Unsplash Austin Distel

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΤΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΥΕΞΙΑΣ

Για τα αισθήματα της χαράς, της ευτυχίας, της αγάπης και της καλής διάθεσης ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι ορμόνες μας, όχι μόνο οι συνθήκες και οι περιστάσεις. Αν σκεφτείτε ότι οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγει το σώμα, τότε υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσουμε το σύστημα!

Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από διαφορετικούς αδένες, ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα και λειτουργούν ως αγγελιοφόροι, βοηθώντας στην επιτέλεση διάφορων λειτουργιών του οργανισμού. Μία από αυτές τις λειτουργίες είναι η ρύθμιση της διάθεσής μας.

Ποιες είναι οι ορμόνες της ευεξίας

Ορισμένες ορμόνες είναι υπεύθυνες για την «παραγωγή» θετικών συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ευφορίας και της ευχαρίστησης. Ποιες είναι οι ορμόνες της ευεξίας;

– Ντοπαμίνη

Η ντοπαμίνη είναι ένα σημαντικό κλειδί του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου. Η ντοπαμίνη συνδέεται με ευχάριστες αισθήσεις, αλλά και με τη μάθηση, τη μνήμη ακόμη και την καλή λειτουργία του κινητικού συστήματος.

– Σεροτονίνη

Βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης, του ύπνου, της όρεξης, της πέψης, και διευκολύνει την ικανότητα μάθησης και τη μνήμη.

Ορμόνες ευεξίας
Unsplash Parker Johnson

– Ωκυτοκίνη

Γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης», η ωκυτοκίνη εκκρίνεται μετά τον τοκετό και κατά τον θηλασμό και παίζει ρόλο στη σύνδεση μαμάς-παιδιού. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους ανθρώπους, στη δημιουργία ενσυναίσθησης και στην καλλιλέργεια δυνατών δεσμών. Τα επίπεδα της ωκυτοκίνης αυξάνονται με τη σωματική επαφή και με πράξεις όπως το φιλί, η αγκαλιά και το σεξ.

– Ενδορφίνες

Είναι το φυσικό παυσίπονο που παράγει το σώμα ως απάντηση στο άγχος ή την ταλαιπωρία. Τα επίπεδα των ενδορφινών τείνουν να αυξάνονται όταν συμμετέχουμε σε δραστηριότητες που προάγουν την ανταμοιβή, όπως το φαγητό, η εργασία ή το σεξ.

Ενισχύστε φυσικά τις ορμόνες της καλής διάθεσης

– Βγείτε στο φως του ήλιου

Θέλετε να αυξήσετε τα επίπεδα των ενδορφινών και της σεροτονίνης; Μια βόλτα στον καθαρό αέρα φτιάχνει σε όλους τη διάθεση. Το επιβεβαιώνει και η επιστήμη. Σύμφωνα με έρευνα του 2008, η έκθεση στο φως του ήλιου μπορεί να αυξήσει την παραγωγή τόσο της σεροτονίνης όσο και των ενδορφινών. Ξεκινήστε με τουλάχιστον 10-15 λεπτά καθημερινά. Για να αλλάξετε παραστάσεις, εξερευνήστε μια νέα γειτονιά ή ένα πάρκο.

Ορμόνες ευεξίας
Unsplash Quokkabottles

– Γυμναστείτε

Η άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη για τη σωματική υγεία, ακόμη κι αν γίνεται σποραδικά. Μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική υγεία. Θα έχετε ίσως ακούσει για την ευφορία του δρομέα. Πολύ απλά αυτό οφείλεται στις ενδορφίνες που απελευθερώνει το σώμα όταν τρέχουμε, περπατάμε έντονα ή ασκούμαστε. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης. Δείτε εδώ μερικούς τρόπους για να βάλετε την κίνηση στην καθιστική σας ζωή.

– Γελάστε παρέα με έναν φίλο

Όλοι ξέρουμε πόσο μας χαλαρώνει ένα καλό αστείο που θα μας κάνει να γελάσουμε με την καρδιά μας. Δεν είναι τυχαίο ότι το αναζητάμε την ώρα που εργαζόμαστε ή ακόμη και σε οδυνηρές ψυχικά καταστάσεις. Το γέλιο χαρίζει μακροζωία, σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών. Αυτό δεν σημαίνει ότι με το γέλιο θα γιατρέψετε πιθανά προβλήματα υγείας, σίγουρα όμως θα ανακουφιστείτε από το άγχος, καθώς ενισχύει τα επίπεδα ντοπαμίνης και ενδορφίνης. Σύμφωνα μάλιστα με μια περιορισμένη μελέτη του 2017, που εξέτασε νέους άνδρες, το κοινωνικό γέλιο προκαλεί και την απελευθέρωση ενδορφινών.

Ορμόνες ευεξίας
Unsplash Dane Deaner

– Μαγειρέψτε και απολαύστε ένα νόστιμο γεύμα με παρέα

Αυτή η δραστηριότητα θα μπορούσε να ενισχύσει και τις 4 ορμόνες της ευεξίας. Η απόλαυση που παίρνουμε τρώγοντας κάτι νόστιμο μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση ντοπαμίνης και ενδορφινών. Το να τρώμε παρέα με αγαπημένους ή και να μαγειρεύουμε μαζί τους μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ωκυτοκίνης.

Ορισμένα τρόφιμα έχουν επίσης αντίκτυπο στη δημιουργία καλής διάθεσης. Πιο συγκεκριμένα:

  • Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν έκκριση ενδορφινών.
  • Το γιαούρτι, τα φασόλια, το αβγό, το κρέας με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τα αμύγδαλα συνδέονται με την απελευθέρωση ντοπαμίνης.
  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη, όπως είναι το κοτόπουλο, το τυρί, το τόφου, το ψάρι, τα φιστίκια, ο πασατέμπος, το γάλα και η γαλοπούλα, ανεβάζουν τα επίπεδα της σεροτονίνης.
  • Τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το τουρσί κ.ά. συμβάλλουν επίσης στην απελευθέρωση θετικών ορμονών.

– Ακούστε ή παίξτε μουσική

Έχει παρατηρηθεί ότι η μουσική μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ντοπαμίνης. Όχι τυχαία, οι μουσικοί κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης ενός κομματιού έχει βρεθεί ότι παράγουν ενδορφίνες. Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, η δημιουργία και η εκτέλεση μουσικής, όπως επίσης ο χορός και το τραγούδι, οδηγούν στην έκκριση ενδορφινών.

Ορμόνες ευεξίας
Unsplash Τe Νguyen

– Διαλογιστείτε

Ο διαλογισμός έχει επιβεβαιωμένα πολλά οφέλη, από τη βελτίωση του ύπνου ως τη μείωση του στρες. Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένες μελέτες που συνδέουν την πρακτική του διαλογισμού με την αυξημένη παραγωγή ντοπαμίνης  και την έκκριση ενδορφινών. Δεν είναι δύσκολο να ξεκινήσετε. Ο διαλογισμός μπορεί να χωρέσει εύκολα μέσα στην ημέρα σας.

– Σχεδιάστε μια ρομαντική βραδιά

Η σωματική επαφή, το σεξ και η αγκαλιά είναι γνωστό ότι παράγουν ωκυτοκίνη. Ακόμη όμως και η συντροφιά με κάποιον που αγαπάτε μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ευτυχισμένοι. Σημειώστε επίσης ότι ο χορός και το σεξ οδηγούν και στην απελευθέρωση ενδορφινών, ενώ ο οργασμός ενισχύει την απελευθέρωση ντοπαμίνης.

– Χαϊδέψτε το κατοικίδιό σας

Σύμφωνα με έρευνες, οι ιδιοκτήτες σκύλων και τα σκυλιά τους παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης όταν αγκαλιάζονται. Η ωκυτοκίνη εξηγεί και γιατί ο σκύλος σου σε αγαπάει κυριολεκτικά.

Ορμόνες ευεξίας
Unsplash Niclas Moser

– Κοιμηθείτε καλά

Τα οφέλη του ύπνου είναι πολλά για την υγεία. Επτά με 9 ώρες καθημερινού, ξεκούραστου ύπνου συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των ορμονών και ενισχύουν την καλή διάθεση. Δείτε εδώ μερικούς τρόπους για να νικήσετε την αϋπνία.

– Κάντε μασάζ

Το μασάζ μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση και των 4 ορμονών ευεξίας: των ενδορφινών, της ντοπαμίνης, της ωκυτοκίνης και της σεροτονίνης. Αφεθείτε στα χέρια ενός ειδικού μια-δυο φορές την εβδομάδα ή ζητήστε από ένα αγαπημένο πρόσωπο να σας κάνει μασάζ για λίγα λεπτά και αμέσως θα αισθανθείτε τη διαφορά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.