Freepik

ΤΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η κατοχή smartphone σε πολύ μικρή ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο επιδείνωσης της ψυχικής υγείας στην ενήλικη ζωή.

«Παρακαλώ, ποινικοποιήστε το επιβλαβές περιεχόμενο. Δεν το θέλουμε. Θέλουμε τα παιδιά μας πίσω. Δεν θέλουμε να μένουμε άυπνοι, τρομοκρατημένοι για την ψυχική υγεία των παιδιών μας». 

Τα παραπάνω λόγια είπε πρόσφατα με δάκρυα στα μάτια η Κέιτ Γουίνσλετ, κάνοντας έκκλησή προς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην εξουσία και μπορούν να περιορίσουν τη χρήση των social media με σχετική νομοθεσία.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί ειδικοί ψυχικής υγείας διεξάγουν έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις που έχει η χρήση του διαδικτύου και των social media στα παιδιά και τους έφηβους. Μια πρόσφατη μελέτη εστίασε στην επίδραση του YouΤube στη μοναξιά ενώ μια άλλη ανέφερε ότι μία εβδομάδα μακριά από τα social media ωφελεί την ψυχική υγεία.

Όσο νωρίτερα έχει κανείς smartphone τόσο χειρότερη είναι η ψυχική του υγεία

Η εικόνα ενός παιδιού απορροφημένου στο τάμπλετ ή στο smartphone μάς είναι οικεία. Όσοι είναι «έξω απ' τον χορό», όπως λέμε, συνήθως λένε επικριτικά στους γονείς ότι δίνουν τα κινητά στα παιδιά τους για να τους αφήσουν για λίγο σε ησυχία. Παράλληλα, η ατάκα «εμείς στην ηλικία σας δεν ήμασταν κολλημένοι σε μια οθόνη» –συγκρίνοντας δύο τεχνολογικά ανόμοιες εποχές– σίγουρα θα ειπωθεί σε κάποια φάση της σχετικής συζήτησης.

παιδιά και ψυχική υγεία
pexels--4200824 Jessica Lewis Creative

«Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο, αλλά τα στοιχεία είναι σαφή: ακόμη και αν τα παιδιά κάτω των 14 ετών χρειάζονται τηλέφωνα για επικοινωνία, δεν χρειάζονται smartphones ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης», έγραψε πρόσφατα στον προσωπικό του λογαριασμό ο ψυχολόγος και συγγραφέας Adam Grant με αφορμή πρόσφατη σχετική έρευνα.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Sapien Labs διαπίστωσε ότι όσο μικρότερα είναι τα παιδιά όταν τους δίνονται για πρώτη φορά smartphones ή tablets, τόσο χειρότερη είναι η ψυχική τους υγεία όταν ενηλικιωθούν, ιδιαίτερα για τις γυναίκες.

Για τις ανάγκες της έρευνας, ρωτήθηκαν πάνω από 27.000 ενήλικες ηλικίας 18 έως 24 ετών σε ποια ηλικία έλαβαν το πρώτο τους smartphone ή την πρώτη τους φορητή συσκευή με πρόσβαση στο διαδίκτυο.

παιδί με tablet
Freepik

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διασταύρωσαν τις απαντήσεις αυτές με απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα ψυχική υγεία των συμμετεχόντων. Διαπιστώθηκε ότι όσο πιο αργά είχε λάβει κάποιος μια συσκευή, τόσο καλύτερη ήταν η τρέχουσα ψυχική του υγεία.

Ειδικότερα, η κατοχή smartphone σε μικρότερη ηλικία σχετίστηκε με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, κίνητρα και ανθεκτικότητα αλλά και περισσότερη θλίψη, άγχος και αγωνία, όπως αναφέρθηκε κυρίως για τα κορίτσια. Μάλιστα, τα κορίτσια που έλαβαν μια συσκευή σε ηλικία κάτω των 10 ετών επηρεάστηκαν ιδιαίτερα αρνητικά αργότερα στη ζωή τους, με βαθμολογίες ψυχικής υγείας που υποδεικνύουν ότι σήμερα «αντιμετωπίζουν ή κινδυνεύουν από σοβαρή κατάσταση ψυχικής υγείας».

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Πολλοί γονείς δίνουν κινητό στα παιδιά τους για να επικοινωνούν μαζί τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή λόγω φόβου μήπως συμβεί κάτι. Επίσης, συχνά υποχωρούν στις πιέσεις των παιδιών όταν εκείνα ζητούν πεισματικά ένα smartphone ή ένα τάμπλετ, πολλές φορές επειδή «όλα τα άλλα παιδιά έχουν».

Όπως έχει αναφέρει στο OW η σύμβουλος εκπαιδευτικής ψυχολογίας Δρ Γιούλα Λάμπρου, «ένα παιδί κάτω των δέκα ετών δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να έχει δικό του κινητό». Ωστόσο, όπως προσθέτει «o καθοριστικός παράγοντας για μια τέτοια απόφαση δεν είναι η απόλυτη ηλικία ενός παιδιού. Είναι να διακρίνουμε αν έχει ή όχι την ωριμότητα να διαχειριστεί μια τέτοια συσκευή». Και βέβαια, να λαμβάνουμε υπόψη και τις διαφορετικές περιπτώσεις παιδιών, όπως τα παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς ή με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.