Unsplash Aral Tasher

ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ

Κόντρα στην πεποίθηση ότι το λίγο άγχος μπορεί να είναι παραγωγικό, εγώ θα έλεγα ότι είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Γι’ αυτό και πρέπει να το αποβάλουμε, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Έχω πακετάρει τα σωστά πράγματα; Θα προλάβω το καράβι; Έχω πάρει μαζί την ταυτότητα; Αν αρρωστήστω τι θα κάνω; Αυτές είναι μόνο μερικές από τις σκέψεις που μας βομβαρδίζουν λίγες μέρες (ή ώρες) πριν αναχωρήσουμε για τις διακοπές μας. Σε αυτές έχει προστεθεί και η νέα «μόδα»: Αν κολλήσω κορονοϊό, θα χάσω τις διακοπές μου;

Μήπως οι διακοπές προκαλούν περισσότερο στρες παρά ξεκούραση; Άρχισα να το πιστεύω αυτό όταν ενηλικιώθηκα και ουσιαστικά σταμάτησα να πηγαίνω διακοπές με τους γονείς μου (τουλάχιστον όντας υπό την προστασία τους). Μέχρι τότε, εκείνοι ήταν υπεύθυνοι για όλα όσα έπρεπε να έχουμε μαζί: διαβατήρια, βαλίτσες, φαγητά, φαρμακείο, όλα ήταν υπό την εποπτεία τους.

Δεν είναι, βέβαια, μόνο το άγχος που σου προκαλούν οι διακοπές, αλλά και αυτό που κουβαλάς για όσα αφήνεις πίσω σου. Εκκρεμότητες στη δουλειά ή τις προσωπικές σου σχέσεις, ειδοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σου υπενθυμίζουν την προηγούμενη (κανονική) ζωή σου, email που έχεις αμελήσει να απενεργοποιήσεις και πολλές ακόμα υπενθυμίσεις της καθημερινότητάς σου σε συνοδεύουν στις διακοπές. Το αποτέλεσμα; Να μην αφήνεις τον εαυτό σου να χαλαρώσει όπως θα έπρεπε.

διακοπές
Unsplash Marissa Grootes

Πώς μπορείτε να αποβάλετε το άγχος στις διακοπές

– Οργανώστε εκ των προτέρων ένα πλάνο διακοπών

Στις διακοπές, όπως και στη δουλειά μας, η οργάνωση είναι το παν, ιδιαίτερα όταν έχουμε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για να τις απολαύσουμε. Αν όλα είναι έτοιμα από πριν (εισιτήρια, δωμάτια, συνοδοιπόροι), τότε δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω άγχος. Τα απρόοπτα είναι μέσα στο πρόγραμμα ούτως ή άλλως, και δεν μπορούμε δυστυχώς να τα προβλέψουμε. Το αν, για παράδειγμα, απεργήσει η αεροπορική εταιρεία με την οποία πρόκειται να πετάξετε και εν τέλει ακυρωθεί η πτήση δεν πρόκειται να το γνωρίζετε εκ των προτέρων ούτως ή άλλως, οπότε βγάλτε το από το μυαλό σας.

διακοπές
iStock

– Θέστε τα όριά σας

Τα όρια είναι σημαντικά σε κάθε τομέα της ζωής μας. Στις διακοπές μπορεί να μοιάζει ότι είναι δύσκολο να «αποσυνδεθείτε» τελείως. Ιδανικά και προκειμένου να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη δεν θα πρέπει να ασχοληθείτε καθόλου με το κινητό σας. Αν, όμως, η φύση της δουλειάς σας είναι τέτοια που επιβάλλει την απασχόληση έστω και μισή ώρα την ημέρα, φτιάξτε ένα πρόγραμμα και αποφασίστε ότι μια συγκεκριμένη ώρα και μόνο αυτή θα ασχολείστε με τις εκκρεμότητες της δουλειάς. Θέστε όρια και τηρήστε τα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η ενημέρωση των συναδέλφων σας για το πρόγραμμά σας και τους τρόπους επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης.

– Φροντίστε τον εαυτό σας όσο λείπετε

Όταν πηγαίνετε διακοπές, μην αφήνετε όλη τη ζωή σας πίσω. Πάρτε μαζί σας τις δραστηριότητες αυτοφροντίδας, είτε πρόκειται για μια ώρα τρέξιμο, λίγα λεπτά διαλογισμού, μια προπόνηση γιόγκα την ημέρα ή οτιδήποτε άλλο κάνετε για να προσέχετε τον εαυτό σας.

Αυτές οι συνήθειες θα σας βοηθήσουν να είστε πιο ισορροπημένοι το διάστημα των διακοπών και να περιορίσετε το άγχος.

διακοπές
iStock

– Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας γιατί έχετε ανάγκη τις διακοπές

Μερικές φορές είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από τα μοτίβα που έχουμε στο μυαλό μας. Ενώ τη μια στιγμή μπορεί να δείχνουμε αποφασισμένοι και έτοιμοι να απολαύσουμε την ηρεμία των διακοπών, την αμέσως επόμενη στιγμή μπορεί να μας κυριεύσει ο φόβος και το άγχος.

Τότε, είναι φρόνιμο να θυμίζουμε στον εαυτό μας τους βασικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τη δουλειά ή όσα πράγματα της ρουτίνας μας μας αγχώνουν. Αξίζουμε τις διακοπές όχι μόνο επειδή πρόκειται για ένα νόμιμο δικαίωμά μας, αλλά επειδή χωρίς αυτές θα καταρρεύσουμε. Και μην ξεχνάτε να αφιερώσετε χρόνο στους αγαπημένους σας ανθρώπους, εκείνους που όλη τη χρονιά μπορεί να έχετε παραμελημένους, ίσως παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.