Pexels Tiana

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Ποια κατοικίδια μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία του ανθρώπου και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μοναξιάς; Οι ειδικοί λένε ότι τα πάντα εξαρτώνται από το δέσιμο που θα αναπτύξουμε μαζί τους.

Τα κατοικίδια κάνουν καλό στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μας προσφέρουν στιγμές γέλιου και χαράς αυτό που τα κάνει τόσο ωφέλιμα για τον άνθρωπο. Τα κατοικίδια ζώα αποτελούν αντίδοτο στη μοναξιά που μπορεί να βιώνουμε και σε πολλές περιπτώσεις μας αναγκάζουν να είμαστε σωματικά δραστήριοι.

Επίσης, οι μη ανθρώπινοι συγκάτοικοί μας βελτιώνουν την υγεία και την ευημερία μας με τρόπους που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια μάς κάνουν τόσο βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο καλό. «Γνωρίζουμε ότι οι αλληλεπιδράσεις με τα ζώα σχετίζονται με μειωμένο στρες (μειωμένη κορτιζόλη), μειωμένη αρτηριακή πίεση και αυξημένες ορμόνες που σχετίζονται με το αίσθημα της ευεξίας (ωκυτοκίνη)», γράφει στην ιστοσελίδα Inverse η Kat Pankratz, πιστοποιημένη κτηνίατρος συμπεριφοράς στην Animal Behavior Clinic στο Portland.

Η Nancy Gee, διευθύντρια και καθηγήτρια ψυχιατρικής στο κέντρο για την αλληλεπίδραση ανθρώπου-ζώου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Virginia Commonwealth αναφέρει στο Inverse ότι οι άνθρωποι χρειάζονται προσκολλήσεις ή δεσμούς «με άλλα ζωντανά όντα». Μάλιστα, ξεχωρίζει «τέσσερα κριτήρια προσκόλλησης», τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα. Έτσι, λοιπόν, όταν προσκολλούμαστε σε ένα άλλο άτομο/ζώο:

  • το βρίσκουμε ευχάριστο,
  • νιώθουμε άνετα μαζί του,
  • μας λείπει όταν απουσιάζει,
  • το αναζητούμε όταν βρισκόμαστε σε κίνδυνο.

κατοικίδια
Pexels Zen Chung

Τα σκυλιά δεν είναι τα μοναδικά ιδανικά κατοικίδια κατά της μοναξιάς

Τα σκυλιά μοιάζουν τα ιδανικά κατοικίδια για να καταπραΰνουν τη μοναξιά. «Αν βγάλετε τον σκύλο σας βόλτα στη γειτονιά και συναντήσετε έναν εντελώς άγνωστο, έχετε κάτι να συζητήσετε», εξηγεί η Gee. Ο σκύλος γίνεται αυτό που η Gee αποκαλεί «κοινωνικό λιπαντικό» που μειώνει τα εμπόδια στη συζήτηση. «Μας επιτρέπει να έχουμε αυτές τις ευκαιρίες να επικοινωνήσουμε με άλλους ανθρώπους, γεγονός που μειώνει και τη μοναξιά μας».

Ωστόσο, η ειδικός αναφέρει ότι όταν πρόκειται για την ανακούφιση από το αίσθημα της απομόνωσης, τα σκυλιά ίσως έχουν έναν άλλο τετράποδο ανταγωνιστή: τα άλογα! «Οι ιδιοκτήτες αλόγων είναι απίστευτα προσκολλημένοι στα άλογά τους σε πολλές περιπτώσεις», εξηγεί. Μάλιστα, η κτηνίατρος Pankratz επικαλείται μια μελέτη του 2022, η οποία διαπίστωσε ότι τα κατοικίδια σκυλιά και άλογα επηρεάζουν την ψυχική ευημερία πιο έντονα από άλλα ζώα.

κατοικίδια
Pexels Jennifer Murray

Αλλά η Gee αναφέρει ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι συνδέονται επίσης με τις γάτες, τα πουλιά και τα ψάρια τους. Αυτή η σύνδεση προκύπτει από το πόσο αλληλεπιδρούμε με τα ζώα. Η ειδικός εξηγεί ότι ένα άτομο που πηγαίνει τον σκύλο του πολλές βόλτες κάθε μέρα και το βράδυ κοιμάται αγκαλιά μαζί του θα έχει πολύ διαφορετικό δέσιμο από ένα άτομο που κρατάει τον σκύλο του έξω στην αυλή. Για τους τελευταίους, μάλιστα, σχολιάζει: «Θα υποθέσω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ιδιαίτερα δεμένοι με τα σκυλιά τους».

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.