Γαβριήλ Νικολαΐδης

CARROT CAKE ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΒΡΟΜΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Το αγαπημένο κέικ καρότου στην υγιεινή εκδοχή του –με αλεύρι βρόμης και μέλι– από τον Γαβριήλ Νικολαΐδη.

Το κέικ καρότου έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αγαπημένα της κέικ της χώρας μας. Ζουμερό, φρουτένιο, βελούδινο είναι σίγουρα ένα από τα πιο απολαυστικά γλυκά δάνεια που έχουμε πάρει από τους Άγγλους.

Σήμερα, σου δίνω τη συνταγή για το κλασικό κέικ καρότου με δύο βασικές αντικαταστάσεις. Χρησιμοποιώ μέλι αντί για ζάχαρη και αλεύρι βρόμης αντί για αλεύρι σίτου. Είναι μια συνταγή που βγαίνει πάντα, εφόσον την ακολουθήσεις με ακρίβεια στα γραμμάρια.

Μυστικά επιτυχίας για το κέικ καρότου

Μπορώ να χτυπήσω τα υλικά στο μπλέντερ;

Σ' αυτή τη συνταγή το μπλέντερ δεν μας εξυπηρετεί. Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να χτυπήσουμε το καρότο στο μπλέντερ, γιατί θα βγάλει τα υγρά του και το κέικ μας δεν θα φουσκώσει.

Τι φόρμα θα χρειαστώ για το ψήσιμο;

Οι αναλογίες που σου δίνω είναι για μια ορθογώνια φόρμα 27x14x6 εκ. Θα βρεις σχεδόν παντού φόρμες σιλικόνης σ' αυτές τις διαστάσεις που κάνουν το ψήσιμο και το πλύσιμο πανεύκολο.

Συνταγή για κέικ καρότου με αλεύρι βρόμης και μέλι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 80 λεπτά
  • Μερίδες: 8

κέικ καρότου
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

  • 2 αβγά
  • 120 γρ. μέλι
  • 150 γρ. ελαιόλαδο Μυτιλήνης ή ηλιέλαιο
  • 250 γραμμάρια καρότο, τριμμένο
  • 150 γρ. αλεύρι βρόμης, κοσκινισμένο
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 5 γρ. μαγειρική σόδα
  • 1/4 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 80 γρ. καρύδι, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αβγά και το μέλι με το σύρμα στο μίξερ, μέχρι να ασπρίσουν και αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λάδι συνεχίζοντας το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμη.

Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, το αλεύρι βρόμης, την κανέλα, το τζίντζερ, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ και στο τέλος ρίχνουμε τα καρύδια.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα ή εναλλακτικά χρησιμοποιούμε φόρμα σιλικόνης. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά.

Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ξεφορμάρουμε.