iStock

ΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΕΧΟΥΝ 7 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΟΤΙΒΑ ΣΧΕΣΗΣ

Δεν ήταν πάντα ρόδινη η ζωή των επιτυχημένων ζευγαριών. Η σχέση τους μπορεί να έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου και πιθανότατα τα κατάφεραν γιατί ακολούθησαν τα παρακάτω μοτίβα.

Ο έρωτας είναι η αρχή. Είναι η γέννηση μιας σχέσης, η οποία δεν θα είχε ρίζες χωρίς αυτόν. Αυτοί οι πρώτες μήνες –ή και χρόνια, αν είσαι τυχερός– που οι πεταλούδες στο στομάχι μεταφράζονται στο μυαλό σου ως το μοναδικό μάλλον νόημα της ζωής, και στο σώμα σου ως η ανάγκη να νιώθεις τον άλλον διαρκώς δίπλα σου, αποτελούν πηγή έμπνευσης, δίνουν λόγο να χαμογελάς, μοιάζουν με το «άγιο δισκοπότηρο» της νεότητας. Και, φυσικά, κάποτε τελειώνουν.

Τότε, οι περισσότεροι σύντροφοι είτε χωρίζουν, είτε πλήττουν χωρίς να είναι ευτυχισμένοι μα και χωρίς να κάνουν κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια να αλλάξουν κάτι, είτε –ακόμα χειρότερα– βασανίζουν ο ένας τον άλλον χωρίς να ξέρουν και οι ίδιοι με ποιο σκοπό. Υπάρχει, όμως, και ένα μικρό μα αξιοθαύμαστο ποσοστό σχέσεων που με κάποιον τρόπο τα καταφέρνει. Σχέσεις που περνούν διά πυρός και σιδήρου και βγαίνουν λαβωμένες ίσως, μα ισχυρότερες. Και που αποδεικνύουν πως οι ιστορίες αγάπης μπορεί να έχουν καλό τέλος και εκτός μεγάλης οθόνης.

Είναι πολλά τα στοιχεία εκείνα που κάνουν αυτές τις σχέσεις επιτυχημένες και φυσικά καθεμία διαφέρει. Η ψυχολόγος και σύμβουλος γάμου Dr. Nicole LePera, ωστόσο, έπειτα από 20 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της, έχει καταγράψει 7 συγκεκριμένα μοτίβα τα οποία μοιάζουν να είναι κοινά στα ζευγάρια που, όπως λέμε, «τα κατάφεραν».

Τα 7 μοτίβα σχέσης που έχουν κοινά τα επιτυχημένα ζευγάρια

1. Έχουν βάλει όρια στις οικογένειές τους

Από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι μετά τον γάμο –πολύ περισσότερο μετά τα παιδιά και ειδικά στην ελληνική οικογένεια– είναι να μπορέσει να βάλει όρια στους γονείς (μετέπειτα παππούδες) που έχουν την τάση να εμπλέκονται παραπάνω από όσο χρειάζεται σε ό,τι αφορά τα παιδιά τους. Όπως εξηγεί η LePera, «το ζευγάρι χρειάζεται έγκαιρα να διαχωρίσει τη σχέση του, να της δώσει προτεραιότητα και να την προστατεύσει. Οι γνώμες και οι απόψεις των οικογενειών τους είναι σεβαστές, όμως οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με το τι είναι καλύτερο για τους δύο συντρόφους και τη σχέση τους».

2. Η σχέση τους είναι και φιλική

Τα επιτυχημένα ζευγάρια είναι πάνω από όλα δύο άνθρωποι που απολαμβάνουν να περνούν χρόνο ο ένας με τον άλλον. Που ανυπομονούν να επιστρέφουν καθημερινά στο σπίτι για να συναντήσουν τον άλλον και να μιλήσουν για την ημέρα τους. Η φιλία είναι η βάση της σχέσης τους.

Τα επιτυχημένα ζευγάρια έχουν 7 χαρακτηριστικά μοτίβα σχέσης
iStock

3. Η σχέση τους έχει περάσει από 40 κύματα

Τα ζευγάρια που θαυμάζεις για τη σχέση τους δεν ήταν πάντα τόσο… αξιοθαύμαστα. Έχουν περάσει ορισμένες πολύ δύσκολες περιόδους, κατά τις οποίες βρέθηκαν σε σημαντικά σταυροδρόμια και έκαναν πολλές δεύτερες σκέψεις. Επέλεξαν, όμως, να παραμείνουν μαζί. Να το παλέψουν. Και έτσι ενέτειναν την εμπιστοσύνη τους και έκαναν τον δεσμό τους πιο ισχυρό.

4. Επιτρέπουν ο ένας στον άλλον να είναι ο εαυτός του

Οι σχέσεις πολλές φορές καταστρέφονται γιατί, όταν αναπόφευκτα καταλαγιάζει ο ενθουσιασμός του πρώτου καιρού, το φίλτρο της εξιδανίκευσης εξαφανίζεται και η πραγματικότητα μπορεί να απογοητεύσει. Αν συνεχίζεις να σέβεσαι και να θαυμάζεις τον άλλον για όσα είναι, χωρίς να προσπαθείς να τον αλλάξεις ώστε να ανταποκρίνεται στις δικές σου προσδοκίες, τιμάς ταυτόχρονα και τη σχέση σας. Την ίδια ώρα, η ελευθερία αυτή βοηθά και τους δύο να βγάζουν προς τα έξω τον καλύτερο εαυτό τους.

5. Δεν αποφεύγουν τις δύσκολες συζητήσεις

Τα επιτυχημένα ζευγάρια είναι οπωσδήποτε αυτά που επικοινωνούν συστηματικά και που είναι ανοιχτά στις απόψεις του άλλου. Δεν φοβούνται τις δύσκολες συζητήσεις, ούτε τις αποφεύγουν, προσπαθώντας να κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι. Κατά την διάρκεια αυτών, μάλιστα, καταφέρνουν να αυτορρυθμίζονται συναισθηματικά, ώστε ακόμα και οι έντονες διαφωνίες να μην οδηγούν σε εκρήξεις.

Τα επιτυχημένα ζευγάρια έχουν 7 χαρακτηριστικά μοτίβα σχέσης
iStock

6. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τσακώνονται

Και βέβαια εκνευρίζουν ο ένας τον άλλον, και βέβαια θυμώνουν και τσακώνονται και στεναχωριούνται. Όμως βρίσκουν τρόπους να επανέρχονται. Βρίσκουν την άκρη του νήματος, αναζητούν με ψυχραιμία λύσεις και προχωρούν. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, έχουν φροντίσει να συγκρατήσουν τις βαριές κουβέντες πάνω στα νεύρα της στιγμής, οι οποίες ξέρουν ότι θα πληγώσουν βαθιά τον άλλο. Και δεν διστάζουν να ζητήσουν συγνώμη.

7. Δίνουν χώρο στις παραξενιές

Τα επιτυχημένα ζευγάρια δεν αποτελούνται από δύο ιδανικούς ανθρώπους, γιατί πολύ απλά τέτοιοι άνθρωποι δεν υπάρχουν. Σαφώς ο καθένας έχει τις παραξενιές του, τα ελαττώματά του, τα οποία είτε ο άλλος αποδέχεται είτε όχι. Όταν, όμως, επιλέγεις να τα αποδεχτείς, αποφασίζεις και να τους δώσεις χώρο – μαθαίνεις να αγαπάς τον άλλο με αυτά. Και δεν γίνεσαι επικριτικός με κάθε αφορμή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.