iStock

ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Ο δρόμος για να φέρεις στη ζωή σου την αλλαγή που χρειάζεσαι δεν είναι ένας, λέει ψυχολόγος και αποκαλύπτει ένα μεγάλο μυστικό επιτυχίας.

Αμέτρητοι οι στόχοι μας για τη νέα χρονιά, όμως ξέρουμε ήδη καλά πως δύσκολα θα καταφέρουμε να τους πετύχουμε όλους. Και παρόλο που η αποτυχία προκαλεί μία κάποια απογοήτευση, δεν είμαστε αιθεροβάμονες: Ξέρουμε ότι δεν θα γίνουμε super-αθλητικοί τύποι ούτε θα κόψουμε τα γλυκά από τη μία μέρα στην άλλη.

Για να τηρήσουμε τις υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας, για να μπορέσουμε πραγματικά να αλλάξουμε όσα δεν μας αρέσουν πάνω μας, χρειαζόμαστε ρεαλιστικά κίνητρα.

Όπως λέει και η ψυχολόγος Carrie Wilkens στο πολύ δημοφιλές Podcast «Pulling The Thread», αναφορικά με το τι είναι αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας σε κάτι: «Απαιτείται ένα μενού επιλογών για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας».

H Wilkens έχει ασχοληθεί σε βάθος με τον εθισμό και τον ρόλο που παίζει το περιβάλλον, η οικογένεια και οι φίλοι, στην προσπάθεια ενός ατόμου που πασχίζει να αλλάξει, να ξεφύγει από έναν εφιάλτη και να κάνει τη ζωή του καλύτερη. Τις γνώσεις, τις μελέτες και την εμπειρία της καταγράφει στο βιβλίο «Beyond Addiction: How Science and Kindness Help People Change», στο οποίο αποκαλύπτει και τον καθοριστικό ρόλο των πολλαπλών επιλογών στην επίτευξη ενός μεγάλου στόχου.

Το ένα και μοναδικό κίνητρο για αλλαγή
iStock

Γιατί χρειαζόμαστε ένα «μενού επιλογών» ως κίνητρο για αλλαγή

Τις περισσότερες φορές, εξηγεί η Wilkens, όταν θέλουμε να διακόψουμε μια κακή συνήθεια βρίσκουμε μόνο έναν καλό λόγο ή έναν καλό τρόπο για να το κάνουμε.

«Ένας αλκοολικός, για παράδειγμα, προκειμένου να μπορέσει να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ, θα αναζητήσει βοήθεια σε μία μονάδα απεξάρτησης. Αν, όμως, για τον οποιονδήποτε λόγο σταματήσει να πηγαίνει, είναι πιθανό να απογοητευτεί τόσο από τον εαυτό του που εύκολα θα ξανακυλήσει. Ωστόσο, οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί δεν είναι το μόνο διαθέσιμο εργαλείο για να μπορέσει κανείς να σταματήσει να πίνει», προσθέτει η ίδια.

Και συνεχίζει: «Είναι ανακουφιστικό για τον άνθρωπο αυτό να ξέρει ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να πετύχει τους στόχους του, ανάμεσα στους οποίους θα μπορέσει ίσως να βρει αυτόν που του ταιριάζει καλύτερα, αυτόν που δεν θα εγκαταλείψει. Υπάρχουν πάντα κι άλλοι δρόμοι για να βαδίσουμε, κι άλλες πόρτες για να ανοίξουμε».

Το ένα και μοναδικό κίνητρο για αλλαγή
iStock

Να σου δώσουμε ένα πιο συνηθισμένο παράδειγμα; Έχεις βάλει στόχο τη φετινή χρονιά να γυμνάζεσαι περισσότερο. Ξεκινάς να πηγαίνεις στο γυμναστήριο, αλλα σου φαίνεται εξαιρετικά βαρετό. Η αποτυχία είναι προ των πυλών, όμως υπάρχουν και άλλες πόρτες να ανοίξεις: Βρες εναλλακτικές.

Ξεκίνα μία δραστηριότητα στη φύση, όπως η πεζοπορία ή το ποδήλατο. Δοκίμασε ένα άθλημα που σε γοητεύει, π.χ. τένις ή padel. Η ουσία είναι να μην περιοριστείς σε μία μόνο εναλλακτική, μα με το βλέμμα στραμμένο στον στόχο να δοκιμάσεις όλες τις διαθέσιμες.

Για την ακρίβεια, όσο περισσότερες οι εναλλακτικές που προσφέρεις στον εαυτό σου, τόσο πιθανότερο να πετύχεις τους στόχους σου και το όραμά σου για αλλαγή.

Όπως λέει και η σοφή παροιμία: Έχει κι άλλου πορτοκαλιές…

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.