Καρολίνα Δωρίτη

ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΑΛΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ: ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Τώρα που πιάνουν οι ζέστες και αναζητούμε ιδέες για γρήγορα κρύα πιάτα, μια ελαφριά και δροσερή σαλάτα ζυμαρικών είναι ένα απολαυστικό γεύμα.

Σε αυτή τη σαλάτα ζυμαρικών εμπνεόμαστε από την κλασική και αγαπημένη χωριάτικη, την οποία «παντρεύουμε» με ζυμαρικά πλεξούδες. Μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε και άλλα ζυμαρικά μικρού μεγέθους, όπως πένες, βίδες, ακόμα και κριθαράκι.

Αφού οι ντομάτες είναι στην εποχή τους, έχει ενδιαφέρον να συνδυάζουμε διάφορα είδη και μεγέθη. Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικές ντομάτες και αξίζει να τις γιορτάζουμε!

Στη σαλάτα ζυμαρικών που φτιάχνουμε δεν βάζω κρεμμύδι ή σκόρδο, για να την κρατήσω πιο ελαφριά και «φιλική» αν πρόκειται π.χ. να την πάρουμε στο γραφείο. Πάντως, ταιριάζουν και τα δύο, οπότε προσθέτουμε κατά βούληση.

ντομάτες
Καρολίνα Δωρίτη

Από φέτα, χρησιμοποιώ ημίσκληρη ή μαλακή, για να είναι πιο κρεμώδης. Την κόβουμε σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια και την ανακατεύουμε μέσα στη σαλάτα ώστε να λιώσει και λίγο. Βάζουμε φρέσκο μαϊντανό και φρέσκια ρίγανη, αλλά αν δεν σας αρέσει η έντασή της μπορείτε να βάλετε λιγότερη ποσότητα, ή αν δεν έχετε να χρησιμοποιήσετε ρίγανη ξερή.

Συνταγή για σαλάτα ζυμαρικών

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Vegetarian

σαλάτα ζυμαρικών
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6 μερίδες

  • 180 γρ. ζυμαρικά πλεξούδες
  • 1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε κύβους περίπου 2 εκ.
  • 1 φλιτζάνι ντοματίνια διάφορα, κομμένα στα τρία ή στα τέσσερα (ανάλογα με το μέγεθος)
  • 1 μικρό αγγούρι με τη φλούδα, κομμένο σε κυβάκια περίπου 1,5 εκ.
  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια περίπου 1.5 εκ.
  • 1 αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια περίπου 1,5 εκ.
  • 10 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι
  • 2 κ.σ. γεμάτες μαϊντανός, χοντροκομμένος
  • φύλλα από 4-5 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη (αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε)
  • 170 γρ. φέτα ημίσκληρη ή μαλακή, κομμένη σε μικρότερα κομμάτια
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

σαλάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τα στραγγίζουμε καλά, τα ανακατεύουμε με δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αυτό μπορούμε να το έχουμε ήδη κάνει και από νωρίτερα.

Κόβουμε τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Τα ζουμιά της ντομάτας τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ για δώσουν ωραία γεύση, αφού δεν φτιάχνουμε άλλο ντρέσινγκ πέρα από το ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε μέσα στο μπολ σταδιακά τα ζυμαρικά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη ρίγανη, τις ελιές και 4 κ.σ. ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε καλά.

σαλάτα ζυμαρικών
Καρολίνα Δωρίτη

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον αλατοπίπερο και ανακατεύουμε ξανά.

Σερβίρουμε αμέσως ή την καλύπτουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για λίγη ώρα.