Εκδόσεις Πατάκη

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΑΝΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΣΟΥΦΛΕ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΡΙΣΚΑ

Ένα υλικό που μάλλον δεν φαντάζεσαι κάνει τη διαφορά στην σπανακόπιτα σουφλέ, που ο σεφ Βαγγέλης Δρίσκας διαβεβαιώνει ότι είναι ακόμα πιο νόστιμη και τραγανή όταν ξαναζεσταθεί.

«Εύκολη, πεντανόστιμη και εντυπωσιακά τραγανή». Έτσι περιγράφει τη σπανακόπιτα σουφλέ ο Βαγγέλης Δρίσκας, στο βιβλίο μαγειρικής Chef στην κουζίνα σας. Κλασική μαγειρική του αύριο (εκδόσεις Πατάκη). Στις σελίδες του θα βρείτε και άλλες πρωτότυπες συνταγές, όπως η μακαρονάδα φούρνου cheeseburger και η πίτσα με βάση σπαγγέτι.

Όπως εξηγεί, τη δουλειά στην σπανακόπιτα σουφλέ την κάνει η υγρή σόδα, που αφρατεύει την πίτα και κάνει πολύ τραγανά τα φύλλα πάνω κάτω. «Και το πιο ωραίο», προσθέτει, «είναι πως αυτή η πίτα όταν ξαναζεσταθεί είναι ακόμα πιο νόστιμη και τραγανή. Αυτές οι πίτες σουφλέ φτιάχνονται μόνο με φύλλα κρούστας που ξεροψήνονται σωστά. Το μείγμα βουτύρου με ελαιόλαδο στα φύλλα δίνει ωραία ισορροπημένη γεύση, ελαφρώς βουτυράτη, και δεν τα μαυρίζει όπως συμβαίνει στις πίτες που βάζουμε μόνο βούτυρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ελαιόλαδο για τα φύλλα».

Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε τη σπανακόπιτα σουφλέ από πριν, να την αφήσετε στο ψυγείο και να ρίξετε την υγρή σόδα λίγο πριν τη βάλετε στον φούρνο για ψήσιμο, προτείνει ο σεφ. Και τονίζει ότι είναι από τις πιο απλές παρασκευές, ακόμα και για αρχάριους, που θα σας ενθουσιάσουν.

πίτα σουφλέ
Εκδόσεις Πατάκη

Συνταγή για σπανακόπιτα σουφλέ

Υλικά για ταψί 30x40 εκ.

  • 500 γρ. φύλλα κρούστας
  • 1 κιλό σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
  • 2 πράσα, ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 250 γρ. φέτα, τριμμένη
  • 4 αβγά
  • 125 γρ. ανάμεικτα λιωμένο βούτυρο και ελαιόλαδο σε ίσες ποσότητες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 500 ml υγρή σόδα

Εκτέλεση

Ετοιμάστε τη γέμιση για τη σπανακόπιτα: Βάλτε στην κατσαρόλα το σπανάκι, τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και ελάχιστο νερό, και αφήστε τα να πάρουν μια βράση.

Στραγγίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς.

Βάλτε τα σε ένα μπολ, προσθέστε τον άνηθο, τη φέτα, τα αβγά, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε τα υλικά.

Αλείψτε το ταψί με το μείγμα του ελαιόλαδου και του βουτύρου και απλώστε τα μισά φύλλα τσαλακωμένα, ραντίζοντάς τα με το μείγμα αυτό.

Ρίξτε τη γέμιση για τη σπανακόπιτα και σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα πάλι τσαλακωμένα, ραντίζοντάς τα με το μείγμα του ελαιόλαδου και του βουτύρου.

Χαράξτε τη σπανακόπιτα σε μερίδες και λίγο πριν τη βάλετε στον φούρνο περιχύστε τη με την υγρή σόδα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180οC για 50 λεπτά.