Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΖΗΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Μία ψυχολόγος μοιράζεται 5 τρόπους για να αφήσουμε κατά μέρος τις προσδοκίες των γιορτών και να βιώσουμε με ηρεμία και αυθεντικότητα το φετινό Πάσχα.

Καθώς πλησιάζουν οι ημέρες του Πάσχα, ολοένα και περισσότερος κόσμος οργανώνει το πλάνο των γιορτών ευελπιστώντας να κατακτήσει τις προσδοκίες του για ξεκούραση, διασκέδαση και κοινωνικοποίηση. Όσο εμπλουτίζεται η λίστα με τα ζητούμενα κατά την εορταστική περίοδο, τόσο αυξάνεται η πίεση που ασκείται προς τον εαυτό μας και τόσο εκτοξεύονται τα επίπεδα του στρες.

Το συναισθηματικό αυτό φορτίο επηρεάζει τη συνολική διάθεσή μας, με αποτέλεσμα να δυσφορούμε και να εγκλωβιζόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο. Έτσι, δεν μπορούμε να απολαύσουμε την καθημερινότητά μας.

Αυτές λοιπόν τις γιορτές ας προλάβουμε το σύνηθες αυτό φαινόμενο, ακολουθώντας ορισμένες ιδέες για να περιορίσουμε το αίσθημα της έντασης και της απογοήτευσης και να καταφέρουμε να βιώσουμε με ηρεμία τις ημέρες αργίας.

Πάσχα προσδοκίες
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

5 τρόποι να ζήσουμε με ηρεμία (και χωρίς προσδοκίες) φέτος το Πάσχα

1. Αναγνωρίστε τις πραγματικές σας ανάγκες

Ανεξάρτητα από τις κοινωνικές επιταγές που μπορεί να προστάζουν να ζήσετε τις ημέρες των γιορτών με συγκεκριμένο τρόπο, επιτρέψτε στον εαυτό σας να αντιληφθεί τι χρειάζεται στ’ αλήθεια από τις φετινές γιορτές. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναλογιστείτε τι θα σας ωφελήσει αυθεντικά και επενδύστε στις δραστηριότητες που ταιριάζουν στις δικές σας βλέψεις.

2. Επιλέξτε την ποιότητα αντί για την ποσότητα

Περιορίζοντας τις υπερβολικές προσδοκίες και οργανώνοντας ένα ρεαλιστικό και –σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες– πρόγραμμα για τις ημέρες του Πάσχα, αυξάνετε τις πιθανότητες να καταφέρετε να πετύχετε τους στόχους σας. Συχνά, οι υπέρμετρες φιλοδοξίες καταστρέφουν την ουσία και την ποιότητα των στιγμών που τελικά αξίζουν και δημιουργούν τις πιο σημαντικές αναμνήσεις. Ρίχνοντας τους τόνους καταφέρνουμε να ζούμε τις στιγμές που μετρούν.

3. Στραφείτε προς τον εαυτό σας

Αφουγκραστείτε την εσωτερική σας φωνή που σας μεταφέρει σκέψεις και συναισθήματα προκειμένου να φροντίσετε τον εσώτερο εαυτό σας. Συχνά, τείνουμε να ασχολούμαστε μόνο με τις απαιτήσεις των άλλων – κοντινών και μη ανθρώπων– με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι σημαντικό να λειτουργούμε ισορροπημένα και κοινωνικά σωστά, χωρίς όμως να παραμελούμε τον εαυτό μας.

4. Περιορίστε την τοξικότητα

Το Πάσχα σηματοδοτεί την αναγέννηση και αναδεικνύει την αξία της συγχώρεσης. Προσπαθήστε να εφαρμόσετε τις έννοιες αυτές και στη δική σας ζωή, απομακρύνοντας από την πραγματικότητά σας τον διαρκή αρνητισμό, τους αναίτια επικριτικούς ανθρώπους και τις ψυχοπιεστικές καταστάσεις. Αναθεωρώντας τον αρνητικό τρόπο σκέψης, επιλέγοντας έναν ρεαλιστικά αισιόδοξο τρόπο λειτουργίας και νοηματοδοτώντας την αξία της ζωής, ερχόμαστε πιο κοντά στην πραγματική ψυχική ηρεμία. Ένας καλός δρόμος προς την προσωπική μας αναγέννηση έρχεται μέσα από την αποδοχή, την ευγνωμοσύνη και τη συγχώρεση προς τον εαυτό και τους σημαντικούς άλλους.

5. Εστιάστε στο εδώ και τώρα

Θυμίστε στον εαυτό σας ότι η ζωή βρίσκεται σε ενεστώτα χρόνο και χρειάζεται να εκτιμάμε την αξία των στιγμών που θεωρούμε δεδομένες. Απολαύστε τις απλές χαρές, τα έθιμα που ταιριάζουν στην κουλτούρα σας, δημιουργήστε τις δικές σας ρουτίνες με τους αγαπημένους σας ανθρώπους, φροντίστε την ψυχική σας υγεία και ισορροπία.

Φέτος το Πάσχα, ας φωτίσουμε τις ανάγκες μας και ας αναστήσουμε ένα πνεύμα αισιοδοξίας, ευγνωμοσύνης και αυτο-συμπόνιας!

Η Δρ Ναταλία Κουτρούλη είναι ψυχολόγος υγείας, με εκπαίδευση στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.