί άτομα που εργάζονται σε επαγγέλματα φροντίδας, όπως για παράδειγμα νοσοκόμες, άτομα που δουλεύουν στην τεχνολογία και σε απαιτητικά corporate περιβάλλοντα, πολύ συχνά όμως και γυναίκες και άνδρες που μένουν σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Αναγνώρισε το burnout και πάρε μέτρα

Τα υψηλά επίπεδα χρόνιου στρες και ο φόρτος εργασίας είναι οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο για burnout. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε συναισθηματική εξάντληση, ειδικά εάν κάποιος δεν αποφορτίζεται στον ελεύθερο χρόνο του. Η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί να εμποδίζει κάποιον από το να ξεκουράζεται αρκετά, τόσο σωματικά όσο και διανοητικά.

Πώς θα βοηθήσεις τον σύντροφό σου που έχει burnout
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Όλοι έχουμε ανάγκη να διατηρούμε μια απόσταση από το περιβάλλον εργασίας μας για να μπορούμε να διαχωρίζουμε τους προσωπικούς και τους επαγγελματικούς μας ρόλους. Ακόμη και η απουσία διαλειμμάτων στην δουλειά μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα στρες, οδηγώντας σε συναισθηματική εξάντληση.

Εάν ο σύντροφός σου δείχνει όλο και πιο συχνά αγχωμένος, κουρασμένος ή πεσμένος ψυχολογικά, ίσως αιτία να είναι το burnout. Εάν παρατηρήσεις κάποια κλασικά συμπτώματα, όπως σωματική και συναισθηματική κόπωση, μειωμένη διάθεση για επικοινωνία , εκνευρισμό και έντονες αλλαγές στην διάθεση ακολούθησε μερικά από τα παρακάτω βήματα για να βοηθήσεις.

1. Κατανόησε την πηγή του άγχους του

Είναι σημαντικό να καταλάβεις τις συγκεκριμένες στρεσογόνες συνθήκες που αντιμετωπίζει ο σύντροφος σου στο εργασιακό του περιβάλλον και του προκαλούν burnout. Ξεκίνα με το να του ζητήσεις να μοιραστεί μαζί σου περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι πυροδοτεί το άγχος του και τι είναι ακριβώς αυτό που τον ανησυχεί. Ίσως θα σε βοηθούσε το να διαβάσεις σχετικά με το θέμα ή να έρθεις σε επαφή με άτομα που έχουν αντίστοιχους ρόλους με τον σύντροφό σου και μπορεί να αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

2. Ενθάρρυνε τον να αποκτήσει συνήθειες αυτοφροντίδας.

Πρότεινε του να κάνετε έναν περίπατο, να πάτε μαζί θέατρο ή σινεμά, ή να κανονίσει μια έξοδο με τους φίλους του.

3. Παρακίνησέ τον να ξεκινήσει κάποιου είδους άσκηση ή χόμπι.

Εάν πιστεύεις ότι αυτό θα βοηθήσει τον σύντροφό σου, πρότεινέ του να ξεκινήσετε κάτι μαζί. Υπενθύμιζέ του ότι για να αντιμετωπίσει το burnout πρέπει να βάζει την αυτοφροντίδα του σε προτεραιότητα και να μην βρίσκει δικαιολογίες να αναβάλλει τις δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτήν.

4. Μοιραστείτε τις δουλειές του σπιτιού

Όταν κάποιος πάσχει από burnout, η πρακτική βοήθεια είναι συχνά σημαντικότερη από τη συναισθηματική στήριξη. Απάλλαξε τον από όποια δραστηριότητα μπορεί να τον επιβαρύνει και να τον κουράζει. Ακόμη και αν το μοίρασμα δεν είναι ακριβοδίκαιο σε περιόδους που ένας από τους δυο είναι πολύ πιεσμένος σωματικά ή ψυχολογικά, το να απαλλαγεί από κάποιες υποχρεώσεις θα τον κάνει να νιώσει καλύτερα.

5. Μην φοβάσαι να μιλήσεις ανοιχτά

Υιοθέτησε μια ανοιχτή επικοινωνία, ώστε ο σύντροφός σου να νιώσει ασφαλής και να μπορέσει να μοιραστεί τα άγχη, τις ανησυχίες και τα συναισθήματα του, και ενθάρρυνε τον να το κάνει σε κάθε ευκαιρία. Εφάρμοσε την τεχνική της ενεργητικής ακρόασης και προσπάθησε να μην κρίνεις.

6. Δώσε σημασία στα συναισθήματά του

Όταν κάποιος πάσχει από burnout, μπορεί να νιώθει άβολα να μιλά για αυτό. Υπενθύμισε στον σύντροφό σου ότι δεν είναι μόνος και πως ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στον πλανήτη πάσχει από burnout  το οποίο εξελίσσεται σε επιδημία.

7. Βοήθησε τον να αναζητήσει την βοήθεια ειδικού

Συζήτησε μαζί του τα πιθανά οφέλη της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας. Εάν και ο ίδιος έχει εκφράσει την ανάγκη να δει κάποιον ψυχοθεραπευτή, βοήθησέ τον να εντοπίσει τον κατάλληλο. Εάν αυτό τον κάνει να νιώσει καλύτερα, πρότεινε να τον συνοδεύσεις στις συνεδρίες του.

8. Φρόντισε πρώτα εσένα

Όπως και στην περίπτωση της πτήσης με αεροπλάνο –όπου πρώτα φοράς στον εαυτό σου τη μάσκα οξυγόνου και στην συνέχεια στα άτομα τα οποία φροντίζεις–, έτσι και σε αυτή την περίπτωση για να στηρίξεις τον σύντροφο σου στο burnout πρέπει να είσαι εσύ καλά. Αν και είναι απολύτως λογικό να θες να βοηθήσεις κάποιον που αγαπάς όταν αντιμετωπίζει μια δυσκολία, θυμήσου πως και εσύ έχει ανάγκες αλλά και όρια, και πρέπει να φροντίσεις να μην τα υπερβείς. Όπως στηρίζεις και ενισχύεις την διάθεση του συντρόφου σου για αυτοφροντίδα, το ίδιο πρέπει να κάνεις και για εσένα. Μην παραλείπεις να γυμνάζεσαι, να τρέφεσαι υγιεινά, να εφαρμόζεις τεχνικές διαχείρισης του στρες, ή να αφιερώνεις λίγα λεπτά την ημέρα για διαλογισμό. Επιπλέον, πρόσεξε να μην το παρακάνεις με όσα θα αναλάβεις για να ξεκουράσεις τον σύντροφό σου.

9. Ζήτα βοήθεια από τον στενό σας κύκλο.

Ενημέρωσε τον στενό συγγενικό και φιλικό σου κύκλο για την κατάσταση που αντιμετωπίζετε εσύ και ο σύντροφός σου. Ζήτα όποια συναισθηματική ή πρακτική βοήθεια κρίνεις απαραίτητη.

10. Αντιμετωπίστε το burnout μαζί

Αν και πρόκειται για μια πολύ σύνθετη κατάσταση για την οποία δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, το να αντιμετωπίσετε αυτή τη δύσκολη κατάσταση μαζί είναι κάτι που μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση οικειότητας, ζεστασιάς και να σας δέσει ακόμη περισσότερο.

11. Βρείτε χρόνο για τους δυο σας

Προσπαθώντας να εξασφαλίσετε χρόνο για να αποφορτιστεί ο σύντροφος σας, τελικά εξασφαλίζετε χρόνο για να περάσετε οι δύο σας μαζί, βαθαίνοντας την σχέση σας και γνωρίζοντας καλύτερα ο ένας τον άλλο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.