Καρολίνα Δωρίτη

ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΓΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑ

Είχες σκεφτεί ποτέ να συνδυάσεις πατάτες με φακές και τόνο; Δοκίμασέ το και θα απολαύσεις μια χορταστική πατατοσαλάτα, ιδανική για κυρίως γεύμα.

Ταπεινό, πανεύκολο, ελαφρύ και αγαπημένο. Με περηφάνια θα πω ότι κάτι τέτοια πιάτα είναι τα αγαπημένα μου. Η πατατοσαλάτα με φακές και τόνο γίνεται γρήγορα και δεν απαιτεί απολύτως κανέναν κόπο, ενώ έχει ελάχιστη προετοιμασία και μικρό κόστος.

Το μυστικό σε αυτά τα πιάτα είναι τα υλικά σου. Θα πάρεις ωραίες πατάτες, καλές φακές, ένα ωραίο κόκκινο κρεμμύδι, που αν σου είναι πολύ πικάντικο ή δυνατό θα το μουλιάσεις για 15 λεπτά σε κρύο νερό, αφού το έχεις κόψει. Αυτό είναι ένα κόλπο που μειώνει την αψάδα του κρεμμυδιού και το διατηρεί τραγανό. Καλή κάπαρη – εγώ έχω σπιτική από την Τήνο, ωραίες θρούμπες από τη Θάσο, άγρια ρίγανη, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τόνο σε νερό ή λάδι.

Όταν παίρνω τόνο (που παίρνω πολύ!) προτιμώ το γυάλινο βάζο αντί την κονσέρβα και βεβαίως επενδύω σε τόνο Αλοννήσου, που είναι πραγματικά άλλου επιπέδου! Εγώ την πατατοσαλάτα με φακές και τόνο την τρώω για κυρίως πιάτο, όπως και την εκδοχή με φυλλώδη λαχανικά και μαγιονέζα. Συνήθως την προτιμώ ζεστή, βασικά την πατάτα και τις φακές, μόλις βράσουν. Φυσικά και αφού κρυώσουν τρώγεται πολύ ευχάριστα, αλλά η ζεστή βραστή πατάτα με το καλό ελαιόλαδο είναι για μένα άπαιχτος συνδυασμός!

Συνταγή για πατατοσαλάτα με φακές και τόνο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 35-40 λεπτά
  • Gluten-free

πατατοσαλάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-4 άτομα

  • 600 γρ. πατάτες
  • 100 γρ. φακές
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 180 γρ. φιλέτο τόνου σε νερό ή λάδι
  • 2 κ.γ. κόκκινο ξύδι
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 1-2 κουτ. σούπας κάπαρη
  • 6-7 ελιές θρούμπες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη

Εκτέλεση

Βράζουμε τις φακές σε νερό με λίγο αλάτι, ένα φύλλο δάφνης και μια σκελίδα σκόρδο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Αυτό εξαρτάται από την ποιότητα της φακής, το μέγεθος, και αν είναι φετινής σοδειάς. Δεν μου αρέσει να τις παραβράζω όταν δεν είναι σούπα, οπότε προσέχουμε τον χρόνο για να μη λιώσουν και χαλάσουν στην όψη και την υφή. Σουρώνουμε και αφαιρούμε το σκόρδο και τη δάφνη.

Αντίστοιχα βράζουμε και τις πατάτες όπως μας βολεύει. Συνήθως τις βράζω ολόκληρες με τη φλούδα τους και αφού βράσουν τις ξεφλουδίζω εύκολα και τις κόβω σε κομμάτια. Ο χρόνος βρασμού τους εξαρτάται από το αν τις έχουμε κόψει πριν ή όχι και από το μέγεθος της πατάτας. Αν είναι ολόκληρες και μεσαίου μεγέθους, θέλουν συνήθως περίπου 30 λεπτά. Τις τσεκάρουμε με μαχαίρι για να δούμε αν έγιναν.

Βάζουμε τις ζεστές κομμένες πατάτες σε ένα μπολ προσθέτουμε τις φακές, το κρεμμύδι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ½ κ.γ. ξερή ρίγανη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το ξύδι, και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε σε πιατέλα.

πατατοσαλάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε από πάνω τον τόνο, σπασμένο με τα χέρια σε σχετικά μεγάλα κομμάτια. Προσθέτουμε στην πατατοσαλάτα την κάπαρη, τις ελιές και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την υπόλοιπη ρίγανη και τρίβουμε αν θέλουμε επιπλέον μαύρο πιπέρι από πάνω.