iStock

ΤΙ ΔΩΡΟ ΘΑ ΧΑΡΙΣΩ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΦΕΤΟΣ

Υπάρχει ένα πολύτιμο δώρο που μπορείς να κάνεις φέτος στον εαυτό σου. Η ψυχολόγος, Ελένη Σολταρίδου, σε εμπνέει με το δικό της βίωμα.

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, σκέφτομαι τα δώρα. Λατρεύω την αναζήτηση του κατάλληλου δώρου για κάθε φίλο ή συγγενή.  Αυτό το διάστημα, τα βράδια που γυρίζω από τις συνεδρίες, μου αρέσει να ψάχνω στο διαδίκτυο τι θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους γύρω μου χαρούμενους.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, προσπαθώ να σκεφτώ και τα δικά μου δώρα. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν το έκανα πάντα ή το έκανα με διαφορετικούς τρόπους.

Τα τελευταία 4-5 χρόνια, όμως, σκέφτομαι πολύ ότι θέλω να μου χαρίζω... στιγμές. Στιγμές με τα παιδιά μου, στιγμές με την οικογένειά μου, στιγμές σε ομιλίες που εγώ επιλέγω να κάνω, στιγμές με καινούργιους φίλους και παλιούς, στιγμές που παλιά τις θεωρούσαμε όλοι δεδομένες, χωρίς όμως να είναι. Στιγμές απενοχοποιημένες, που δεν νιώθεις εγκλωβισμένος μέσα τους, αλλά αισθάνεσαι χαρά.

δώρο
iStock

Μπορούν οι στιγμές να θεωρηθούν δώρο;

Οι στιγμές είναι δώρο πολύτιμο αν το σκεφτείς. Είναι δώρο και μάλιστα πολύτιμο, επειδή αποτελούν κομμάτι της ζωής μας που συχνά το θεωρούμε δεδομένο και του δίνουμε σημασία μόνο όταν το χάσουμε.

Πόσο θαυμάσια, όμως, είναι η λογική του να σκεφτούμε τη ζωή μας σαν ένα παζλ στιγμών, όπου κάθε κομμάτι είναι πολύτιμο, γιατί αν λείψει ένα κομμάτι θα χάσουμε το σύνολο.

Τα δώρα μου για φέτος

Τα δώρα μου το 2024 θέλω να έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τη δική μου συνειδητή επιλογή.

Θέλω να επιλέξω εγώ πού θα επενδύσω τον χρόνο μου. Αυτές τις 24 ώρες την ημέρα, τις 168 ώρες την εβδομάδα, τις 720 ώρες τον μήνα. Έχετε σκεφτεί πόσες ώρες αφιερώνουμε στο να μην είμαστε χαρούμενοι με ανθρώπους που υπάρχουν γύρω μας και να μην τους λέμε όχι, να μην τους βάζουμε όρια, να κάνουμε όσα εκείνοι επιλέγουν και μετά να νιώθουμε εγκλωβισμένοι μέσα στις δικές τους επιλογές που δεν είχαμε το κουράγιο να αρνηθούμε;

Θέλω να επιλέξω δραστηριότητες που με κάνουν να γελώ. Όχι απλά να χαμογελώ, να γελώ δυνατά, μέσα από την καρδιά μου.

Θέλω να επιλέξω ανθρώπους που θα επενδύσουν τον χρόνο τους στον χρόνο μου και εγώ θα επενδύσω στον δικό τους. Και όλο αυτό θα γίνει αβίαστα, απλόχερα.

Θέλω να επιλέξω να μειώσω τη δύναμη του «αλλά» στη ζωή μου. Θυμάμαι πάντα ένα quote που είχα γράψει παλιότερα: «Το αλλά μειώνει τη δύναμη της αλλαγής».

Θέλω να επιλέξω τον προορισμό που θα ταξιδέψω το 2024 και να φροντίσω να πάω όταν βρεθώ εκεί, στα μέρη που πηγαίνουν οι ντόπιοι. Να χαθώ μέσα στις μυρωδιές, να απολαύσω γεύσεις και να βοηθήσω τα παιδιά μου να εξερευνήσουν τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια.

δώρο
iStock

Θέλω να επιλέξω να αμφισβητήσω την αμφισβήτησή μου. Η δύναμη του μήπως στη ζωή μας είναι ισάξια με αυτήν του αλλά.

Θέλω να επιλέξω να μην θυσιάσω τις ιδέες μου και τα όνειρά μου στους φόβους των άλλων. Εξάλλου αν δεν πιστέψω εγώ σε εμένα, πώς θα με πιστέψουν οι άλλοι;

Θέλω να επιλέξω να φροντίζω την υγεία μου, τη διατροφή μου, το σώμα μου. Μπορεί να μην μου είναι αρκετός ο χρόνος, μπορεί να μην φτάνει ή το ιδανικό να απαιτεί και άλλο, δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να ακυρώνω την προσπάθεια που κάνω, χρησιμοποιώντας το «αλλά». Όταν θα μπορέσω να αφιερώσω κι άλλο χρόνο, θα το κάνω.

Θέλω να επιλέξω να ρωτάω και να έχω γύρω μου ανθρώπους ενδιαφέροντες, αξιόλογους, γεμάτους περιέργεια για τη ζωή, κοντά στους οποίους θα νιώθω σαν μαθήτρια, οι οποίοι δεν θα με κρίνουν, θα αξιολογούν με επιχειρήματα αλλά δεν θα χαρακτηρίζουν, γιατί οι ταμπέλες πάντα μένουν.

Θέλω να επιλέξω ανθρώπους που μπορούν να ακούσουν. Τι υπέροχο που είναι να ακούς. Όλοι πιστεύουν ότι μπορούν να ακούσουν. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να μιλάνε, χωρίς να ακούν ουσιαστικά. Θέλω, λοιπόν, να επιλέξω ανθρώπους που να ακούν και τα δικά μου επιχειρήματα, τις δικές μου κουβέντες, τις δικές μου σκέψεις, χωρίς να πρέπει να τους αναγνωρίσεις ότι έχουν πάντα δίκιο , χωρίς να σε σταματάνε και να λένε όσα θέλουν εκείνοι να πουν.

Φέτος θέλω να επιλέξω...

Να είμαι ουσιαστικός σύμμαχος του εαυτού μου, χωρίς να με εγκλωβίζω σε όσα οι άλλοι θέλουν από εμένα.

Να είμαι ουσιαστικός σύμμαχος του εαυτού μου, χωρίς να με εγκλωβίζω στους φόβους μου και στην αμφισβήτησή μου, γιατί όπως υπέροχα έχει πει η Mel Robbins, αν είναι να αμφισβητήσω κάτι, ας είναι τα όριά μου.

Να επιλέξω τον χρόνο μου για το 2024. Ο χρόνος μας άλλωστε είναι η ζωή μας, το κεφάλαιό μας, η επένδυσή μας.

Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, MSc, εξειδικευμένη στη διαχείριση των αγχωδών διαταραχών και στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.