Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Επιστήμονες μελέτησαν ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα για να δώσουν απάντηση σε μια απορία καθοριστική για την ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών.

Όσοι λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά κατόπιν σχετικής οδηγίας επαγγελματία υγείας και συνταγής είναι οι μόνοι που έχουν την πλέον ξεκάθαρη εικόνα για το διάστημα που χρειάζεται μεταξύ της λήψης και του να γίνει αντιληπτή η επίδρασή τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις το διάστημα που χρειάζεται για να «λειρουργήσουν» τα αντικαταθλιπτικά είναι κάποιες ημέρες. Σε άλλες χρειάζονται εβδομάδες. Έως τώρα δεν ήταν ξεκάθαρο το γιατί.

Νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης αποφάσισαν να δώσουν μια χείρα βοηθείας ως προς την κατανόηση της αιτίας. Ζήτησαν και εξασφάλισαν τη συνεργασία συναδέλφων τους από όλο τον κόσμο και πραγματοποίησαν την πρώτη ανθρώπινη μελέτη για την διερεύνηση της κατανόησης της καθυστέρησης στην ανταπόκριση του φαρμάκου.

Τα αντικαταθλιπτικά τύπου SSRI

Οι ειδικοί εστίασαν στη συνηθέστερη συνταγογραφούμενη κατηγορία αντικαταθλιπτικών, τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors - SSRI). Η σεροτονίνη είναι νευροδιαβιβαστής και αύξηση των επιπέδων της στον εγκέφαλο θεωρείται υπεύθυνη για τις επιδράσεις των SSRI, που τονώνουν τη διάθεση. Αλλά, όπως διάβασες ήδη, δεν λειτουργούν για όλους με τον ίδιο τρόπο. Και δεν είχε αποκωδικοποιηθεί ο ακριβής μηχανισμός δράσης τους.

αντικαταθλιπτικά
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Με τη μελέτη που έγινε διαπιστώθηκε ότι τέτοιου τύπου αντικαταθλιπτικά αυξάνουν τις συνδέσεις νευρώνων (συνάψεις) στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων στοχευμένων θεραπειών.

«Διαπιστώσαμε σε όσους έπαιρναν το SSRI ότι με την πάροδο του χρόνου παρατηρήθηκε σταδιακή αύξηση των συνάψεων στο νεοφλοιό και στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου», δήλωσε η νευρολόγος Gitte Knudsen, εκ των συγγραφέων της μελέτης και επικεφαλής στο Τμήμα Κλινικής Ιατρικής, Νευρολογίας, Ψυχιατρικής και Αισθητηριακών Επιστημών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

Υπήρχε μια υπόθεση που ήθελε τα αντικαταθλιπτικά τύπου SSRI να αυξάνουν τη συναπτική πλαστικότητα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. H ικανότητα των συνάψεων να ενισχύονται ή να εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου πιστεύεται ότι είναι σημαντική για τη μάθηση, τη μνήμη και τη ρύθμιση της διάθεσης.

Οι ερευνητές έλεγξαν αυτήν την υπόθεση, με τις σαρώσεις να δείχνουν σημαντικές διαφορές στην εξέλιξη της συναπτικής πυκνότητας στις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται κρίσιμα στην κατάθλιψη.

Η Knudsen κατέληξε στο ότι «αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η συναπτική πυκνότητα στον εγκέφαλο μπορεί να εμπλέκεται στον τρόπο λειτουργίας αυτών των αντικαταθλιπτικών, κάτι που θα μας έδινε έναν στόχο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά της κατάθλιψης».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.